بررسی تخصصی سمند TU5 صادراتی

فهرست مطالب


سمند خودروی ملی ایرانی و یکی از اولین تلاش‌های ایران ‌خودرو برای تولید خودرویی متفاوت و جدید بود. سمند بر پایه خودروی پژو 405 و از حدود سال 1380 وارد بازار ایران شد و از آن زمان تا به امروز، روی خط تولید قرار دارد. طی این سال‌ها، روی این خودرو موتورهای مختلفی مثل XU7،EF7 و TU5 نصب ‌شده است تا بتواند توجه طیف عظیمی از خریداران را به سوی خود بکشاند. شاید برای شما شنیدن نام TU5 در بین موتورهای سمند مقداری عجیب باشد؛ اما باید بدانید که ایران ‌خودرو بین سال‌های 1387 تا 1389 سمندهایی با موتور TU5 و ویژگی‌های متفاوت برای صادرات تولید می‌کرد.

ویژگی‌های منحصربه‌فرد این خودرو در کنار عرضه محدود آن، باعث شده ‌است تا امروز در مجله همراه مکانیک به بررسی تخصصی و دقیق سمند TU5 بپردازیم.

طراحی ظاهری سمند TU5

طراحی ظاهری سمند TU5

وقتی‌که به ‌ظاهر این خودرو نگاه می‌کنیم، متوجه می‌شویم که تفاوت‌های جزئی با سمندهای دیگر دارد. جلوپنجره‌های سمندهای TU5 به شکل فابریک طرح سمندهای معمولی است؛ هرچند که اکثر مالکان آن را تعویض می‌کنند و به طرح سمند LX تغییر می‌دهند؛ علاوه ‌بر این، روی گلگیر سمت چپ خودرو علامت 1.6 نوشته ‌شده  است که بیان می‌کند این خودرو موتوری 1.6 لیتری دارد.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

دستگیره‌ درهای این خودرو همرنگ بدنه هستند که شاید مهم‌ترین نکته‌ای باشد که در ظاهر خودرو از نمای جانبی به چشم می‌خورد. به انتهای خودرو که می‌رسیم متوجه می‌شویم که رنگ چراغ صورتی است و رنگ قرمز رایج در آن دیده نمی‌شود.

در نگاه اول، این شک به وجود می‌آید که شاید در اثر گذر زمان رنگ چراغ‌ها رفته است، اما اکنون متوجه شدیم که این‌گونه نیست و این چراغ‌ها به‌طور فابریک رنگ صورتی دارند و در نمای پشت کاملاً متفاوت با سمندهای عادی ‌هستند. همان‌طور که دیدید در نمای ظاهری تفاوت خاص و بنیادینی بین این سمند و دیگر سمندها نیست، اما چنانچه اندکی ریزبین باشید این تفاوت‌های جزئی را پیدا می‌کنید و سمند TU5 را شناسایی خواهید کرد.

طراحی کابین سمند TU5

همان‌طورکه در طراحی نمای ظاهری نیز شاهد چنین موضوعی بودیم، در فضای کلی کابین سمند TU5 نیز تفاوت حائز اهمیتی به چشم نمی‌خورد و همان تریم کرم و قطعات تزئینی طرح چوب سمند LX در این خودرو نیز دیده می‌شوند.

داخل کابین سمند TU5 که می‌نشینیم، متوجه می‌شویم که متریال استفاده‌شده در اغلب بخش‌های کابین، از کیفیت به‌مراتب بالاتری نسبت به محصولات روز شرکت تولیدکننده برخوردار است و حتی رنگ داشبورد هم با رنگی که ما معمولاً شاهد آن هستیم، اندکی فرق دارد.

طراحی کابین سمند TU5

از طرفی، یکی از نکاتی که در این خودرو وجود دارد، حضور ایربگ برای راننده است که در سال 87 که این خودرو تولید شده ‌است، آپشن ایمنی رایجی نبود و ما در سمندهای معمولی شاهد ایربگ نبودیم. علاوه‌ بر این، سمند TU5 به ‌طور فابریک از صندلی‌ها برقی برای راننده و سرنشین، چهار شیشه ‌برقی، آینه برقی و سنسور دنده‌عقب نیز پشتیبانی می‌کند که تجهیزات حائز اهمیتی برای خودرویی که در اواخر دهه 80 تولید شده است، محسوب می‌شوند.

موتور و مشخصات فنی سمند TU5

موتور و مشخصات فنی سمند TU5

وقتی‌که کاپوت سمند TU5 را بالا می‌زنیم، با یک موتور 1.6 لیتری TU5 مواجه می‌شویم که 110 اسب‌بخار قدرت و 142 نیوتن‌متر گشتاور را به چرخ‌های جلو منتقل می‌کند. احتمالاً دیدن این موتور بر روی سمند اصلاً برایتان آشنا نیست، ولی باید بدانید که این خودرو علاوه‌بر موتور بسیار خاصی که از آن برخوردار است در یک سری از قطعات با TU5هایی نیز که اکنون روی پژو 206 یا 207 می‌بینیم، فرق می‌کند.

روی این خودرو، ECU بوش 7.4.4 نصب ‌شده ‌است که یکی از محبوب‌ترین ECUها برای کسانی است که تمایل دارند اتومبیل‌های خود را تقویت کنند. این سمند TU5 دریچه گاز برقی دارد و سوزن انژکتورهای آن به ‌طور فابریک نارنجی هستند تا بتوانند پاشش سوخت بیشتری داشته باشند. روی قاب موتور هم لوگوی پژو دیده می‌شود که ما را یاد 206های تیپ پنج فرانسوی می‌اندازد و بیانگر این است که قطعات این خودرو در زمان حضور فرانسوی‌ها در ایران جمع شده‌اند.

ازآن‌جایی‌که موتور TU5 یکی از بهترین موتورهای موجود در محصولات داخلی است، از لحاظ استهلاک هم از موتورهای XUM، EF7 و XU7 در وضعیت تقریبا بهتری قرار دارد و دیگر لازم نیست که نگران دو قطعه شاتون و واشر سرسیلندر باشید!

رانندگی با سمند TU5

رانندگی با سمند TU5

پشت فرمان سمند TU5 که می‌نشینیم و تست رانندگی را شروع می‌کنیم، استارت خودرو بسیار کم‌صداتر از سمندهای SE یا LX احساس می‌شود و همین اول کار، سمند TU5 یک نکته مثبت برای خود به ثبت می‌رساند. دنده‌های یک و دو برخلاف گیربکس‌های به‌کاررفته در مدل‌های معمولی، خیلی خوب و راحت جا می‌روند.

دنده یک اندکی زود پر می‌شود، (ضریب دنده بلند است) اما دنده‌های دو، سه و چهار شتاب قابل‌قبولی را در مقایسه با نمونه‌های معمولی از خود نشان می‌دهند. ازآن‌جایی‌که دنده چهار این خودرو به راننده اجازه می‌دهد که سرعت خود را تا حدود 180 کیلومتر بر ساعت افزایش دهد، دنده‌ پنج این خودرو بیشتر برای کاهش مصرف سوخت و استهلاک در سرعت‌های بالا کاربرد دارد.

مصرف سوخت این خودرو در جاده‌های برون‌شهری عالی است و حدوداً در هر صد کیلومتر 6 لیتر بنزین مصرف می‌کند و در شهر هم حدود 8 لیتر مصرف سوخت دارد. بحث بعدی که شاید برای برخی سؤال باشد، این است که موتور 1.6 لیتری، حریف بدنه سنگین سمند نیست؛ چراکه سمند حدود 150 کیلوگرم از 206 تیپ 5 سنگین‌تر است؛ولی به‌ دلیل گیربکس متفاوت و ضرایب خاص آن، متوجه شدیم شتاب و چالاکی آن به‌مراتب از سمند EF7 نیز بیشتر است و سیستم انتقال قدرت به‌خوبی کمبود حجم پیشرانه را جبران کرده است.

به‌طورکلی، می‌توان گفت که سواری این خودرو غیر از بحث شتاب و کارکرد نرم‌تر موتور، تفاوت خاصی با دیگر سمندهای مجهز به موتور XU7 و EF7 ندارد؛ اما ضعفی که در مجموعه فنی این خودرو دیده می‌شود، این است که بهتر بود برای خودرویی با چنین چالاکی مناسبی، ترمزهای هر چهار چرخ آن نیز از نوع دیسکی بودند. این در حالی است که چرخ‌های عقب سمند TU5 به جای ترمز دیسکی، از نمونه کاسه‌ای استفاده می‌کند؛ مطمئنا در این صورت، بعد از یک شتاب‌گیری هیجان‌انگیز، می‌توانستیم شاهد یک ترمزگیری کامل نیز باشیم.

نتیجه‌گیری

سمند TU5 قرار بود که در بازارهای خارجی مثل ترکیه، ارمنستان، گرجستان و دیگر کشورهای همسایه ایران حضور داشته باشد و حدوداً 400 دستگاه از این خودروها از صادرات جا مانده‌اند و مهمان خیابان‌های وطن شده‌اند.

این تعداد کم، باعث می‌شود پیداکردن این مدل‌ها برای خرید بسیار سخت باشد و اگر هم پیدا شود به دلیل مشخصات خاص خود، تفاوت قیمت حدود 20 میلیونی با سمندهای عادی داشته باشد. از این‌ رو، اگر مصرف سوخت، شتاب، استهلاک موتور و کیفیت متریال برایشما ارزش دارد و حاضر هستید برای این تفاوت قیمت هزینه کنید، در خرید این خودرو شک نکنید!

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
4 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
امیرعلی فضلعلی
1402-11-22 20:59
امتیاز دهی :
     

سلام یدستگاه از صفر دستم دلم نمیاد بفروشم. ازنظر سرعت شتاب قدرت بین ماشینهای ایرانی حتی با خارجیها رقابت میکنه. حرف نداره. رو دستش ماشین نیست. فوق العاده کم مصرف و کم هزینه

جمال
1402-09-15 13:32

با سلام
سمند tu5ماشین خوبی از آب در اومد چرا تولید نمیشه نمی‌دونم چراباید تولیدات خوب رو خارجی ها استفاده کنن اگر رضایت مشتریان داخلی براتون مهم باشه این گزینه خوبه سمندtu5

غلامرضا محمدی
1402-02-14 07:40

سلام
چیز خیلی عجیب تر از همه زاپاس اسپورته( چرخ پنجم هم مثل بقیه رینگ اسورته) که حتی در لکسوس و بنز هم دیده نمیشه

محمود
1400-07-04 03:44
امتیاز دهی :
     

سلام خدمت همگی من سمند tu5دارم و دقیقا همین مطالب رو تائید میکنم فقط موردی که فرمودید مصرف بنزین خارج از شهر حدود 6لیتر در 100کیلومتر هست رو خدمتتون عرض کنم من بارها مصرف بنزین این ماشین رو محاسبه کردم اگر شما دنبال گاز دادن های الکی نباشید و به طور یکنواخت رانندگی کنید مصرف بنزین به 5،2کاهش پیدا میکنه درصورتی که شما کولر هم روشن کنید با این شرایط مصرف بنزین 6لیتر در 100کیلومتر رو خواهید داشت ممنونم موفق باشید