سرانجام پس از کشوقوس فراوان، اعلام شد که مصوبه جنجالی شورای رقابت مبنی بر افزایش قیمت 18 خودرو تا پایان سال جاری، اجرا نخواهد شد. گفته میشود این تصمیم بعد از آن اتخاذ شد که روند نزولی نرخ ارز تاثیری مثبت بر بازار گذاشت و حباب قیمت روزبهروز کوچکتر شد. شاید اجرای فرمول جدید شورای رقابت در اندک زمان باقیمانده تا انتهای سال، طعم شیرین این کاهش قیمت را تلخ میکرد. فارغ از اینها، بحث اصلی، نگرانی کارشناسان برای سال آینده است. گمانهزنیهای متعددی برای پیشبینی قیمت خودرو تا پایان سال مطرح میشود که البته همه آنها دلگرمکننده نیستند. در حال حاضر، سوال اصلی این است که بازار خودرو چگونه قرن جدید را شروع خواهد کرد؟
برای فروش خودرو در سریعترین زمان و با بهترین قیمت اینجا را کلیک کنید.
با توجه بهروزهای پیشرو و حذف تعطیلیها، میتوان بهراحتی گفت که پرونده بازار خودرو درصورتیکه اتفاق غیرمترقبهای رخ ندهد، از هماکنون بستهشده تلقی میشود؛ اگرچه طبیعی است که موج روانی تقاضا در «شب عید» بهصورت سنتی بازار را به تکاپو بیاندازد؛ ولی بیتردید، مهمترین عنصر تحریککننده یعنی دستورالعمل افزایش قیمت کارخانهای 18 خودرو اکنون خنثی شده است.
کاهش نرخ دلار و روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا، سیگنالهای مثبتی را برای صنعت و بازار خودرو طی سال 1400 ارسال میکنند. با این حال، تجربه نشان داده است که رفتار بازار خودروی کشور همواره احساسی و تا حدودی نیز غیرقابلپیشبینی بوده است. در اذهان عمومی، این سؤال مطرح میشود که قیمت خودرو در سال بعد هم افزایش مییابد؟ علیالقاعده پاسخ به این سؤال نمیتواند یکخطی باشد. ترسیم آینده قیمت خودروها در ایران، تابعی از چندین فاکتور تاثیرگذار است.
دنبال خودروی کارکرده/دست دوم هستید؟ وارد نمایشگاه خودروهای کارشناسی شده ما شوید. اینجا بهترین پیشنهادهارو برات داریم.
آزادسازی قیمت خودرو
لغو اجرای مصوبه شورای رقابت، به معنی منتفیشدن کلی آن نیست. به نظر میرسد که مسئولین بالادستی قصد داشتند بازاری را که حداقل در ظاهر به ثباتی نسبی رسیده است، در مدتزمان کوتاه باقیمانده تا پایان سال، به تنش و التهاب آلوده نکنند. سادهتر بگوییم احتمال میرود آزادسازی قیمت خودرو در سال 1400 اجرایی شود. با این تبصره که شورای رقابت میگوید، بند درخواست سهماهه افزایش قیمت از سوی خودروسازان را به شش ماه افزایش داده است تا سقف رشد کارخانهای قیمت خودرو، به جای سالی 4 بار تنها سالی 2 بار اتفاق بیفتد.
با اینکه آخرین فرمول شورای رقابت با استقبال عمومی مواجه نشده، ولی کارشناسان میگویند حتی در اجرای آن تأخیر هم صورت گرفته است؛ چراکه اثرات مخرب سرکوب قیمتها و نرخهای دستوری، خودروسازان را در خط مقدم این صنعت بهشدت تحت فشار قرار داده بود. همانطور که پیشتر شاهد آن بودیم، حتی انتشار خبر تصویب طرح افزایش قیمت کارخانهای 18 خودرو، بازار را تا حدودی متشنج کرد؛ ولی سپس با فروکشکردن تلاطم روانی، همهچیز به روال قبلی خود بازگشت.
در سال 1400 نیز پیشبینی میشود نرخهای جدیدی که روی طرحهای فروش اعمال میشود، در ابتدا منجر به بروز برخی از نوسانات قیمتی در بازار شود؛ اما بهمرور با نزدیک شدن قیمت کارخانه به بازار، آخرین تلاش واسطهها برای بالانگهداشتن صوری قیمتها نقش بر آب خواهد شد. مجدداً تکرار میکنیم این اتفاق در صورتی رخ خوهد داد که مصوبه شورای رقابت به طور کامل اجرا شود؛ چراکه افزایش قیمت تنها بخشی از فرمول پیچیده آنها بوده است.
افزایش تیراژ تولید
یکی دیگر از عوال مهم و تاثیرگذار بر قیمت خودرو در سال 1400، بازگشت خودروسازان به مدار قبلی تولید است. اگرچه وزیر صنعت نسبت به افزایش 50 درصدی تیراژ تولید تا پایان سال جاری وعده داده است، ولی در صورتی به یک بررسی جامع میتوان امیدوار بود که این رشد برای سال آینده محقق شود. به هر روی، افزایش تولید فقط تأثیر مستقیم بر شرایط بهروز خودروسازان ندارد. اگرچه ادعا میشود تعهدات معوق تا پایان امسال صفر میشود، ولی فارغ از خوشبینیهای همیشگی، انتظار داریم که خودروهای ثبتنامی تحویلنشده تا سال آینده نیز ادامهدار باشند.
تا زمانی که خودروسازان تولیدات خود را به دست مشتریان واقعی نرسانند، همواره یک شکاف کاذب بین تقاضای واقعی و تقاضای سودجویانه وجود دارد. به همین دلیل است که افزایش تیراژ تولید دو خودروساز بزرگ، تاثیری بزرگتر از آنچه تصور میشود، دارد. قیمت خودروها به این دلیل روی مدار افزایشی قرار داشتند که میزان درخواست برای خرید آنها از میزان موجودی در حیاط کارخانهها به مراتب بالاتر بود.
از سوی دیگر، نباید فراموش کرد که افزایش تولید برای خودروسازان، یک آپشن انتخابی نیست. درواقع اگر ایرانخودرو و سایپا قصد استفاده از فرمول افزایش قیمت را دارند، میبایست پیش از هر اقدامی روند تولید کمی و کیفی خود را نیز بهبود ببخشند.
احتمال رفع ممنوعیت واردات
دستکم تا این لحظه شواهد گویای آن است که دولت برنامهای برای آغاز واردات خودرو ندارد؛ اما ازآنجاییکه ممنوعیت واردات خودرو در قالب قانون نبوده است، راهی برای ازسرگیری آن وجود دارد؛ بهعبارتدیگر، این دستور مجلس به دولت نبوده است که دربها را به روی خودروهای خارجی بسته است؛ بلکه یک مصوبه داخلی، دستگاههای دولتی را با این ممنوعیت مواجه کرد.
طی چند ماه اخیر، نمایندگان مردم تحرکات گستردهای را برای آغاز واردات خودرو داشتند؛ اما باید در این مسیر حسابشده گام برداشته میشد؛ چراکه مجلسیها نمیخواهند زیر بار مسئولیت و عواقب آن بروند و همچنان تمایل دارند توپ در زمین دولت باشد. با تمام این تفاسیر، اگر شرایط ارزی دولت بهتر شود، امید میرود که واردات خودرو دوباره آغاز شود. این اتفاق میتواند بخشی از کسری بودجه احتمالی لایحه 1400 را نیز پوشش دهد؛ چراکه درآمد کلانی ناشی از شمارهگذاری و حقوق گمرکی راهی خزانه خواهد شد.
واردات خودرو میتواند بازار بی حسابوکتاب خارجیهای موجود را سروسامان ببخشد؛ چراکه این روزها وقتی فروشندگان مطمئن شدهاند که دیگر نسخه جدیدی از خودروی موجود وارد نخواهد شد، بازی با قیمتها را شروع میکنند. در سال آینده، درصورتیکه ممنوعیت واردات خودرو لغو شود، انتظار داریم شاهد یک ریزش چشمگیر در حوزه خودروهای وارداتی باشیم.
جذابیت سایر بازارهای موازی
تجربه نشان میدهد که سرمایههای سرگردان بعد از کسب سود از یک بازار و خنثیکردن آن، راهی بازاری دیگر میشوند. باید اعتراف کرد که این روزها خرید خودرو دیگر آن سودآوری قدیم را ندارد. حساببازکردن روی خرید خودرو به قیمت کارخانهای و فروش آن در بازار آزاد، دیگر مقرونبهصرفه نیست. راکدبودن بازار، سرمایهایبودن این کالا را زیر سؤال برده است. در مقابل، افزایش قیمت کارخانهای نیز میتواند شیرینی مابهالتفاوت قیمتی برای واسطهها را از بین ببرد.
در اینکه سال 1400 برای بازار خودرو سالی بدون جذابیت است، شکی نیست؛ ولی در باب اینکه چه زمانی نقدینگی از این بازار خارج میشود، تردیدهایی وجود دارد. تمامی اینها به این موضوع برمیگردد که دولت جدید چه تصمیمی را برای روابط بینالمللی خود، بازار مسکن، ارز و طلا اتخاذ میکند.
بیشتر بخوانید
- نقطه پایان واسطهگریها در پی اعلام قیمت جدید خودرو
- سرنوشت 18 خودروی گرانشده تا پایان سال
- چرا خودروهای داخلی همراه با دلار گران میشوند؟
- نگاهی به صنعت جهانی خودرو در سال 2021
- بحران خودروهای فرسوده و آلودگی هوا در فصول سرد سال
- پیششرطهای آزادسازی قیمت خودرو چیست؟َ
فقط باید خودروی داخلی نخرید تا سازنده التماس خریدار کند
پژوپارس تیوفایو وتیوفایوخشک نمای داخلی بسیار زیبایی دارند تولید پژوپارس رامتوقف نکنی چون بهترین خودروست