خودروهای ضدگلوله چگونه ساخته می شوند؟

فهرست مطالب


امروزه استفاده از خودروهای ضدگلوله، تنها منحصر به سیاستمداران نیست و افراد مرفه نیز می‌توانند با صرف هزینه شخصی، یک خودروی ضدگلوله را برای تردد روزانه‌ خود خریداری کنند؛ از همین‌رو، ساخت خودروهای ضدگلوله طی یک دهه گذشته به یک تجارت بزرگ تبدیل شده است و در حال حاضر، شرکت‌های متعددی در سراسر جهان در زمینه ساخت خودروهای ضدگلوله فعالیت دارند.

استفاده از چنین خودروهایی در برخی از کشورهای دنیا بیش از سایر نقاط طرف‌دار دارد؛ برای مثال، میزان جرم و جنایت در کشوری هم‌چون برزیل بسیار بالا است و احتمال وقوع قتل در این کشور پنج برابر ایالات متحده برآورد می‌شود. درنتیجه، افراد متمول در این کشور با خرید خودروهای ضدگلوله، خود را در برابر حملات احتمالی حفاظت خواهند کرد؛ بنابراین، طبیعی است که صنعت ساخت خودروهای ضدگلوله برای ثروت‌مندان، به یک کسب و کار پردرآمد تبدیل شود!

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

بسیاری از خودروسازان هم‌چون مرسدس بنز، فورد و بی ام و، نسخه‌های ضدگلوله از محصولات خود را نیز ارائه می‌دهند؛ با این وجود، اغلب خودروهای ضدگلوله توسط شرکت‌های خصوصی همچون IAC‌ ساخته می‌شود. این شرکت در ایالت یوتا آمریکا قرار دارد و از سال 1993 تاکنون بیش از 5500 خودروی ضدگلوله را روانه بازار کرده است. شرکت کانادایی اینکاس نیز یکی دیگر از فعالین عرصه ساخت خودروهای ضدگلوله است.

فرآیند تولید خودروهای ضدگلوله، به گونه‌ای است که هر شخصی با هر محدوده بودجه‌ای می‌تواند مالک خودروی ضدگلوله شود. برای مثال، خرید یک بی ام و 750i که در مقابل شلیک گلوله‌های کوچک مقاوم باشد، حدود 52 هزار دلار برای خریدار هزینه در بر خواهد داشت. با این حال، اگر مشتری سخت‌گیرتر باشد و امکانات بیشتری هم‌چون مقاومت بیشتر در مقابل بمب‌های دودزا را بخواهد، این مبلغ به بیش از صد هزار دلار افزایش خواهد یافت. در ادامه، نگاهی به فرآیند تولید خودروهای ضدگلوله خواهیم داشت. اگر در مورد چگونگی ساخت این خودروها کنجکاو هستید یا به خودروهای لوکس و گران‌قیمت علاقه دارید، ادامه این مطلب را از همراه مکانیک دنبال کنید.

خودروی ضدگلوله چگونه ساخته می‌شود؟

برای ساخت خودروهای ضدگلوله، باید یک اتومبیل معمولی خریداری کرد و سپس توسط تیم سازنده، آن را به خودروی ضدگلوله تبدیل کرد. این کار از طریق تعویض قطعات مختلف خودرو صورت می‌گیرد. قطعات بدنه، شیشه‌ها و لاستیک‌ها با انواع مقاوم‌تر جایگزین می‌شوند و حتی ممکن است بهینه‌سازی‌هایی نیز بر روی موتور و سیستم تعلیق انجام شود. در ادامه، این موارد را مورد بررسی قرار خواهیم داد:

مقاوم‌سازی بدنه

اولین قدم برای ساخت یک خودروی ضدگلوله، این است که تمامی اجزای داخلی خودرو از قبیل کف‌پوش‌ها، تزئینات داخلی و سیم کشی خارج شوند. سپس قطعات بدنه به صورت تک‌به‌تک برش داده می‌شوند و درون آن‌ها با موادی مقاوم‌تر پر می‌شود. میزان مقاوم‌سازی پنل‌های بدنه، به سفارش مشتری بستگی دارد و می‌توان برای مقاوم‌سازی آن‌ها از صفحات فولادی، پلاستیکی یا کولار استفاده کرد. با این حال، باید دقت کرد که اگر درب‌ها بیش از حد سنگین شوند، باید نسبت به مقاوم‌سازی اتصالات آن‌ها نیز اقدام شود.

استفاده از صفحات فولادی برای مقاوم‌سازی درب‌ها مرسوم است و از پلاستیک‌های مقاوم برای پوشاندن کف و سقف خودرو استفاده می‌شود. نصب گارد اضافه روی سپرها نیز عملی مرسوم هنگام ساخت خودروهای ضدگلوله محسوب می‌شود. این سپرها، قابلیت شکستن و عبور از موانع مختلف را دارند و از قطعات داخلی هم‌چون رادیاتور در برابر عوامل خارجی محافظت می‌کنند.

یکی از اهداف ساخت خودروهای ضدگلوله، جلب‌توجه‌نکردن آن‌ها است؛ بنابراین، این خودروها باید به گونه‌ای ساخته شوند که هیچ تفاوتی با نمونه عادی نداشته باشند. به همین دلیل، شناسایی خودروهای ضدگلوله که توسط شرکت‌های معتبر ساخته شده‌اند، به‌سختی امکان پذیر است.

شیشه‌ها

در صنعت ساخت خودروهای ضدگلوله، از شیشه به عنوان یک محافظ زرهی شفاف یاد می‌شود. شیشه‌های ضدگلوله در ظاهر تفاوت چندانی با شیشه‌های مقاوم و باکیفیت خودروهای لوکس ندارند؛ اما درحقیقت، تفاوت بزرگی میان این نوع شیشه و شیشه‌های معمولی وجود دارد.

شیشه‌های ضدگلوله یک ساندویچ‌پنل ساخته‌شده از پلی کربنات و سرب هستند که به طور معمول، ضخامتی برابر با 0.8 اینچ دارند. این شیشه‌ها قادر هستند تا در مقابل گلوله‌های کالیبر 9 میلی‌متری مقاومت کنند. انواع مقاوم‌تر این شیشه حدود دو اینچ ضخامت دارند و در مقابل شلیک گلوله‌های 30-06 اسپرینگ فیلد (30-06 Springfield) که از تفنگ‌های تک‌تیرانداز شلیک می‌شود، مقاوم هستند. با توجه به این‌که شیشه‌های ضدگلوله نسبت به شیشه‌های عادی وزن بیشتری دارند، باید موتور شیشه‌بالابر استاندارد چنین اتومبیل‌هایی را با انواع قوی‌تر جایگزین کرد.

لاستیک‌ها

امروزه استفاده از لاستیک‌های ران‌فلت در خودروها گسترش یافته است؛ اما این لاستیک‌ها قادر نیستند در برابر شلیک گلوله‌ها مقاومت کنند؛ چراکه دیوار‌ه‌های آن‌ها به اندازه کافی در برابر گلوله مقاومت ندارد. به همین دلیل، معمولا از نوع قوی‌تر این لاستیک‌ها که کامپوزیت ران فلت نام دارند، استفاده می‌شود.

این لاستیک‌ها توسط شرکت هاچینسون و به‌صورت سفارشی تولید می‌شوند و در ساخت آن‌ها، از پلیمر قوی استفاده می‌شود. درون هرکدام از این تایرها یک حلقه پلیمری وجود دارد که این لاستیک را قادر می‌سازد در صورت اصابت گلوله به آن و افت فشار هوای درون تایر، خودرو با سرعت 60 مایل بر ساعت یا 95 کیلومتر بر ساعت برای مدتی به مسیر خود ادامه دهد.

سیستم تعلیق و پیشرانه

حتی استفاده از ساده‌ترین و ارزان‌ترین زره نیز 250 کیلوگرم به وزن خودرو اضافه می‌کند و این میزان افزایش وزن، با بهره‌گیری از زره‌های گران‌تر و سنگین‌تر افزایش خواهد یافت. تخمین زده می‌شود که استفاده از یک ست کامل تجهیزات ضدگلوله برای یک خودروی سواری، 700 کیلوگرم به وزن خودرو اضافه خواهد کرد؛ بنابراین، اصلاح شاسی خودرو، سیستم تعلیق و پیشرانه برای سازگاری با این وزن ضروری به نظر می‌رسد.

موتورهایی که برای استفاده در خودروهای مدرن در نظر گرفته می‌شوند، قابلیت سازگاری با وزن بیشتر را دارند؛ اما در صورتی که مشتری بخواهد، شرکت‌های تولید خودروهای ضدگلوله با بهینه‌سازی توربوشارژر و سوپرشارژرها نسبت به افزایش قدرت و گشتاور موتور اقدام می‌کنند. تقویت شاسی خودرو و فنربندی نیز اقدامی ضروری هنگام تولید خودروهای ضدگلوله است.

با افزایش تمایل مشتریان به خرید خودروهای شاسی‌بلند ترکیبی، تولید خودروهای ضدگلوله شاسی‌بلند نیز افزایش یافته است؛ بنابراین، طبیعی است که مشتریان نیز به خرید خودروهای ضدگلوله از نوع بلندقامت تمایل داشته باشند. شاسی و فنربندی خودروهای شاسی‌بلند دودیفرانسیل سایز بزرگ، آن‌قدر قوی و مقاوم هستند که بتوان زره‌هایی به وزن 900 کیلوگرم را به خودرو افزود.

کلام آخر

ساخت خودروهای ضدگلوله، یک صنعت پرسود و البته تخصصی است. هر دستگاه خودروی ضدگلوله، توسط تیمی ماهر به صورت کاملا انحصاری تولید می‌شود و این تیم به دانش تخصصی در زمینه مواد منفجره و تاکتیک‌های محافظت از اشخاص نیازمند است. از این رو، صنعت ساخت خودروهای ضدگلوله یک صنعت کاملا تخصصی است و به نظر می‌رسد این حرفه در آینده به یک فعالیت خانوادگی تبدیل شود.

با رونق ساخت خودروهای ضدگلوله، برخی از شرکت‌ها پا را فراتر گذاشته‌اند و به ساخت خودروهای کاملا سفارشی روی آورده‌اند. در ساخت این خودروهاپف شاسی اتومبیل از نو طراحی می‌شود و بر اساس شاسی جدید، اتاق جدیدی نیز ساخته خواهد شد. این کار باعث می‌شود تا اثرات ناشی از افزایش وزن خودروهای ضدگلوله که به‌واسطه افزودن زره‌ها رخ می‌دهد، تا حد زیادی خنثی شود.

یکی دیگر از نکات مربوط به ساخت خودروهای ضدگلوله، قابلیت تحرک آن‌ها است. خودروهای ضدگلوله، زره‌پوش‌های نظامی نیستند؛ بنابراین، تنها چند لحظه در مقابل سیل گلوله‌های مهاجمان تاب‌آوری دارند و باید به‌سرعت از مهلکه دور شوند؛ بنابراین، تقویت پیشرانه و افزودن گاردهای مختلف به سپر جلو و عقب، به اندازه افزودن زره‌های مختلف اهمیت دارد. هم‌چنین حفاظت از قطعات داخلی خودرو هم‌چون موتور، گیربکس و باتری در مقابل ضربات اهمیت به‌سزایی دارد؛ چراکه اگر به این قطعات صدمه وارد شود، قدرت حرکت خودرو از دست خواهد رفت.

بیشتر بخوانید

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها