شاید کمتر کسی در ابتدای دهه هشتاد خورشیدی تصور میکرد که تولید محصول جدید ایران خودرو، یعنی پژو 206 تا دو دهه بعد هم همچنان تداوم داشته باشد و حتی محصولاتی نیز بر اساس این هاچبک فرانسوی به تولید برسند. با این حال، چنین تصوری اکنون به واقعیت پیوسته و پژو 206 حدود بیست سال است که توسط ایران خودرو به تولید میرسد. در این مدت، نمونههای مختلفی نیز از این خودرو منشعب شدند که از جمله آنها، میتوان به پژو 206 صندوقدار، پژو 206 پلاس یا پژو 207i و رانا اشاره کرد.
دنبال خودروی کارکرده/دست دوم هستید؟ وارد نمایشگاه خودروهای کارشناسی شده ما شوید. اینجا بهترین پیشنهادهارو برات داریم.
پژو 206 هماکنون یکی از پرفروشترین محصولات ایران خودرو و پرطرفدارترین خودروهای بازار محسوب میشود. این هاچبک فرانسوی که اکنون به طور کامل ایرانیزه شده است، در طول دوره حیات خود فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده است. در گذشتههای نهچندان دور، ایران خودرو پژو 206 را در تیپهای متنوعی به تولید میرساند، اما به تدریج تعداد این تیپها کاهش یافت و اکنون تنها پژو 206 تیپ 2 و تیپ 5 به تولید میرسند.
پژو 206 از زمان ورود به بازار در سال 1380، همواره خودرویی محبوب و پرفروش بوده است. با توجه به افزایش قیمت شدیدی که این روزها در بازار خودرو کشور رخ داده است و کاهش تدریجی قدرت خرید مصرفکنندگان ایرانی، شناخت دقیق معایب پژو 206 برای مشتریان ضروری به نظر میرسد. در این نوشتار، نگاهی به معایب پژو 206 خواهیم داشت و کاستیهای این هاچبک ایرانی–فرانسوی را از نزدیک بررسی خواهیم کرد. در نهایت نیز گزینههای جایگزین پژو 206 را مورد بررسی قرار خواهیم داد تا بدانیم چه خودروهایی را میتوان به جای پژو 206 معروف خریداری کرد. لطفا با ما همراه باشید.
عیب اول: کیفیت ساخت
افت کیفیت ساخت، یکی از کاستیهای مشترک خودروهای داخلی طی سالهای اخیر بوده که به عنوان یکی از معایب پژو 206 نیز مطرح است. باید توجه داشت که پژو 206 یکی از محصولات اقتصادی صنعت خودروسازی فرانسه محسوب میشود و چنین خودروهایی معمولا با ایرادات مختلفی همراه هستند که به دلیل قیمت مقرونبهصرفه، از برطرفکردن آنها چشمپوشی میشود.
تولید پژو 206 در ایران همواره با افت کیفیت مواجه بوده و این روند از سال 1391، همگام با ایرانیزهشده پژوهای ایران خودرو، شتاب بیشتری به خود گرفته است. استفاده از پلاستیک بیکیفیت در ساخت کابین، حذف پارچههای بهکاررفته در دربها، ایجاد فاصله بین قطعات مختلف بدنه به دلیل قالبگیری بیدقت، اشکالات سیستمهای الکتریکی و گرمشدن بیش از حد پیشرانه، بخشی از معایب کیفی پژو 206 در سالهای اخیر هستند که تمامی آنها به دلیل استانداردهای نازل خط تولید خودرو ایجاد شدهاند.
عیب دوم: فضای اندک صندلیهای ردیف عقب
محبوبیت پژو 206 تنها محدود به ایران نیست و این هاچبک فرانسوی در سطح جهان نیز به شهرت مناسبی دست پیدا کرده است. با این وجود، یکی از بزرگترین معایب پژو 206، به فاصله محوری اندک و فضای ناچیز ردیف عقب این خودرو باز میگردد که بارها دستمایه طنزپردازان نیز شده است.
فاصله محوری پژو 206 در کاتالوگ رسمی 2445 میلیمتر عنوان شده است که رقم چندان زیادی محسوب نمیشود. بخش اعظم این فاصله محوری، خرج داشبورد و صندلیهای جلو شده و فضای زیادی برای صندلیهای ردیف عقب باقی نمانده است. به همین دلیل، پژو 206 را بههیچعنوان نمیتوان خودرویی خانوادگی دانست و استفاده از این خودرو به خانوادههای کوچک و خریداران مجرد توصیه میشود.
نکته جالب آنکه با وجود تولید پژو 206 صندوقدار و رانا توسط ایران خودرو، هیچ بهبودی در این زمینه حاصل نشده است و این دو خودرو نیز با مشکل فضای اندک ردیف عقب دست به گریبان هستند؛ در حالیکه از نظر سگمنت، در رده سدانها طبقهبندی میشوند.
عیب سوم: حذف امکانات رفاهی و ایمنی در نسخههای اخیر
صنعت خودروسازی ایران از سال 1397 برای بار دوم تحت تحریمهای بینالمللی قرار گرفت که حاصل آن، اعمال فشار بیشتر بر خودروسازان داخلی و مصرفکنندگان نهایی بود. در نتیجه تحریمها، ایران خودرو ناچار شد تا قیمت تمامشده خودروهای تولیدی خود را کنترل کند و به همین دلیل، برخی از امکانات ایمنی و رفاهی را از پژو 206 و چند خودرو دیگر حذف کرد.
برخی از امکاناتی که در نمونههای اخیر پژو 206 حذف شدهاند عبارت از سنسور دندهعقب، ترمزهای دیسکی عقب در پژو 206 تیپ 5 و سی دی پلیر سیستم چندرسانهای هستند. به همین دلیل، مشتریانی که نسخههای اخیر پژو 206 را خریداری کردهاند، بایستی هزینهای اضافه را صرف تجهیز خودرو به امکانات مختلف کنند که این مساله، یکی از مهمترین معایب پژو 206 در مدت اخیر تلقی میشود.
عیب چهارم: استهلاک بالا
پژو 206 در روزهای ابتدایی ورود به بازار، با مصرف سوخت اقتصادی در بین مصرفکنندگان ایرانی شناخته شد و این مزیت، طی دو دهه گذشته به عنوان امتیازی مثبت برای این خودرو مطرح بوده است. با این وجود، به ازای هر نکته مثبت، نکتهای منفی نیز وجود دارد و نکته منفی قوای فنی پژو 206، استهلاک بالای آن است.
پیشرانههای TU3 و TU5 موتورهای مورداستفاده در خانواده پژو 206 هستند که گزینه اول در تیپهای پایین و موتور دوم در تیپهای بالاتر 5 و 6 نصب شده است. هر دوی این پیشرانهها در مقایسه با سایر موتورهای اقتصادی، استهلاک بالایی دارند و در سالهای اخیر، همگام با کاهش کیفیت آلیاژ مورداستفاده در ساخت موتور، استهلاک آنها افزایش پیدا کرده و عیبی دیگر نیز به مجموعه معایب پژو 206 افزوده است.
جعبهدندههای مورداستفاده در پژو 206 تیپ 5 نیز از سال 1391 با تغییراتی همراه بودهاند و گویا ایران خودرو از گیربکسهای خانواده BE پژو برای این خودرو استفاده میکند. این گیربکسها به طور معمول در سمند و پژو 405 مورد استفاده قرار میگیرند و همخوانی چندانی با پیشرانه TU5 ندارند که نتیجه آن، افزایش مصرف سوخت و کاهش شتاب پژو 206 بوده است.
عیب پنجم: حباب قیمتی نسخههای کارکرده
همانطور که در مقدمه مطلب اشاره کردیم، پژو 206 از آغاز تولید در ایران خودرو تاکنون، خودرویی محبوب در سطح بازار بوده است. همین محبوبیت سبب شده است تا تقاضای زیادی برای خرید پژو 206 وجود داشته باشد و در مواقعی، همانند زمان کنونی که تولید خودرو از تقاضای بازار کمتر است، حباب قیمتی بزرگی پیرامون پژو 206 تشکیل شود؛ بنابراین یکی دیگر از معایب پژو 206 را باید حباب قیمتی بزرگ این خودرو دانست که ارزش خرید آن را زیر سوال برده است.
به طور مثال، خریداران ایرانی میتوانند با هزینهای که صرف خرید پژو 206 تیپ 2 در بازار آزاد میکنند، خودروهایی همچون رانا و سمند LX را خریداری کنند که در مقایسه با پژو 206 تیپ 2، از مشخصات فنی قویتر و امکانات بهتری برخوردار هستند. حباب قیمتی بزرگ پژو 206 که در سالهای اخیر ایجاد شده است، تقاضای سفتهبازانه برای خرید این خودرو را افزایش داده و موجب آشفتگی بازار خودرو شده است.
جمعبندی
با گذشت دو دهه از آغاز تولید پژو 206 در ایران خودرو، این هاچبک فرانسوی–ایرانی همچنان خودرویی محبوب و پرفروش است و تقاضای زیادی برای خرید آن در بازار وجود دارد. در این مدت، رقبای مختلفی نیز برای پژو 206 معرفی شدند که برخی از آنها، موفق شدند تا حدودی پژو 206 را به چالش بکشند. در ادامه، نگاهی به گزینههای جایگزین پژو 206 برای مصرفکنندگان ایرانی خواهیم داشت.
شاید بتوان نبرد تیبا 2 و پژو 206 تیپ 2 را داغترین رقابت در بخش هاچبکهای اقتصادی دانست. این دو خودرو، از نظر قوای فنی شباهت بسیاری به یکدیگر دارند؛ اما تیبا 2 به واسطه قیمت کمتر خود، مشتری را با دردسرهای کمتری هنگام خرید دست به گریبان میکند.
رقبای اصلی پژو 206 تیپ 5 نیز ام وی ام 315 مدیران خودرو و کوییک سایپا هستند. ام وی ام 315 مدتها است که در بازه قیمتی بالاتری نسبت به پژو 206 به فروش میرسد و بنابراین، نمیتوان این خودرو را برنده رقابت با پژو 206 دانست؛ اما در سوی مقابل، سایپا با عرضه انواع مختلفی از کوییک، سعی در جلب توجه مخاطبان دارد و به نظر میرسد مشتریانی که به خرید خودرویی با آپشنهای مختلف علاقه دارند، کوییک را به پژو 206 تیپ 5 ترجیح دهند. اختلاف قیمت قابلتوجه بین کوییک آر و پژو 206 تیپ 5 نیز ممکن است مشتریان را به سمت خرید کوییک سوق دهد.
بیشتر بخوانید