12 موردی که قبل از سفر با خودرو باید چک کنید (چک‌لیست خودرو)

فهرست مطالب


آیا قصد مسافرت دارید؟ قبل از انجام این کار، باید بخش‌های مختلف خودرو را به کمک یک چک‌لیست خودرو بررسی کنید تا مطمئن شوید که اتوموبیل در شرایط خوبی قرار دارد. اگر قبل از سفر زمانی را صرف تهیه چک‌لیست خودرو کنید، می‌توانید از بیشتر مشکلاتی که ممکن است سفرتان را خراب کند، جلوگیری کنید. برای این موضوع، ما در مقاله دیگری از همراه مکانیک درباره موارد مهمی که باید قبل از سفر با خودرو مورد بررسی قرار داد، صحبت می‌کنیم.

ضروری است تمامی موارد زیر را یک‌به‌یک به عنوان چک‌‌لیست خودرو در نظر بگیرید:

1- بازرسی کلی خودرو

به‌ دنبال نشانه‌های مشکل‌ساز در خودرو باشید. علاوه ‌بر آماده‌سازی لوازم مختلف برای رفتن به یک سفر هیجان‌انگیز، بازرسی عمومی راهی عالی برای شناسایی مشکلات خودرو است. وضعیت پنجره‌ها و بدنه خودرو را چک کنید و به‌ دنبال چیزهای غیرعادی باشید. هر چیزی که به نظر از حالت عادی خارج است، ارزیابی کنید یا اگر توانایی چنین کاری را ندارید، به یک مکانیک مجرب مراجعه کنید.

چک لیست بررسی خودرو
بررسی کلی خودرو

2- چک‌کردن برف‌پاک‌کن شیشه جلوی خودرو

مانند سایر قسمت‌های خودرو، برف‌پاک‌کن‌های شیشه جلوی خودرو نیز می‌توانند به ‌مرور زمان خراب شوند یا در طولانی‌مدت خشک شوند و ترک بخورند. برف‌پاک‌کن‌ها را تست کنید و مطمئن شوید که می‌توانند به درستی کار کنند. در غیر این صورت، باید آن‌ها را تعویض کنید.

3- بررسی میزان باد لاستیک‌ها

رانندگی با لاستیک‌های کم‌باد، با آسیب‌رساندن به دیواره لاستیک‌ها، احتمال انفجار تایرها را بالا می‌برد. می‌توانید میزان فشار مناسب برای تایرها را در دفترچه راهنمای خودرو پیدا کنید. فشار لاستیک را در هوای معتدل یا در وسط روز بررسی کنید؛ زیرا فشار بر اساس دما تغییر می‌کند. 

4- چک‌کردن چراغ‌ها و بوق خودرو

سالم‌بودن چراغ‌های جلو، عقب و چراغ‌های روشنایی (نور بالا) برای رانندگی ایمن در شب مهم است. مطمئن شوید که چراغ‌ها کاملاً سالم و پُرنور هستند. در‌حالی‌که چراغ‌ها را آزمایش می‌کنید، چند بار بوق خودرو را نیز فشار دهید تا مطمئن شوید که به‌درستی کار می‌کند. چراغ‌های معیوب می‌توانند خطرناک باشند؛ زیرا سایر رانندگان متوجه نمی‌شوند که هنگام رانندگی قصد انجام چه کاری را دارید.

چک لیست ماشین
بررسی مشکلات خودرو

5- بررسی مقدار عاج روی لاستیک‌ها

لاستیک‌های ساییده‌شده، بیشتر در معرض انفجار قرار دارند و میزان اصطکاک خودرو را نیز هنگام خیس‌بودن جاده کاهش می‌دهند. ‌دنبال علائم کاهش عاج لاستیک‌ها باشید. یک سکه را وارونه در شیار لاستیک قرار دهید و ببینید که چقدر از سکه داخل شیار قرار می‌گیرد. اگر سکه تا یک‌سوم درون شیار فرو رود، لاستیک‌ها باید تعویض شوند.

6- چک‌کردن کلیه مایعات خودرو

اکثر وسایل نقلیه برای داشتن عملکردی مناسب، به مایعات و روان‎کننده‌های مختلفی از جمله مایع خنک‌کننده و مایع شیشه‌شور خودرو نیاز دارند. مایع خنک‌کننده هنگام رانندگی، از گرم‌شدن زیاد موتور در طولانی‌مدت جلوگیری می‌کند؛ بنابراین قبل از ترک خودرو، مطمئن شوید که آن را خاموش کرده‌اید.

7- توجه به سلامت باتری

اگرچه تشخیص نشانه‌های مربوط به کارکرد بد باتری می‌تواند دشوار باشد، اما کارهایی را جهت حصول اطمینان از اینکه باتری ارتباط درستی با سیستم الکتریکی خودرو دارد، می‌توان انجام داد. برای این کار، می‌توانید از دستگاه سنجش ولتاژ یا ولت‌متر استفاده کنید تا میزان شارژ باتری را چک کنید.

چک لیست اتومبیل
بررسی سلامت باتری

8- تعویض لنت‌های معیوب

اگر بیش از 30000 کیلومتر از آخرین باری که لنت‌ترمزهای خودرو را تعویض کرده‌اید می‌گذرد، باید حتماً قبل از سفر آن‌ها را تعویض کنید. هم‌چنین اگر ترمز شدت لازم را نداشت و احساس کردید بعد از گرفتن ترمز خودرو با کمی تاخیر می‌ایستد، باید بدانید لنت‌های جلو اصطکاک لازم را ایجاد نمی‌کنند. هم‌چنین اگر ترمز‌دستی عمل نمی‌کند، باید لنت‌های عقب را تعویض کنید. به‌طورکلی، لنت‌ها یکی از موارد مهم در چک‌لیست خودرو هستند.

9- مقدار و تازگی روغن موتور

روغن موتور را بررسی کنید. برای این کار، میله اندازه‌گیری روغن موتور (گیج) را با یک پارچه پاک کنید، مجدداً آن را داخل محفظه فرو ببرید، سپس خارج کنید. در این زمان، به سطح روغن رسیده به میله با توجه به سطح پایین (حداقل) و سطح بالا (حداکثر) نگاه کنید. اگر میزان روغن موتور کم باشد، باید مقداری به آن اضافه کرده یا روغن را کلاً تعویض کنید. هم‌چنین روغن موتور باید شفاف و کمی زرد یا حتی زرد مایل به سبز باشد. برای تعویض روغن موتور، باید به تعویض روغنی مراجعه کنید.

10- بررسی تسمه دینام و تسمه تایم

کلیه تسمه‌های خودرو را از لحاظ سفتی بررسی کنید. مطمئن شوید که روی تسمه دینام و تسمه تایم هیچ‌گونه پارگی یا ترک‌خوردگی وجود نداشته باشد. اگر پارگی مشاهده کردید، تسمه نیاز به تعویض دارد. تسمه را با انگشتان خود بگیرید و آن را به بالا و پایین حرکت دهید تا کشش آن را بررسی کنید. در هر صورت، اگر دست‌به‌آچار هستید، به‌تنهایی می‌توانید اقدام به تعویض تسمه‌ها کنید؛ در غیر این صورت، به تعمیرگاه مراجعه کنید.

تهیه چک لیست خودرو
تعویض فیلتر هوا

11- تمیز‌بودن فیلتر هوا

اطمینان حاصل کنید که فیلتر هوا مسدود نشده است. اکثر وسایل نقلیه با طی مسافتی نیاز به تعویض فیلتر هوا دارند؛ اما خوب است قبل از سفر، به وضعیت فیلتر هوا رسیدگی شود. فیلتر هوا معمولاً در یک جعبه هوای متصل به انتهای یک لوله پلاستیکی آکاردئونی قرار دارد که در گوشه زیر کاپوت است. جعبه را باز کنید و فیلتر هوا را چک کنید. فیلتر باید عاری از زباله و معمولاً سفید و تمیز باشد. اگر کثیف به نظر می‌رسد، باید آن را عوض کنید.

12- ضرورت وجود جعبه وسایل کمکی

باید وسایل ضروری برای تعویض تایر (جک اضطراری و زاپاس) را در‌اختیار داشته باشید؛ اما ممکن است بخواهید خود را برای سایر موارد اضطراری نیز مجهز کنید. این موارد شامل کابل‌های باتری به باتری، کپسول آتش‌نشانی، زنجیر چرخ، پتوهای اضافی، آب، مواد غذایی یا چراغ‌قوه است. حمل کیف کمک‌های اولیه پزشکی نیز ایده خوبی است.

کلام آخر

حتماً چند هفته قبل از سفر، برای بررسی خودرو، قرار ملاقاتی را با مکانیک جهت بررسی چک‌لیست خودرو تنظیم کنید. اگر خودرو نیاز به تعمیرات جزئی داشته باشد، لازم نیست سفر خود را به تعویق بیندازید. قبل از سفر، فشار تایرها و میزان آب موجود در رادیاتور و روغن موتور را بررسی کنید. هم‌چنین مطمئن شوید که تایر یدکی (زاپاس) و کیف کمک‌های اولیه شامل لوازم پزشکی، مواد غذایی و پتو را در خودرو به‌همراه دارید. از یک اپلیکیشن برای مسیریابی استفاده کنید یا حداقل بدانید که اگر مشکلی در مسیر ایجاد شد، باید با چه کسی تماس بگیرید.

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها