سدانهای جمعوجور اقتصادی یکی از سگمنتهای قابلتوجه دنیای خودروسازی از دهه 1970 میلادی تاکنون بودهاند. سدانهای جمعوجور ارزانقیمت به علت هزینههای نگهداری اندک در کشورهای توسعهیافته، بهعنوان خودروهای اداری مورد استفاده قرار میگیرند و مشتریان کشورهای درحالتوسعه نیز بهعنوان خودرویی خانوادگی و برای رفتوآمدهای روزمره از چنین خودروهایی بهره میبرند. مصرفکنندگان ایرانی به دلیل شرایط بازار خودروی کشور، بهخوبی با این خودروها آشنایی دارند. ماشین ریو ، هیوندای ورنا، تویوتا یاریس و ساینا نمونههای از محصولات این سگمنت در ایران هستند که بهواسطه قیمت خودرو مقرونبهصرفه و استهلاک پایین، موفق شدند توجه بخش بزرگی از مشتریان را به خود جلب کنند. در این بین، کیا ریو سایپا که در فاصله سالهای 1384 تا 1391 مونتاژ میشد، نقش پررنگی را در بازار ایفا کرد و اکنون نیز یکی از گزینههای موجود در بازار خودروهای کارکرده به شمار میرود.
دنبال خودروی کارکرده/دست دوم هستید؟ وارد نمایشگاه خودروهای کارشناسی شده ما شوید. اینجا بهترین پیشنهادهارو برات داریم.
نگاهی کلی به کیا ریو سایپا
نسخه مونتاژی از کیا ریو در سایپا، در حقیقت فیسلیفت نسل اول این خودرو محسوب میشود. نسل اول این خودرو، در فاصله سالهای 1999 تا 2005 توسط کیاموتورز به تولید رسید و علاوه بر کره جنوبی، در ایران و روسیه نیز مونتاژ میشد. کیاموتورز در سال 2002 سدان اقتصادی خود یعنی ماشین ریو را مورد فیسلیفت قرار داد که نسخههای عرضهشده در ایران، از نوع فیسلیفت هستند. پژو 405، پژو پارس، سمند و هیوندای ورنا ازجمله رقبای این خودرو در هنگام تولید بودند و بعدها خودروهای ارزانقیمت چینی نیز به این رقابت افزوده شدند.
این خودرو در سالهای میانی دهه هشتاد خورشیدی، به سبد محصولات سایپا اضافه شد و بهعنوان محصولی گرانتر و بهینهتر از پراید شناخته میشد؛ به همین دلیل، برخی فعالان بازار به این خودرو لقب پراید ارتقایافته را اعطا کردند. مصرفکنندگان ایرانی در ابتدا به دلیل حجم اندک موتور این خودرو، توجهی به این خودرو نشان نمیدادند و خودرویی همچون پژو 405 را نسبت به این خودرو برتر میپنداشتند؛ اما پس از مدتی و با مشاهده استهلاک پایین این خودرو نسبت به خودروهای خانواده پژو، کیا ریو سایپا بهمرور، در بین مشتریان ایرانی به محبوبیت دست یافت.
پس از چند سال، جایگاه این خودرو آرامآرام در بازار کشور مستحکم شد و تقاضا برای خرید این خودرو از سوی ایرانیان افزایش یافت؛ درحالیکه سایپا محصول خود را به دلیل ارزانسازی فرآیند تولید، با امکاناتی کمتر از گذشته به بازار عرضه میکرد و حتی مهشکنهای جلو نیز از ماشین ریو حذف شدند. در نهایت، تولید این خودروی سایپا به دلیل الزام نصب دو کیسههوا و عدم موافقت کمپانی کیا برای انجام این امر، در سال 1391 متوقف شد.
وضعیت کیا ریو در بازار، از فرش تا عرش
همانطور که در قسمت قبلی گفته شد، ماشین ریو در ابتدا شهرت چندانی بین مصرفکنندگان ایرانی نداشت؛ اما این خودرو بهتدریج، موفق شد خود را بهعنوان محصولی کمدردسر و بادوام معرفی کند. مشتریان ایرانی نیز که از استهلاک بالای خودروهای پژو و سمند خسته شده بودند، بهسرعت این خودرو را محصولی برتر قلمداد کردند که ارزش افزوده قابلتوجهی را پس از خرید روانه جیب آنها میکند.
دستیابی به چنین سطحی از محبوبیت، موجب شد تا این خودرو از نظر قیمتی در بازار پیشرفت کند و خود را بهعنوان رقیبی برای پژو پارس مطرح کند؛ درحالیکه بهطورمعمول، این خودرو با پژو 405 و سمند رقابت میکرد. همانند هیوندای ورنا و هیوندای آوانته، قیمت کیا ریو سایپا نیز پس از توقف تولید افزایش یافت و حتی در مقطعی از پژو پارس همدوره نیز گرانتر خرید و فروش میشد. حال سوال اصلی اینجا است که آیا در حال حاضر همچنان کیا ریو دستدوم ارزش خرید دارد؟ این سوالی است که در ادامه متن به آن پاسخ خواهیم داد.
مزایای کیا ریو سایپا
ماشین ریو یک سدان جمعوجور اقتصادی است؛ بنابراین نقاط قوت معمول خودروهای این سگمنت را میتوان در کیا ریو سایپا یافت. برای مثال، این خودرو مصرف سوختی اقتصادی دارد و با توجه به سهمیهبندی بنزین و افزایش قیمت سوخت، نسبت به سمند و پژو 405 گزینهای معقولتر بهنظر میرسد. مصرف سوخت ترکیبی کیا ریو سایپا، حدود 7 لیتر در هر صد کیلومتر است که البته با رانندگی آرام و اقتصادی، این رقم کاهش خواهد یافت.
یکی از بزرگترین مزایای کیا ریو سایپا از ابتدای تولید تاکنون، سیستم تهویه قدرتمند این خودرو بوده است. تقریبا تمامی ایرانیان میدانند که پراید کولر ضعیفی دارد و بخاری آن از کولر نیز ضعیفتر است؛ با این وجود، این خودرو ثابت کرد که خودروهای کرهای پس از یک دهه، پیشرفت قابلتوجهی داشتهاند و سیستمهای تهویه آنها بسیار کارآمد شده است.
با توجه به شرایط اقلیمی اکثر نقاط ایران که نیمهخشک محسوب میشود، وجود کولر قدرتمند برای مالکان خودروها در کشورمان اهمیت بسیاری دارد و ماشین ریو از این آزمون سربلند بیرون آمده است. بخاری این خودرو نیز عملکردی بهتر از پراید دارد و در سطح رقبای عمده خود همچون پژو 405 و سمند ردهبندی میشود. نکته جالب در خصوص سیستم تهویه این خودرو، قدرت فیلترینگ فوقالعاده این سیستم تهویه است، بهگونهای که هیچگونه ریزگرد و غباری وارد کابین نمیشود؛ درحالیکه این مسئله، یکی از معایب معمول در خودروهای داخلی بوده است.
استهلاک اندک نیز یکی دیگر از مزایای کیا ریو سایپا است که در مقایسه با خودروهای خانواده پژو و سمند، به کارت برنده این خودرو تبدیل شده است. در حقیقت، میتوان گفت که کیا ریو سایپا تواناییهای حرکتی مشابهی با پژو 405 و سمند دارد؛ درحالیکه هزینه کمتری برای انجام سرویسهای دورهای و تعمیرات اساسی خواهد داشت. کیا ریو همانند پراید خودرویی کم دردسر است و درصورتیکه سرویسهای دورهای این خودرو بهموقع انجام شوند، کیا ریو نیاز به تعمیرات جدی پیدا نخواهد کرد. این مزیت در مقایسه با خودرویی همچون پژو 405 که به دلیل مشکل واشر سرسیلندر شناخته شده است، موجب میشود این خودرو گزینهای قابلاعتماد برای مصارف طولانیمدت باشد.
معایب کیا ریو سایپا
همانند هر بررسی دیگری، در سوی دیگر ماجرا، معایب این خودرو قرار دارند که موجب میشوند تا مصرفکنندگان از خرید این خودرو صرفنظر کنند. امکانات رفاهی اندک، یکی از نخستین معایب این خودرو بود که از ابتدای تولید این خودرو تا هماکنون بهعنوان یک نقطهضعف برای این خودرو مطرح بوده است و متاسفانه سایپا نیز با حذف برخی اقلام همچون چراغ مهشکن جلو، به این عیب دامن زده است. هنگامی که کیا ریو سایپا با پژو 405 ایران خودرو مقایسه شود، این عیب تا حدودی قابل چشمپوشی است؛ اما از زمانی که قیمت این خودرو در بازار افزایش یافت و به رقیب سمند LX و پژو پارس تبدیل شد، این عیب همچون یک زخم کهنه بر پیکر سدان اقتصادی کیا خودنمایی میکند.
ترمزهای ضعیف نیز یکی دیگر از معایب این خودرو بودهاند که این عیب تنها در سالهای پایانی تولید ماشین ریو برطرف شد. بخش عمده خودروهای ریو که توسط سایپا تولید شدند، فاقد سیستم ترمز ضدقفل یا ABS هستند و تنها در سالهای پایانی تولید، سایپا ترمز ضدقفل را به این خودرو اضافه کرد. به همین دلیل، ترمزهای این خودرو عملکرد مطلوبی ندارند و به خصوص در هوای بارانی و جادههای کوهستانی ممکن است حادثهساز شوند. ترمزهای ضعیف کیا ریو سایپا، یکی از عوامل مهم در تصادفات این خودرو بوده است و ایرادی غیرقابلچشمپوشی محسوب میشود.
یکی دیگر از معایب کیا ریو سایپا، به ظاهر این خودرو مربوط میشود. خودروهای اقتصادی به طور معمول ظاهر چندان جذابی ندارند و فضای داخلی و خارجی آنها، از تعدادی خطوط ساده تشکیل شده است. با این حال، سایپا با تعویض رینگهای این خودرو به یک سایز کوچکتر، این ظاهر را سادهتر از همیشه کرده است و البته مقداری ناهماهنگی نیز در نمای جانبی خودرو مشاهده میشود. در سوی مقابل، رقیب ایران خودرویی این خودرو یعنی سمند، با رینگهای آلیاژی به دست مشتریان میرسید.
در نهایت، به بزرگترین مورد در لیست معایب کیا ریو میرسیم و آن، قیمت بالای این خودرو در مقایسه با رقبا خواهد بود. این خودرو به دلیل استهلاک پایین و دوام بالا، بهسرعت در بازار کشور به شهرت رسید و پس از توقف تولید، افزایش تقاضا برای خرید این خودرو منجر به افزایش شدید قیمت آن در مقایسه با سایر رقبا شد. برای مثال، مصرفکنندهای که قصد خرید کیا ریو مدل 1387 را دارد، باید حدود 30 درصد بیش از مبلغ موردنیاز برای خرید یک سمند LX یا پژو 405 مدل 1387 را صرف خرید این خودروی سالخورده کند که غیرقابلقبول خواهد بود. کیا ریو در مقایسه با پژو پارس همسن، قیمت برابری دارد؛ اما فضای داخلی کوچکتر، امکانات رفاهی کمتر و ظاهری سادهتر، این خودرو را در رقابت با پژو پارس به بازنده میدان تبدیل میکنند.
جمعبندی
آیا کیا ریو دستدوم ارزش خرید دارد؟ پاسخ این سوال در شرایط فعلی، خیر است. با وجود شایستگیهای زیادی که کیا ریو سایپا با خود به همراه دارد، خرید خودرویی سالخورده که تولید آن در ایران و جهان متوقف شده است، انتخابی منطقی به نظر نمیرسد.
از نظر سرنوشت، کیا ریو سایپا را میتوان همرده با دوو سیلو تلقی کرد؛ خودروهایی بالیاقت و رضایتبخش که هیچگاه جایگزینی توسط شرکتهای سازنده برای آنها ارائه نشد. اکنون حدود یک دهه از توقف تولید کیا ریو سایپا میگذرد و بهآرامی، قطعات یدکی این خودرو در بازار کمیاب میشوند؛ بنابراین، مالکان این خودرو ناچار هستند برای تهیه لوازم اتومبیل خود، از قطعات استوک یا دستدوم استفاده کنند.
قیمت بالای کیا ریو سایپا در مقایسه با سایر رقبا، یکی دیگر از موانع موجود هنگام خرید این خودرو خواهد بود. چرا مشتری باید وجه بیشتری را برای خرید خودرویی بپردازد که تولید آن متوقف شده است و معلوم نیست در آینده بتواند این خودرو را با قیمت مطلوبی به فروش برساند یا خیر؟! این خودرو در دوران تولید، خودرویی محبوب بود و تا چند سال پس از توقف نیز توانست محبوبیت خود را حفظ کند؛اما اکنون در یک جمعبندی کلی، بهنظر میرسد که خرید ریو برای یک مصرفکننده مزایایی اندک و معایبی بلندمدت به همراه خواهد داشت.
بیشتر بخوانید
- کیا سراتو بخریم یا کیا اپتیما
- معایب سراتو سایپا ، سایپا و معایب همیشگی
- با نسلهای کیا سورنتو آشنا شوید
- مقایسه کیا سورنتو و کیا اسپورتیج
- چرا کیا اسپورتیج بخریم
- مقایسه سانتافه و اسپورتیج ، مقایسه دو پرطرفدار
من تا حالا ریو سوار نشدم و فقط با توجه به اینکه دوستان سابقا داشتن تجربیاتم رو میگم. با توجه به موتور ۱۶ سوپاپ و اتاق بی عیبش که دیر به صدا می افته از خیلی از خودروهای ۸ سوپاپ فعلی سایپا مثل خانواده تیبا و سمند و ۴۰۵ با موتور XU7 بهتره. خصوصا اینکه درصد قابل توجهی از قطعاتش با خانواده تیبا مشترکه. عیب عمده دیگه ریو عدم عایق بندی اصولی موتور و نفوذش صدا به داخل کابین هست که اشاره نشده. هنوزم به نظرم ریو با کارکرد زیر ۲۰۰ هزارتا از سمند و ۴۰۵ و حتی پارس با… بیشتر »
عالی بود
قطعات ریو کم نیستند بلکه زیاد هم هستند حتی گاها قطعات تیبا به ریو میخورند برای همین دقدقه ی برای قطعاتش نیست مخصوصا تو ایرانی که ماشین ها همه طرح قدیم هستند. در هر صورت ریو از پرشیا که بعد مدتی واسر سر سیلند میسوزنه و از نظر موتوری داغونه بسیار ارجعیت داره ریوی 10 ساله از دنا پلاس صفر هم سر حال تر و قوی تره این رو هم بهتون میکم با تستی که انجام دادم موتور ریو چند روز بدون اب کار میکرد و هیچ مشکل دار نشد ولی هر ماشین دیکری مثل سمند پژو دنا ساندرو بود… بیشتر »
بخدا 10کمتر نمیسوزونه تو شهر کی میگه 7لیتر من خودم ریو دارم
شک نکن یه جای ماشینت مشکل داره،، بعدشم ریو فقط بنزین سوپر باید بزنی که بنزین معمولی میزنیم به شدت بی کیفیت هم هست
میانگین شهر و جاده رو گفتن
والا من اگر به جای ریو چیز دیگه ای خریده بودم تا حالا ده بار خرج مینداخت گردنم چون خودرو دوستان رو دیدم. ولی من راضی ام و به نظرم ارزش داشت که خریدم. البته من سال 92 خریدم
سلام ب همگی
من تازه ریو مدل ۹۰ خریدم خیلی خوبه مصرفش ک عالیه اصن عقربه بنزین تکون نمیخوره
زیرپاشم عالیه
ترمزشم ک abs داره عالیه و منو تا حالا چند بار از تصادف نجات داده
تو جاده هم باش رفتم نفسش عالیه حتی با وجود کولر
بخاریشم ک مثل سونا میمونه
فقط حیف حیف حیف ک کیسه هوا نداره
من ده ساله ریو دارم هنوز جز دو بار تسمه تایم و جلوبندی و لاستیک هیچ خرجی نداشنه حتی یه بارهم کاربراتور و موتور دست نزدم . هر سال هم معاینه فنی بدون مشکل گرفتم . تو جاده قم سربالایی از تمام سمند پژو و ماشینهای هم ردیفش جلوتر بود اون هم با کولر.