بررسی اولین خودرو فول ایران، ساینا اتومات

فهرست مطالب


خودروسازان ایرانی تابه‌حال خودرو فول طراحی نکرده بودند. خودرو فول به این معنی که دربردارنده امکانات پایه خودروهایی نظیر محصولات هیوندا یا کیا باشد. خودروسازان ایرانی تابه‌حال خودرو فول طراحی نکرده بودند. خودرو فول به این معنی که دربردارنده امکانات پایه خودروهایی نظیر محصولات هیوندا یا کیا باشد.

تاریخچه خودروهای اتومات در ایران

سال‌ها بود که ارزان‌ترین خودرو اتوماتیک کشور، یا متعلق به فرانسوی‌ها بود، یا در دست چینی‌ها. از زمانی که 206 تیپ 6 به بازار آمد، بسیاری توانستند تجربه استفاده از یک خودرو اتومات را بدون نیاز به متوسل شدن به خودروهای گران تجربه کنند. البته طبیعی است که کیفیت تولید وکیفیت جعبه‌دنده ‌ساینا اتوماتها بسته به هزینه تولیدشان ارزیابی می‌شود.‌

پس از باز شدن پای چینی‌ها به ایران، خودرو اچ 30 کراس شرکت دانگ فنگ، که پیش‌ازساینا اتومات تنها کامیون‌ها و کشنده‌هایش را به ایران می‌فرستاد، این بار ارزان‌قیمت‌ترین خودرو سواری اتوماتیک را به بازار روانه کرد و به دلیل اینکه تجهیزات داخلی آن عیناً با پژو 206 همخوانی داشت، استقبال خوبی را متوجه خود کرد.

اما سایپا این موضوع را تحمل نکرد و اقدام به تولید ارزان‌ترین خودرو اتوماتیک بازار نمود. سایپا که پیش‌از این خودروی ساینا را بر روی شاسی X200پیاده کرده بود، این بار آن را دستخوش تغییرات در بخش تجهیزات کرد که خروجی آن ساینا فول شد.

ساینا با بهره‌مندی از پیشرانه 1500 سی‌سی و یک گیربکس 5 سرعته دستی، می‌تواند تا 80 اسب بخار قدرت تولید کند و گشتاور 126 نیوتن متر را ایجاد کرده تا سرعت 175 کیلومتر بر ساعت پیش برود.

ساینا اتومات !

ساینا
ساینا

البته ساینا اتومات نسبتاً زشت که توانسته در طراحی روی تندر90 معروف را سفید کنید، به دلیل تغییرات بد در ظاهر و البته قیمت بالای آن، اصلاً با استقبال مردم روبرو نشد و حتی خریدارانش را در بازار فروش خودرو دست‌دوم کمی هم دچار مشکل کرد. قیمت ساینا صفر معادل 28.2 میلیون تومان است که به نسبت تجهیزات و البته ظاهر آن، عدد بسیار بالایی است.

سایپا نیز تلاش کرد ساینا اتومات را کمی گران‌تر، ولی با تجهیزاتی بهتر ارائه کند. ساینا اتومات با داشتن همان پیشرانه قبلی، با بهره‌مندی از یکجعبه‌دنده CVT تولید کشور بلژیک که عیناً نمونه‌های آن  بر روی خودروهای چینی نیز نصب‌شده می‌تواند 87 اسب بخار قدرت تولید کند و گشتاور 128 نیوتن متری را به راننده ارائه کنید که تغییرات بسیار ناچیزی نسبت به نسخه دنده‌ای آن است.

ساینا اتومات که با استاندارد آلایندگی یورو 4 خریداران را ناامید کرده است، نشان می‌دهد تغییر خاصی در تولید آن انجام نگرفته است. ساینا اتومات در 2 مدل متفاوت عرضه می‌شود که نسخه فول آن، مجهز به امکاناتی نظیر سیستم ورود بدون کلید، راهنما، شیشه دودی، حسگر هشدار فشار باد لاستیک‌ها و البته هشدار سرقت است. این تجهیزات در نسخه دیگر یافت نمی‌شود و ظاهراً نسخه غیر فول، به‌نوعی یک خودرو اتوماتیک معمولی است.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

جمع‌بندی بررسی ساینا اتومات

ساینا
ساینا

از طرفی قیمت ساینا اتومات بسیار بالا است که شاید با این قیمت بتوان خودروهای دست‌دوم بسیاری نظیر تندر90، 207، 206 اس دی، پژو پارس و غیره را تهیه نمود که ازنظر معیارهایی نظیر استقامت، ایمنی، شتاب، توان پیشرانه و غیره، کمی از ساینا اتومات بهتر باشند.

در کل با توجه به اینکه عملکرد منظم و هماهنگ گیربکس با پیشرانه در هاله‌ای از ابهام است، می‌توان گفت خرید ساینا اتومات تا حدی یک ریسک تلقی می‌شود. می‌بایست کارکرد خودرو در زمان مشخص کند عملکرد واقعی آن به چه صورت است.

مطالعه مقالات مرتبط زیر را از دست ندهید

مقایسه پژو 405 و ساینا

مقایسه کوئیک و ساینا

با مزایای ساینا آشنا شوید

مقایسه ساینا SX و ساینا EX

مقایسه ساینا اتوماتیک با رانا

5 دلیل برای اینکه ساینا بخریم

معایب تیبا، ساینا و کوییک

مقایسه ساینا و تیبا

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
3 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها