نحوه تعویض سنسور اکسیژن

فهرست مطالب


سنسور اکسیژن یکی از قطعات مهم در خودرو است که معیوب شدن آن مشکلات زیادی را برای اتومبیل شما به‌بار می‌آورد. در این مقاله از سری مقالات مجله خودرو همراه مکانیک قصد داریم تا نحوه تعویض سنسور اکسیژن و بررسی این قطعه مهم از خودرو بپردازیم. در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

در این مقاله موارد زیر را مطالعه خواهید کرد

تعریف سنسور اکسیژن

تعریف سنسور اکسیژن خودرو

عوامل و نشانه های خرابی سنسور اکسیژن خودرو

آیا سنسور اکسیژن قابل تعمیر است

آیا سنسور اکسیژن قابل تعویض است

سنسور اکسیژن چیست و چگونه تعویض می‌شود؟

یکی از قطعاتی که در خودرو وظیفه مهمی را برعهده دارد سنسور اکسیژن خودرو است. این قطعه که نقش اصلی را در تعیین مصرف سوخت و میزان آن بازی می‌کند، از عوامل بد کار کردن یا افزایش مصرف سوخت خودرو است. بنابراین مواقعی که خودروی شما خوب کار نمی‌کند یا مصرف سوخت خودرویتان بیشتر شده، بهتر است سنسور اکسیژن را بررسی کنید. در این مقاله به نحوه تعویض سنسور اکسیژن، نحوه عیب‌یابی و چگونگی تعویض آن خواهیم پرداخت.

سنسور اکسیژن خودرو چیست؟

سنسور اکسیژن خودرو چیست؟

در ابتدای مقاله نحوه تعویض سنسور اکسیژن به معرفی سنسور اکسیژن خودرو می‌پردازیم. سنسور اکسیژن قطعه‌ای است که بر روی خروجی دود مانیفولد اگزوز قرار گرفته و وظیفه اصلی آن اندازه‌گیری نسبت سوخت به هوا در خروجی موتور است. این سنسور که نقش اصلی تعیین میزان سوخت خودرو را بر عهده دارد، در اکثر خودروها کارکرد مشابهی داشته و معمولا در مانیفولد اگزوز و در خروجی هوای سوخته شده در خودرو نصب می‌شود.

قطعه سنسور اکسیژن برای اولین بار در دهه هفتاد میلادی در خودروهای اروپایی استفاده شد و پس از آن به‌دلیل میزان اهمیت در خودروهای متفاوتی طراحی و استفاده شد. امروزه باید تمامی خودروها مجهز به سنسور اکسیژن باشند تا میزان خروجی سوخت و همچنین آلایندگی خودرو را اندازه‌گیری کند. در برخی از خودروها از دو سنسور اکسیژن به‌طور همزمان استفاده می‌شود و برخی از خودروها نیز دارای یک سنسور اکسیژن هستند.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

تعویض پلاک خودرو

راهنمای خرید دست دوم

استعلام خلافی خودرو

وظیفه این سنسورها در خودرو بررسی و گزارش اطلاعات مربوط به میزان مصرف سوخت و هوای ورودی به موتور به کامپیوتر مرکزی خواهد بود. در خودروهایی که از دو سنسور اکسیژن به‌طور همزمان بهره می‌برند وضعیت بدین گونه است که یکی از این سنسورها در ورودی کاتالوگ قرار گرفته و یکی دیگر در خروجی مخزن کاتالیست قرار می‌گیرد. عملاً اطلاعات ترکیبی این دو سنسور اکسیژن برای محاسبه در کامپیوتر مرکزی خودرو قابل استفاده خواهد بود.

همان‌طور که گفته شد سنسور اکسیژن معمولاً روی مانیفولد دود در قسمت اگزوز خودرو نصب شده و وظیفه‌اش اندازه‌گیری میزان اکسیژن احتراق نیافته در محفظه احتراق سیلندر خودرو است. بررسی میزان اکسیژن در اگزوز خودرو یکی از راه‌های به‌دست آوردن میزان هدر رفتن سوخت در موتور خودرو است. اطلاعات اندازه‌گیری شده به کامپیوتر مرکزی (ECU) خودرو ارسال شده و سپس در این قسمت محاسبات با توجه به دماها و کارکردهای مختلف خودرو محاسبه می‌شود.

علائم و نشانه‌های خرابی سنسور اکسیژن خودرو

علائم و نشانه‌های خرابی سنسور اکسیژن خودرو

موضوع بعدی که در مقاله نحوه تعویض سنسور اکسیژن باید به آن پرداخت علائم و نشانه‌های خرابی سنسور اکسیژن است. یکی از علائم بارز خرابی سنسور اکسیژن خودرو را می‌توان افزایش ناگهانی مصرف سوخت خودرو دانست؛ همچنین در زمان‌هایی که معمولاً خودرو به‌طور ناقص کار می‌کند، می‌تواند خرابی مربوط به سنسور اکسیژن باشد. در صورتی‌که سنسور اکسیژن به هر دلیلی از دسترس خارج شود در اطلاعات ثبت شده در کامپیوتر مرکزی خودرو خطایی ثبت خواهد شد که با استفاده از دستگاه دیاگ می‌توان آن را تشخیص داد، حتی درست کار نکردن قطعه سنسور اکسیژن نیز قابل تشخیص است.

معمولا با از کار افتادن سنسور اکسیژن به‌دلیل خطایی که ECU گزارش می‌دهد چراغ چک موتور در صفحه کیلومتر روشن می‌شود. یکی از نشانه‌های خرابی سنسور اکسیژن نیز می‌تواند کاهش میزان قدرت موتور باشد. در صورتی‌که اعداد تعریف شده در سنسور اکسیژن از حد نرمال بالاتر یا پایین‌تر باشد، کامپیوتر مرکزی اقدام به تغییر شرایط فعالیت خودرو خواهد کرد.

این مسئله باعث می‌شود تا خودروی شما به‌درستی کار نکند؛ بنابراین یکی از قطعاتی که در افت کارکرد موتور خودرو باید آن را بررسی کنید، سنسور اکسیژن خودرو است. دقت داشته باشید با افزایش عمر سنسور خودرو، عمر این قطعه نیز کاهش خواهد یافت. بنابراین به احتمال زیاد پس از مدت زمانی باید نسبت به تعویض آن اقدام کنید. برای مطمئن شدن از زمان تعویض قطعه سنسور خودرو به تعمیرگاه‌های مجاز مراجعه کرده و این قطعه را به وسیله دستگاه‌های دیاگ تست و در صورت نیاز تعویض کنید.

آیا سنسور اکسیژن قابل تعمیر است؟

آیا سنسور اکسیژن قابل تعمیر است؟

در صورتی‌که سنسور اکسیژن خودروی شما دچار خرابی یا خطا شده باشد، به احتمال زیاد باید آن را تعویض کنید. تعمیر قطعه سنسور اکسیژن کار چندان به‌صرفه‌ای نیست. این قطعه بسیار کوچک گران ‌قیمت نبوده و تعویض آن هزینه زیادی را به شما تحمیل نمی‌کند.

مسئله دیگر در نحوه تعویض سنسور اکسیژن این است که خرابی سنسور اکسیژن یا دستکاری شدن آن می‌تواند کدهای اشتباه را برای کامپیوتر مرکزی سیستم خودروی شما ارسال کند.

سنسور اکسیژن چگونه قابل تعویض است؟

سنسور اکسیژن چگونه قابل تعویض است؟

آخرین موردی که در نحوه تعویض سنسور اکسیژن باید بدانید این است که وقتی با خرابی سنسور اکسیژن مواجه شدید بهتر است به تعمیرگاه‌های مجاز مراجعه کنید؛ اما این کار توسط شما نیز قابل انجام است. برای تعویض سنسور اکسیژن اولین مرحله پیدا کردن این قطعه در خودرو است. برای یافتن سنسور‌ اکسیژن بهتر است روی قسمت مانیفولد اگزوز خودرو به دنبال قطعه‌ای مانند شمع خودرو باشید که سیم و اتصالات برقی به آن وصل شده است.

برای تعویض سنسور اکسیژن باید مطمئن شوید که خودروی شما دارای یک سنسور اکسیژن یا دو سنسور اکسیژن است. برای تعویض قطعه سنسور اکسیژن در اولین مرحله باید سوئیچ خودروی خود را ببندید تا برق خودرو قطع شود. پس از آن بهتر است اتصال فیش سنسور اکسیژن خودرو را با یک پیچ گوشتی کوچک جدا کنید.

دقت داشته باشید فیش سنسور اکسیژن معمولا دارای یک خار ریز است که باید توسط یک پیچ گوشتی کوچک از هم جدا شود. مرحله بعدی باز کردن سنسور اکسیژن از داخل مانیفولد اگزوز خودرو است که این کار معمولا توسط پیچاندن این قطعه انجام خواهد شد. برای باز کردن سنسور اکسیژن باید از یک آچار تخت استفاده کنید. پس از باز کردن قطعه سنسور اکسیژن، یک قطعه سنسور اکسیژن جدید را با آن جایگزین کنید.

برای این کار ابتدا چک کنید که آیا قطعه سنسور اکسیژن جدید دارای فیش برق است یا خیر. در صورتی‌که فیش برق در قطعه سنسور اکسیژن جدید وجود ندارد، بهتر است فیش قبلی را از سیم‌های سنسور اکسیژن قدیمی جدا کرده و توسط راهنمای دفترچه راهنمای سنسور اکسیژن و برق خودرو این سیم‌ها را به یکدیگر متصل کرده و بچسبانید. پس از آن می‌توانید سنسور اکسیژن را بر روی مانیفولد نصب کرده و فیش برقی آن را نیز متصل کنید.

در مرحله آخر اتصال سنسور اکسیژن باید سوئیچ خودرو را باز کنید و پیش از استارت زدن خودرو کدهای خطای سنسور اکسیژن قبلی را به وسیله دستگاه دیاگ از روی سیستم کامپیوتر مرکزی خودروی خود پاک کنید. بعد از انجام این مراحل می‌توانید خودروی خود را با خیال راحت استارت زده و روشن کنید. 

جمع بندی

امیدواریم مقاله نحوه تعویض سنسور اکسیژن مورد توجه شما همراهان همیشگی همراه مکانیک قرار گرفته باشد. تلاش همراه مکانیک ارائه مطالب مناسب با سوالات خودرویی شماست. شما می‌توانید نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

چگونه با رعایت 5 نکته عمر گیربکس اتوماتیک را 2 برابر کنیم

عوامل مخرب گیربکس‌ اتوماتیک

همه چیز در مورد جعبه گیربکس خودرو

ترمز اضطراری خودرو

5 علت که نشان از خرابی دینام خودرو دارند

روش‌های کاهش استهلاک خودرو

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
20 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
علی
1402-09-02 03:42

ماشین من هم ۲۰۷ هستش ماشین دو هزار تا کار کرده چراغ چکش روشن شد با دستگاه دیاگ خاموش کردم دو بار بازم روشن شده الان فهمیدم از سنسور اکسیژن هستش ماشین صفر چرا باید این مشکل رو داشته باشه

Ali
1402-08-02 06:58

سلام روزتون به خیر . بعد از تعویض سنسور اکسیژن ، حتما لازم هست خطاها پاک شود؟

Ali
1402-08-02 06:36

سلام . روزتون به خیر . حتما لازم هست بعد از تعویض سنسور کدهای خطا پاک شود

Sli
1402-05-28 00:04

سلام خسته نباشید ماشینم ۴۰۵ هستش تا الان ۴ بار سنسور عوض کردم بازم چراغ چک روشن میشه با دیاگ خطارو پاک میکنم بازم روشن میشه واقعا خستم کرده ممنون میسم راهنمایی کنید

دامون
1402-06-25 20:54
پاسخ به  Sli

درش نیار فقط فیشش رو دربیار و خطا رو پاک کن ببین چی میشه.کاتالیزور حتما روی ماشینت باشه

قربانی
1402-11-16 20:14
پاسخ به  دامون

سلام
اشکال از کامپیوتر خودرو است مشکل سخت افزاری کامپیوتر هست که باید ECU تعمیر بشه

شهرام اصفهان
1402-05-12 20:05

سلام من هایما s5 دارن و الان یکماهه شتاب و نفس ماشینم خیلی کم شده شمع و باطری هم عوض کردم ولی برطرف نشد چراغ چک هم روشن نمیشه
ممکنه مربوط به سنسور اکسیژن باشه ؟
ممنون میشم راهنمایی کنید

مهدی
1402-06-24 10:44

همون موقع که یهو گاز میدی و کوپ میکنه یه لحظه سوئیچ رو باز و بسته کنید
یهو شتاب میگیره ماشین. این علامت قطعی خرابی سنسور اکسیژن هستش

جعفر
1402-08-02 00:35
پاسخ به  مهدی

سلام دقیق همین مشکل رو پیکان دارم رفتم تویوتایشو گرفتم فیش سبز فقط کسی بلد نیست سیمهارو چطور وصل کنه چون رنگها فرق داده اگ راهی دارین ب شمارم پیام بدید 09397816326

سعید رحمتی
1402-05-02 06:04
امتیاز دهی :
     

سلام از اطلاعاتی که در سایت گذاشتید ممنونم خیلی جامع و مفید بود تشکر موفق باشید.

سردبیر
1402-05-04 16:08
پاسخ به  سعید رحمتی

سلام دوست عزیز و ممنون از همراهی شما

جواد
1401-09-04 00:54
امتیاز دهی :
     

عالی ومفیدبود سپاس فراوان

Mind
1401-06-13 23:42

سلام دوستان ماشینم ۴۰۵ مدل ۸۶ هست
دوگانه کارخانه
وقتی موتور سرده استارت میزنم خام سوزی
داره بعد موتور گرم میشه خوب میشه
شمع و وایر و استوپر نو هست
ممنون میشم بگید از چیه؟

اسماعیل
1401-08-13 13:06
پاسخ به  Mind

سوزن انژکتورت کثیف شده

هادی
1401-10-11 15:27
پاسخ به  Mind

واشر سر سیلندر

اشکان
1402-01-29 10:54
پاسخ به  Mind

سلام خواسته نباشید به یکجا تنظیم موتور مراجعه کن بگو سنسور اکسیژن 1و2رو حذف کنه

مجید
1401-01-11 15:16
امتیاز دهی :
     

عالی و جامع

محمد
1400-03-05 18:41

درود بر شما توضیحات کامل بود.
این قطعه در خودرو من خراب ‌شده بود و از اگزوز دود سیاه بیرون می‌آمد و موتور ضغیف کار می‌کرد. پس از مراجعه به مکانیکی شمع ها رو تعويض کردند، انژکتور رو شستند دیاگ زدند ولی ایراد برطرف نشد. در آخر یک تعمیر کار دیگه فيش سنسور اکسیژن رو جدا کرد گفت یکی دو روز با این وضعیت کار کن اگه مشکل‌ بر طرف شد بیار سنسوذ ذو هم تعويض کنم چون اینطوری کمی مصرف سوخت بالا میره و خوشبختانه تشخیصش درست بود قیمت سنسور هم بین 500 تا 650 هستش.
با سپاساز همراهمکانیک

Alireza
1399-06-03 04:24

عالی بود مرسی ❤❤❤

1399-06-03 15:53
پاسخ به  Alireza

ممنون از حسن توجه شما