معرفی نسل‌های کیا سورنتو

فهرست مطالب


شاید اقبالش به اندازه هیوندای سانتافه نباشد ولی بی‌تردید می‌تواند ادعا کند یکی از موفق‌ترین شاسی‌بلندهای واقعی بازار ایران است؛ کیا سورنتو. یکی از جذاب‌ترین تنومندهای موجود که حضور تقریباً 12 ساله‌اش در کشور نشان می‌دهد که موفقیت و محبوبیتش اتفاقی نبوده است. برنده شدن بلیت یک خودرو در بازار ایران، وابسته به فاکتورهای متفاوتی است. از معیارهای ظاهری و فنی گرفته تا خدمات پس از فروش و کیفیت ساخت. از اصالت برند و آپشن‌ها گرفته تا گارانتی و عرضه مناسب. همه این ویژگی‌ها را در کیا سورنتو دیده‌ایم. خودرویی که ایرانی‌ها میزبان 3 نسل از آن بودند. اگر تحریم‌ها و ممنوعیت واردات پیش نمی‌آمد بی‌تردید شاهد حضور چهارمین نسل آن نیز می‌بودیم.

سورنتو پروژه درخشانی بود که کره‌ای‌ها آن را از سال 2002 استارت زدند. این خودرو تا سال 2009 در قالب یک شاسی‌بلند جمع‌وجور عرضه می‌شد ولی از آن به بعد با حضور در یک کلاس بالاتر به‌عنوان یک شاسی‌بلند سایز متوسط خودش را معرفی کرد. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به نسل‌های کیا سورنتو و بررسی مشخصات فنی و آپشن‌های مهم این خودرو؛ پس اگر تصمیم به آشنایی یا خرید کیا سورنتو دارید در ادامه همراه ما باشید.

نسل اول کیا سورنتو – سورنتو BL

کیا گام اول خود با پروژه جدیدش Sorento را قوی برداشت. خودرویی با طراحی باوقار که لیست بلندبالایی از آپشن‌های استاندارد داشت. سورنتوی نسل اول علاوه بر کره، در مالزی و روسیه هم تولید می‌شد. کیا موتورز برای این خودرو 4 پیشرانه بنزینی، یک پیشرانه دیزلی، 3 گزینه انتخابی جعبه‌دنده و درنهایت دو ساختار RWD (محور متحرک عقب) و 4WD (چهار چرخ متحرک) را معرفی کرد.

سبد رنگارنگ که دست مشتریان سخت‌گیر و وسواسی را برای انتخاب بسیار باز می‌کرد. اولین حضور سورنتو در بازار ایران تقریباً 6 سال بعد از عرضه رسمی آن بود. درواقع مدلی که به ایران آمد اولین فیس‌لیفت نسل اول آن به حساب می‌آید. اواخر دهه 80 شمسی عملاً سخت می‌شد شاسی‌بلندی را پیدا کرد که حجم موتورش از 3 لیتر بیشتر باشد. دو مدل 2008 و 2009 از نسل اول این خودرو در بازار کشور حضور دارد.

نسل اول کیا سورنتو

مدل‌هایی که البته با آپشن‌های مختلفی وارد شده بودند. با این حال فول‌ترین نسخه سورنتوی فوق علاوه بر 6 ایربگ، 2 گرم‌کن برای سرنشینان جلو، صندلی برقی سرنشینان جلو، آینه تاشو برقی، کروز کنترل، سیستم کنترل پایداری، دوربین عقب، نمایشگر بزرگ، سانروف و آپشن چراغ‌شور را داشتند. اگر فکر می‌کنید این آپشن‌ها امروزه دیگر خاص نیستند باید بار دیگر یادآوری کنیم که مدل فوق مربوط به حدود 11 – 12 سال پیش بوده است.

اگرچه این خودرو با پیشرانه 3.8 لیتری هم عرضه می‌شد ولی در ایران ویرایش 3.3 لیتری شش سیلندر V شکل آن حضور پیدا کرد. خروجی این پیشرانه 241 اسب‌بخار با 307 نیوتن‌متر گشتاور اعلام شده است. شاید جالب باشد بدانید شتاب صفر تا صد این غول 2 تنی زیر 10 ثانیه ثبت شده است.

نسل دوم کیا سورنتو – سورنتو XM

دومین نسل از سورنتو با یک تغییر انقلابی در طراحی بیرونی معرفی شد. دلیلش این بود که حالا مهندس بزرگی به اسم پیتر شرِیر در رأس تیم طراحی قرار گرفته بود. این طراح نامدار آلمانی در کارنامه‌اش آئودی TT (مدل 1998) و فولکس‌واگن گلف (مدل 197) را ثبت کرده است. سنت مدرن طراحی کلیه محصولات کیا موتورز که «بینی ببر» نام داشت با سورنتوی جدید به کمال رسید. جالب آنکه این اولین محصول کیا بود که در خاک آمریکا ساخته می‌شد که نشان از اعتبار بالای آن دارد.

کره‌ای‌ها برای این کار بیش از یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرده بودند. هم‌چنین با معرفی نسل دوم بود که شرکت برای نخستین‌بار از رابط کاربری مستقل خود موسوم به UVO استفاده می‌کرد. به دلیل شراکت کیا و هیوندای، سورنتو و سانتافه از پلتفرم مشترک این مدل استفاده می‌کردند. نسل دوم یک سال بعد از عرضه جهانی راهی بازار ایران شد و به‌عنوان مدل 2010 به فروش رسید؛ اما هم‌زمانی فروشش با سانتافه CM باعث شد تا نتواند آنطور که باید و شاید جایگاه درخور توجهی برای خود دست و پا کند.

نسل دوم کیا سورنتو

در نسخه فول‌آپشن این خودرو علاوه بر هرآنچه روی نسل قبل دیده بودیم، تجهیزات جدید ورود و استارت بدون سوئیچ، شیب‌سنج، سقف پانوراما و سرد کننده صندلی راننده هم نصب شده بود. کیا برای نسل دوم سورنتو 3 پیشرانه بنزینی، یک پیشرانه گازسوز و دو پیشرانه دیزلی ارائه کرد. گزینه‌های انتقال قدرت نیز شامل 4 آپشن جعبه‌دنده (دستی و اتوماتیک) و 2 سیستم تک محور جلو و چهار چرخ متحرک می‌شدند. با این حال شرکت واردکننده یکی از بهترین پکیج‌های این خودرو را راهی بازار کرد. مدلی با قلب 3.5 لیتری شش سیلندر و جعبه‌دنده‌ای 6 سرعته اتوماتیک و دو دیفرانسیل. سورنتو زمانی که به بازار آمد با قدرت 277 اسب‌بخاری‌اش موجی از شگفتی را بین دوست‌داران شاسی‌بلندهای قدرتمند ایجاد کرد.

کابین سورنتو 2010

شاید عجیب باشد ولی شتاب صفر تا صد این خودرو 8.5 ثانیه ثبت شده است. سال 2013 نسخه فیس‌لیفت این خودرو نیز به دست مشتریان ایرانی‌اش رسید؛ اما شانس چندان با دوست‌داران این مدل یار نبود چراکه همان سال قانون جدید ممنوعیت واردات وضع شد و محصولاتی که پیشرانه‌ای حجیم‌تر از 2500 سی‌سی داشتند اجازه ورود پیدا نکردند. از جمله تغییرات XM فیس‌لیفت می‌توان به تغییر فریم چراغ‌ها و LED نور روز، تغییر فریم مه‌شکن و سپر و البته یک به‌روزرسانی کلی در طراحی داخلی اشاره کرد. این تغییرات شامل تعویض داشبورد، غربیلک فرمان، صفحه کیلومتر بود. البته مشتریان سورنتو 2013 خوب می‌دانند که در ویرایش فول‌آپشن این خودرو سیستم صوتی جذاب اینفینیتی با ساب‌ووفر، سنسور جلو، چراغ گردشی، دو سردکن، صندلی حافظه‌دار وجود دارد.

نسل سوم کیا‌ سورنتو – سورنتو UM

سومین نسل از سورنتو با یک رونمایی پر زرق و برق در نمایشگاه 2014 پاریس معرفی شد. این خودرو از نظر فنی پلتفرم مشترکی با سومین نسل کیا کارنیوال دارد. کیا ادعا می‌کند ساختار فولادی استفاده‌شده در این نسل 14 درصد استحکام بیشتری نسبت به مدل قبلی دارد. این ادعا را نتایج درخشان در تست تصادف IIHS آمریکا هم نشان می‌دهد. از آنجایی که سورنتو حالا دیگر تبدیل به یکی مشهورترین شاسی‌بلندهای جهانی شده بود، شرکت مجبور بود گزینه‌های بیشتری را در سبد پیشرانه قرار دهد.

معرفی نسل‌های کیا سورنتو

به همین دلیل است که علاوه بر دو پیشرانه دیزلی شش گزینه بنزینی نیز در دسترس قرار گرفت. از نظر طراحی نیز چهره سورنتوی UM به مراتب دوستانه‌تر شده بود. البته همین در ظاهر محافظه‌کار منجر به افزایش آیرودینامیک نسخه جدید شد. این خودرو بعد از وقفه‌ای که ممنوعیت واردات خودرو ایجاد کرد سرانجام سال 2015 وارد بازار ایران شد. با وجودی که در سبد فروش نسل چهارم پیشرانه 3.5 لیتری هم موجود بود ولی با توجه به قوانین جدید واردات، نماینده کیاموتورز مجبور به عرضه نسخه 2.4 لیتری 188 اسب‌بخاری آن شد؛ یعنی درست همان اتفاقی که برای هیوندای سانتافه DM رخ داد.

نکته جالب این است که بر اساس دستورالعمل جدید، سورنتوی فوق هم به‌صورت رسمی (موسوم به وارداتی) عرضه می‌شد و هم توسط واردکنندگان دیگر (موسوم به شرکتی). اگرچه از نظر فنی و آپشنی تفاوت خاصی بین تیپ پایه این دو مدل وجود ندارد ولی نکته اینجاست که تیپ خاصی از سورنتو UM در بازار موجود است که با نام GT-Line شناخته می‌شود.

کابین نسل سوم کیا‌ سورنتو

این تیپ از شاسی‌بلند فوق آپشن‌های ویژه‌ای نیز دارد؛ مانند سردکن صندلی برای سرنشینان جلو، گرم‌کن برای فرمان صندلی جلو و عقب، 7 کیسه هوا، سقف پانوراما، سیستم صوتی از برند اینفینیتی با ساب‌ووفر، صندوق برقی، اتوپارک، دوربین 360 درجه، ترمز برقی و اتوهلد. فراموش نکنید که سورنتوهای نسل سوم وارداتی آپشن‌های خاصی مانند پدال تعویض دنده پشت فرمان، رادار نقطه کور و البته رادار تغییر لاین هم دارند. آخرین نسخه سورنتو وارداتی که در بازار ایران موجود است، درواقع فیس‌لیفت نسل سه به حساب می‌آید. عمده‌ترین تغییرات در این خودرو شامل بازطراحی رینگ‌ها، جلوپنجره و سپرها است. هم‌چنین به نظر می‌رسد که محفظه مه‌شکن‌های 4 تایی نسبت به مدل استاندارد کمی جمع و جورتر شده است.

نسل سوم کیا سورنتو

تغییر شکل فرمان از 3 شاخه به 4 شاخه از جمله مهم‌ترین به‌روزرسانی‌های داخل کابین به حساب می‌آید. درباره آپشن‌های این خودرو نیز ذکر چند نکته الزامی است. شیفتر پشت فرمان و رینگ 19 اینی کروم‌رنگ یک آپشن انتخابی نیست بلکه به صورت استاندارد روی آن تعبیه خواهد شد.

نسل چهارم کیا سورنتو – سورنتو MQ4

اوایل سال 2020 بود که برخی از رسانه‌ها اقدام به انتشار تصاویری جاسوسی از چهارمین نسل کیا سورنتو کردند. کمی بعد کیا موتورز فاش کرد که در حال نهایی کردن تولید و عرضه آخرین ویرایش سورنتو است اما به دلیل گسترش ویروس کرونا مراسم رونمایی آن در نمایشگاه ژنو لغو شد. طراحی مدل جدید یک بازگشت باشکوه به مدل‌های جسور و تهاجمی نسل دوم بوده است. استفاده از چراغ‌های مستطیلی و جلوپنجره‌ای کشیده، سورنتو را بار دیگر تبدیل به انتخاب اول جوانان کرد.

سورنتو MQ4

چهارمین نسل سورنتو علاوه بر کره‌جنوبی در آمریکا و ویتنام نیز تولید خواهد شد. یکی از خاص‌ترین تولیدات این سری ویرایش Sport آن است که فاصله محوری آن 35 میلی‌متر نسبت به مدل‌های استاندارد طویل‌تر است. کیا برای اولین‌بار یک ویرایش هیبریدی با پیشرانه 1.6 لیتری نیز برای آن ارائه کرد. خروجی ترکیبی این مدل 277 اسب‌بخار برآورد شده است. آخرین نسل از این شاسی‌بلند با مجموعه بی‌نظیری از آپشن‌های جذاب تولید شده که طبیعتاً اشاره کردن به همه آنها منطقی نیست. فناوری پایش نقاط کور (نه رادار نقطه کور) در این خودرو ترافیک قسمت عقب خودرو را روی نمایشگر پشت خودرو نشان می‌دهد.

8 ایربگ و ترمز اضطراری خودکار نیز ازجمله تمهیدات خاص ایمنی روی این خودرو هستند. شاید جالب باشد بدانید مودهای رانندگی در این خودرو با قابلیت حرکت در زمین‌های گلی و حتی شنی سازگاری دارد. نمایشگر 10 اینچی مرکزی در کنار پنل دیجیتالی پشت فرمان، رویکرد آینده‌نگر کیا موتورز را به نمایش می‌گذارد.

جمع بندی

معرفی نسل‌های کیا سورنتو را برای شما همراهان همیشگی همراه مکانیک ارائه دادیم. امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشد. شما می‌توانید نظرات و تجربیات خود را در مورد این خودرو با ما در میان بگذارید. همچنین برای مشاهده آخرین قیمت کیا سورنتو در نسل های مختلف از ابزار قیمت گذاری خودرو همراه مکانیک کمک بگیرید. 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها