مزایا و معایب زانتیا موضوع این مقاله از سری مقالات مجله خودرو همراه مکانیک است که قصد داریم به بررسی این محصول فرانسوی که به مدت 9 سال توسط شرکت سایپا تولید شده و در بازار ایران به فروش رسیده است، بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید تا علاوه بر آشنایی با تاریخچه زانتیا، مزایا و معایب مشخصات فنی، طراحی ظاهری و داخلی، ایمنی و… بپردازیم.
برای فروش خودرو در سریعترین زمان و با بهترین قیمت اینجا را کلیک کنید.
معرفی اجمالی سیتروئن زانتیا
زانتیا در سال 1992 توسط کمپانی سیتروئن فرانسوی تولید و به بازار جهانی عرضه شد. این خودرو که تا سال 2002 برروی خط تولید قرار داشت، تقریبا همزمان با توقف تولید در فرانسه، تولید مدل پنجدر آن در ایران آغاز شد. سیتروئن زانتیا از سال 1380 تا 1389 توسط شرکت سایپا در چند مدل سوپرلوکس 1.8 لیتری، SX دو لیتری و زانتیا X دو لیتری به تولید رسید و در بازار خودروی ایران عرضه شد.

با حذف این خودرو از خط تولید شرکت سایپا، قطعات یدکی زانتیا هم کمیاب شد و قیمت آن افزایش پیدا کرد. توقف تولید و افزایش قیمت سیتروئن زانتیا از یک طرف و از طرفی دیگر حضور رقبای قدرتمندی همچون مزدا 3 و رنو مگان باعث شد تا در ابتدای دهه 90 کمکم مزایای چشمگیری همچون سواری نرم و پیشرانه قوی، تعلیق عالی، فرمانپذیری بسیار خوب و چسبندگی بالای زانتیا نادیده گرفته شود. در این دوران خریداران ترجیح میدادند بهجای خرید سیتروئن زانتیا بهسراغ سایر خودروهای مدرنتر و ایمنتر بروند.
اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که علاقه دارید با مزایا و معایب زانتیا آشنا شوید در ادامه با ما همراه باشید.
نقاط قوت و مزایای زانتیا
پیشرانه و شتاب
پیشرانه و شتاب زانتیا از جمله نقاط قوت آن بهشمار میرود. زانتیا در ایران با دو موتور دو لیتری و 1.8 لیتری تولید شدهاست. پیشرانه 2 لیتری چهار سیلندر زانتیا SX که با کد XU10 شناخته میشود قادر به تولید 135 اسب بخار قدرت و 180 نیوتنمتر گشتاور است. این نیروی تولیدی توسط یک گیربکس 5 دنده دستی به چرخهای جلو منتقل میشود. شتاب صفر تا صد این موتور 9/5 ثانیه و همچنین مصرف سوخت ترکیبی و حداکثر سرعت زانتیا به ترتیب 7 لیتر در هر صد کیلومتر و 203 کیلومتر بر ساعت است.
موتور 1.8 لیتری زانتیا سوپرلوکس با تولید 112 اسب بخار قدرت و 155 نیوتنمتر گشتاور، سرعت این خودرو را در 12 ثانیه از صفر به صد کیلومتر میرساند. مصرف سوخت آن هم در سیکل ترکیبی حدود 9 لیتر در هر صد کیلومتر است. در ایران مدل SX 2000 به دلیل موتور قویتر و مصرف سوخت پایینتر محبوبیت بیشتری داشت.
طراحی ظاهری
طراحی ظاهری زانتیا توسط یک کمپانی ایتالیایی انجام شدهاست. در نظر داشته باشید که زانتیا 18 سال پیش طراحی شده و در زمان خود یکهتاز بوده است. این خودرو در عین سادگی، طراحی قابل قبولی دارد و اصول آیرودینامیک به خوبی در آن رعایت شدهاست. درواقع اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم، بسیاری از خودروهای همرده زانتیا که در آن زمان تولید میشدند، از نظر طراحی چهره به مراتب سادهتری داشتند.

عملکرد نرم سیستم تعلیق
خودروهای زانتیای تولید ایران به یک سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک مجهز هستند که میتوان ارتفاع خودرو از زمین را بهصورت دستی تغییر داد. برای مثال هنگام عبور از ناهمواریها میتوان ارتفاع خودرو را افزایش داد؛ همچنین اگر ظرفیت سرنشینان عقب خودرو تکمیل باشد، فشار هیدرولیکی تعلیق چرخهای عقب بالا میرود تا ارتفاع را تنظیم کند، در نتیجه ترمز چرخهای عقب هم قویتر عمل میکند.
همچنین برخوداری از این سیستم تعلیق باعث شده تا زانتیا در برابر ناهمواریهای جاده عکسالعمل خوبی از خود نشان دهد و مانع از ورود ضربات جاده به کابین شود. تا جایی که میتوانید زانتیا را تنها با سه چرخ هم برانید!
طراحی کابین
گرچه طراحی داخلی کابین زانتیا چنگی به دل نمیزند، اما کیفیت مواد بهکار رفته در ساخت کابین زانتیا قابل قبول است. علاوهبر این زانتیا فرمان خوشدستی داشته و دسته دنده هم طراحی زیبایی دارد. صندلیها روکش مخملی دارند و نسبتاً راحت و جادار هستند و برای پا و سر سرنشینان عقب فضای کافی در نظر گرفته شدهاست. فضای بار هم برای یک خانواده پرجمعیت کافی است.

امکانات رفاهی
در مقایسه با خودروهای روز، از امکانات رفاهی زانتیا نباید توقع زیادی داشته باشید. اما اگر این خودرو را با رقبای همدوره خودش مقایسه کنید، وضع چندان هم بد نیست. شیشههای هر چهار در زانتیا به بالابر برقی مجهز هستند؛ همچنین این خودرو مجهز به فرمان هیدرولیک، برفپاککنهای هوشمند، تنظیم 6 حالته دستی و گودی کمر صندلی راننده، آینه جانبی گرمکندار با تنظیم برقی، سیستم قطعکننده سوخت در هنگام تصادف، صندلی عقب تاشو، چراغهای مهشکن جلو و عقب از دیگر امکانات رفاهی زانتیا هستند.
نقاط ضعف و معایب زانتیا
در ادامه این مقاله به بررسی معایب زانتیا میپردازیم. چنین مواردی شاید شما را از خریدن این خودرو منصرف کند!
بدنه و ایمنی پایین
یکی دیگر از موارد مهم در بررسی مزایا و معایب زانتیا این است که بدنه آن استحکام زیادی ندارد و در صورت بروز تصادف، احتمال صدمه دیدن سرنشینان بسیار زیاد است.
در زمینه ایمنی زانتیا نیز حرف زیادی برای گفتن ندارد. درواقع مهمترین دلیل توقف تولید آن ضعف شدید در زمینه ایمنی بود. زانتیا در سال 1997 میلادی توسط موسسه معتبر ایمنی یوروانکپ (Euro Ncap) تنها 1.5 ستاره از 5 ستاره ایمنی برای سرنشینان را کسب کرد که از رقبای همکلاس و همرده خود 1.5 ستاره پایینتر بود. در زمینه ایمنی عابران پیاده هم توانست 1 ستاره از 4 ستاره را دریافت کرد.
مشکلات سیستم تعلیق
سیستم تعلیق اختصاصی هیدروپنوماتیک زانتیا را در بخش مزایای این خودرو معرفی کردیم، اما همین سیستم تعلیق میتواند از معایب بزرگ سیتروئن باشد. گویهای این سیستم بسیار حساس و شکننده هستند و در صورت خرابی، پیدا کردن آنها سخت و حتی غیرممکن است و هزینه زیادی در پی دارد. پس اگر قصد خرید زانتیای دست دوم دارید، برای اطمینان از سلامت گویهای سیستم تعلیق، حتماً از تخصص کارشناسان خودرو استفاده کنید.

دید ضعیف عقب
طراحی ایرودینامیک زانتیا به خصوص در نمای عقب خودرو باعث شده است که دید راننده به عقب تا حد زیادی کاهش یابد. این موضوع امتیاز این خودرو در زمینه ایمنی را باز هم کاهش میدهد.
جمعبندی مزایا و معایب زانتیا
اگر پیشرانه زانتیا سالم و بدون عیب باشد و به اصطلاح خوب گاز بخورد، سواری آن بسیار لذتبخش است. هنوز هم در این محدوده قیمتی، خودرویی پیدا نمیکنید که توان رقابت با شتاب و هندلینگ زانتیا را داشته باشد. این خودرو برای بار و سرنشینان عقب فضای کافی دارد، اما در عین حال استهلاک و هزینه نگهداری آن بسیار زیاد است.
از دیگر معایب آن میتوان به استهلاک بالا، ظاهر ساده و قدیمی، کمیاب و گران بودن قطعات یدکی و ورود سر و صدای موتور و محیط به کابین اشاره کرد. اما مهمترین نقطه ضعف زانتیا ایمنی پایین آن است. بهعلاوه بهدلیل همه مواردی که گفته شد، بازار دست دوم آن هم رونق چندانی ندارد و بهعلت استهلاک بالا، پیدا کردن زانتیای دست دوم سالم سخت است.
مطالعه مقالات مرتبط زیر را از دست ندهید
سلام و عرض ادب خدمت گروه مکانیک خوددو،من تقریبا از سال ۸۱ تا الان زانتیا با مدل های مختلف داشتم والان هم مدل ۸۷ سفید دارم و فقط کمتر از یک سال پراید و پرشیا داشتم هردفعه که زانتیا فروختم باز بغیر از اون ،با ماشین همرده قیمتیش کنار نیومدم ،واقعا از ایمنیش که بگذریم همه چی تمومه،درصورتی که من ۲ تا زانتیا مدل ۸۰ و ۸۱ و چپ کردم اسیب ندیدم،الانم قصد خرید زانتیا مدل پایین و ارزون قیمتم که فول تیونیگ کنم
تمام موضوعاتی که در مورد زانتیا گفتید درست بود
اما اینکه صدای موتور و محیط به داخل کابین می اید کاملا اشتباه و غیرواقعی است .
سلام و عرض ادب خدمت شما این ایرادی بود که مردم و کارشناسان به ما داده بودن و مقالات بر اساس این نظرات نوشته میشه ،با تشکر از توجه شما حتما مقاله بزودی اصلاح خواهد شد
با سلام. من چند سالی زانتیا داشتم و بزرگترین عیبش ایرادات برقی و هیدرولیک هست. بغیر از اینا ایراد دیگهای نداره. نویسنده مقاله خیلی مسلط به زانتیا نیست چون صدای موتور اصلا وارد کابین نمیشه و مقدار کمی هم که وارد میشه خیلی دلنشینه، گویها اصلا شکننده نیستن و منظور از شکننده اصلا نمیفهمم چی هست!، اما در مورد دید عقب و سادگی کابین حق با نویسنده مقاله هست. در نهایت باید بگم که شتاب و قدرت زانتیا بی نظیره ولی در مقابل مصرف سوخت و هزینه نگهداریش بالاست.