نرخ بیمه شخص ثالث 1402 چقدر است؟ + نحوه محاسبه

فهرست مطالب


ازآنجایی‌که طبق قانون اخذ بیمه‌نامه شخص ثالث برای تمامی خودروها و موتورسیکلت‌ها اجباری است، صاحبان وسایل نقلیه مختلف همیشه دغدغه نرخ بیمه شخص ثالث را دارند. نرخ این بیمه مثل بسیاری از کالاها و خدمات دیگر از نرخ تورم و ضرب‌المثل «هر که بامش بیش برفش بیشتر» تأثیر می‌گیرد؛ یعنی در ابتدای هر سال باید انتظار افزایش هزینه بیمه شخص ثالث را داشته باشید و هر چه خودروی شما گران‌تر باشد، قیمت بیمه شخص ثالث آن هم بالا می‌رود.

نرخ بیمه‌نامه شخص ثالث در ابتدای سال 1402 حدود 30 درصد افزایش داشته که قرار است در این مقاله به بررسی علل این افزایش قیمت، نحوه محاسبه نرخ بیمه شخص ثالث 1402 و جدول نرخ بیمه شخص ثالث 1402 بپردازیم.

 

 

بیمه شخص ثالث

 

بیمه شخص ثالث چیست؟

در حالت کلی، بیمه خودرو به سه گروه تقسیم می‌شود:

  • بیمه شخص ثالث
  • بیمه بدنه
  • بیمه حوادث

 

بر اساس ماده یک قانون بیمه شخص ثالث، دریافت این بیمه برای تمامی مالکان وسایل نقلیه اجباری است. تا چند وقت پیش این بیمه فقط جبران خسارات مالی و جانی تمامی افراد آسیب‌دیده در حوادث خودرویی به غیر از راننده را بر عهده می‌گرفت و پوشش‌های آن شامل هزینه‌های مربوط به خسارت خودرو یا درمان و فوت بود. بر اساس قوانین جدید، جبران خسارات جانی راننده مقصر نیز به پوشش‌های این بیمه اضافه شده است.

بر اساس قانون شخص اول بیمه‌نامه شخص ثالث مالک خودرو، شخص ثانی شرکت بیمه‌گذار و شخص ثالث، طرف خسارت‌دیده در جریان تصادف محسوب می‌شود. همانند هر قرارداد دیگری، قرارداد بیمه شخص ثالث هم دارای 3 رکن اصلی است:

  • بیمه‌گذار: شخصی که در ازای پرداخت مبلغ حق بیمه، مشمول دریافت خدمات و وجوه پرداختی از سمت بیمه‌گر می‌شود.
  • بیمه‌گر: طرف دوم قرارداد فی‌مابین بوده و مسئولیت ضمانت و پرداخت خسارت وارده بر بیمه‌گذار یا شخص ثالث را دارد (شرکت‌های بیمه).
  • موضوع قرارداد: هر نوع توافقی که به موجب آن بیمه‌گر موظف است پس از بروز حادثه و به میزان سقف تعیین شده در قرارداد، جبران خسارت بیمه‌گذار را بر عهده بگیرد.

 

تغییر نرخ بیمه شخص ثالث علاوه بر بیمه‌گذار، بر کسب‌وکار هر بیمه‌گر هم تأثیر زیادی دارد.

 

 

نرخ بیمه شخص ثالث در سال 1402 چقدر است؟

مبنای اصلی محاسبه هزینه بیمه شخص ثالث نرخ دیه کامل انسان است و ازآنجایی‌که در ابتدای سال 1402 مبلغ دیه کامل 50 درصد افزایش پیدا کرد، نرخ بیمه‌نامه شخص ثالث هم 30 درصد بالا رفت تا پرداخت خسارات تحت پوشش آن برای شرکت‌های بیمه به‌صرفه شود.

در حال حاضر نرخ دیه کامل انسان در ماه‌های عادی 900 میلیون و در ماه‌های حرام (محرم، رجب، ذی‌القعده و ذی‌الحجه) یک میلیارد و 200 میلیون تومان است.

 

تغییرات قانون هزینه بیمه شخص ثالث

 

قانون بیمه شخص ثالث 1402 چقدر تغییر کرده است؟

علاوه بر افزایش 30 درصدی قیمت بیمه شخص ثالث در سال 1402، قانون این بیمه نیز تغییراتی داشته که در ادامه با مهم‌ترین آن‌ها آشنا می‌شوید:

  • حداکثر تخفیف راننده‌های بدون تصادف حادثه‌ساز به 70 درصد رسیده است.
  • میزان تخفیف نرخ بیمه‌نامه شخص ثالث به‌صورت پلکانی و به ازای هر سال بدون حادثه 5 درصد افزایش پیدا می‌کند.
  • رانندگانی که در دوره قرارداد قبلی خود چنین حوادثی داشته‌اند باید برای هزینه بیمه شخص ثالث 3 درصد بیشتر پرداخت کنند.
  • نمرات منفی راننده می‌تواند نرخ بیمه شخص ثالث را تا 30 درصد افزایش دهد.
  • نداشتن معاینه فنی هم هزینه بیمه شخص ثالث را تا 5 درصد افزایش می‌دهد.
  • اگر حادثه‌ای منجر به خسارت بدنی شود، شرکت‌های بیمه می‌توانند بین 2.5 تا 7 درصد خسارت را از بیمه‌گذار بگیرند.

 

 

جدول نرخ بیمه شخص ثالث 1402 خودروهای سواری+موتورسیکلت

برای اطلاع از قیمت بیمه شخص ثالث 1402 برای خودروهای سواری و موتورسیکلت نگاهی به جدول زیر بیندازید:

نوع وسیله نقلیه

نرخ بیمه شخص ثالث (تومان)

سواری کمتر از 4 سیلندر

3.047.200

پیکان، پراید و سپند

3.608.800

سایر خودروهای 4 سیلندر

4.341.900

خودروهای بالای 4 سیلندر

4.747.600

موتورسیکلت گازی

756.600

موتورسیکلت دنده‌ای 1 سیلندر

924.300

موتورسیکلت دنده‌ای 2 سیلندر و بیشتر

1.015.300

موتورسیکلت دنده‌ای 3 چرخ

1.092.000

 

*بر اساس ابلاغیه بیمه مرکزی، نرخ بیمه شخص ثالث برای خودروهای با کاربری آژانس، کرایه و مسافرکش شخصی 10 درصد و برای کاربری آژانس، کرایه و مسافرکش خارج شهری 20 درصد بیشتر از مبالغ موجود در جدول بالا است.

 

مهم‌ترین عوامل مؤثر بر محاسبه نرخ بیمه شخص ثالث 1402 چیست؟

به جز تعداد سیلندرهای خودرو و نمره‌منفی گواهینامه، عوامل متعدد دیگری نیز بر میزان نرخ بیمه شخص ثالث اثرگذار هستند که در ادامه به بیان آن‌ها می‌پردازیم:

 

کاربری خودرو

نرخ بیمه بر اساس کاربری خودرو و میزان خطر و هزینه‌های خودرو تعیین می‌شود. به طور مثال، مبلغ بیمه‌نامه تاکسی‌ها یا خودروهای آموزش رانندگی که بیشتر در معرض خطر تصادفات قرار دارند، به ترتیب 20% و 15% بالاتر از خودروهای عادی است. سایر خودروهایی که کاربری آن‌ها ریسک بالایی دارد و موجب افزایش حق بیمه شخص ثالث می‌شوند، شامل خودروهای صنعتی، آمبولانس، آتش‌نشانی، تاکسی درون‌شهری و برون‌شهری و بارکش می‌شوند.

 

تأثیر میزان تعهد پرداخت خسارت بر قیمت بیمه شخص ثالث

 

میزان تعهدات پرداخت خسارت 

بر اساس قانون، حداکثر تعهد مالی بیمه شخص ثالث برابر با 50 درصد دیه کامل انسان در ماه‌های حرام است. ازآنجایی‌که این مبلغ در سال جاری یک میلیارد و 200 میلیون تومان تعیین شده، پس حداکثر تعهد مالی بیمه شخص ثالث در سال 1402 برابر با 600 میلیون تومان است. حداقل این تعهد نیز 30 میلیون تومان اعلام شده است. همچنین حداکثر تعهد خسارات جانی این بیمه نیز برابر با دیه کامل انسان در ماه‌های حرام است.

البته بیمه‌گذار می‌تواند با پرداخت مبلغ بیشتر نسبت به نرخ بیمه شخص ثالث، سقف تعهدات مالی بیمه‌گر را افزایش دهد.

 

تخفیف بیمه شخص ثالث

تخفیف عدم خسارت بیمه نیز، یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار بر تعیین میزان حق بیمه است. بر اساس مصوبه هیئت وزیران و به استناد ماده 18 قانون بیمه، تخفیف عدم خسارت بیمه‌نامه‌های شخص ثالث به ازای هرسال پنج درصد و تا سقف 70% در نظر گرفته می‌شود. همچنین در نظر داشته باشید که به موجب ماده 6 قانون بیمه شخص ثالث، از امسال تخفیف‌های بیمه شخص ثالث به مالک خودرو تعلق دارد و با فروش خودرو، به شخص خریدار منتقل نمی‌شود. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انتقال بیمه شخص ثالث، مقاله مجله همراه مکانیک در خصوص شرایط انتقال تخفیف‌های بیمه شخص ثالث 1401 را مطالعه فرمایید.

میزان تخفیف عدم خسارت، بر اساس جدول زیر محاسبه می‌شود:

 

زمان اعتبار بیمه‌نامه

مدت اعتبار بیمه‌نامه، بر تعیین قیمت آن اثر مستقیمی دارد. اغلب، خرید بیمه‌نامه‌های یک‌ساله از لحاظ هزینه، مقرون‌به‌صرفه‌تر هستند. با این حال امکان خرید بیمه‌نامه شخص ثالث 6 و ۹ماهه هم وجود دارد.

 

عمر خودرو و ضریب کهنه بودن

به دلیل افزایش هزینه‌های خودروهای قدیمی و ریسک بیشتر، هنگام محاسبه نرخ بیمه شخص ثالث خودروهایی که عمر آن‌ها بیشتر از 15 سال است، درصدی را به عنوان ضریب کهنه بودن در نظر می‌گیرند که به ازای هرسال 2 درصد است.

 

جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث

با توجه به اجباری بودن این نوع بیمه برای خودروها و موتورسیکلت‌ها، در صورت نداشتن آن هنگام تردد در خیابان توسط نیروی انتظامی جریمه می‌شوید و علاوه بر آن، به ازای هر روز تأخیر در پرداخت، مبلغی به نرخ بیمه شخص ثالث شما اضافه می‌شود. توجه داشته باشید استفاده از خودرو یا عدم استفاده از خودرو تأثیری بر لزوم داشتن این بیمه نداشته و  شما در هر صورت ملزم به داشتن بیمه شخص ثالث دارای اعتبار هستید.

نحوه محاسبه جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث خودرو بدین شکل است که حق بیمه سالیانه خودرو بدون در نظر گرفتن هیچ نوع تخفیف، تقسیم بر تعداد روزهای سال یعنی 365 روز شده و برای 1 روز محاسبه می‌شود. البته حداکثر جریمه دیرکرد خرید بیمه شخص ثالث معادل یک سال یا 365 روز یا یک سال است و بیشتر هم نمی‌شود. به عنوان مثال اگر شما 4 سال خارج از خودروی خود استفاده نکنید و پس از آن تصمیم به خرید بیمه ثالث بگیرید، جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث شما تنها برای یک سال محاسبه می‌شود.

جدول جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث برای سال 1402 را در ادامه می‌بینید:

نوع وسیله نقلیه مبلغ جریمه دیرکرد روزانه 1401 (تومان)
سواری -کمتر از چهار سیلندر 8,348
سواری -پیکان، پراید و سپند 9,887
سواری -سایر چهار سیلندرها 11,622
سواری -بیش از چهار سیلندرها 13,007
موتورسیکلت گازی 2,073
موتورسیکلت دنده‌ای یک سیلندر 2,532
موتورسیکلت دو سیلندر به بالا 2,782
موتورسیکلت سه چرخ 2,992

 

نرخ بیمه شخص ثالث رانندگان اسنپ و تپسی چقدر است؟

نرخ بیمه شخص ثالث رانندگان اسنپ و تپ سی همانند تاکسی‌های درون‌شهری محاسبه می‌شود و بسته به نوع خودرو، 10 درصد از خودروهای دارای کاربری عادی گران‌تر است.

اگر شما هم یکی از رانندگان ناوگان تاکسی اینترنتی اسنپ یا تپسی هستید باید این نکته را در هنگام خرید بیمه شخص ثالث در نظر داشته باشید که حتماً نوع کاربری خودروی خود را به تاکسی درون‌شهری تغییر دهید. توجه داشته باشید که اگر در هنگام حادثه 3 مسافر داشته باشید و برای هرکدام حادثه‌ای رخ دهد و کاربری خودروی شما تاکسی درون‌شهری نباشد، پرداخت خسارت هر 3 مسافر برعهده شما خواهد بود. همچنین شرکت بیمه این حق را دارد که مطابق بیمه‌نامه شما، مبلغ خسارت حادثه را 10 درصد کمتر پرداخت کند.

 

نرخ بیمه شخص ثالث ایران و نرخ بیمه شخص ثالث آسیا چقدر است؟

مبنای تعیین قیمت نرخ بیمه شخص ثالث ایران و نرخ بیمه شخص ثالث آسیا، همان نرخ‌های اعلام شده توسط بیمه مرکزی برای سال 1402 است؛ اما استعلام دقیق نرخ بیمه شخص ثالث ایران و آسیا به اطلاعاتی مثل سابقه بیمه، نوع و مدل دقیق خودرو، تعداد حوادث منجر به خسارات مالی و جانی، تاریخ آغاز و پایان بیمه‌نامه قبلی و… نیاز دارد.

در انتها هم فراموش نکنید که بیمه شخص ثالث، بیمه بدنه و بیمه حوادث همگی سقف پرداخت مشخصی دارند و به همین دلیل بهترین راه برای جبران خسارت ناگوار احتمالی و کاهش نرخ بیمه شخص ثالث برای سال بعد، رعایت قوانین رانندگی و احتیاط است.

 

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها