با انژکتور خودرو بیشتر آشنا شوید

فهرست مطالب


در این مقاله از سری مقالات فنی همراه مکانیک قصد داریم شما را با انژکتور خودرو آشنا کنیم پس اگر بدنبال اطلاعات در مورد این قطعه از خودرو هستید مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

با انژکتور آشنا شوید

‌انرژی جنبشی لازم جهت حرکت خودروها از طریق انرژی شیمیایی ذخیره‌شده در سوخت یا همان بنزین تامین می‌گردد؛ بدین صورت که با سوختن بنزین، انرژی شیمیایی موجود در آن، منجر به حرکت رفت و برگشتی پیستون‌ها و در نهایت تبدیل به حرکت چرخشی خواهد شد. البته این فرآیند تبدیل انرژی، به این سادگی‌ها نیز نبوده و سیستم‌های و قطعات مختلفی در این فرآیند دخیل هستند. یکی از مهم‌ترین این سیستم‌ها، سیستم سوخت‌رسانی است که به مثابه دستگاه تنفس آدمی بوده و نقش بسیار حیاتی در خودرو دارد.

سیستم‌های سوخت‌رسانی خودروها به دو دسته انژکتوری و کاربراتوری تقسیم‌بندی می‌شوند که هر یک برای خود فلسفه کاری متفاوتی دارند. شایان ذکر است که در حال حاضر سیستم‌های سوخت‌رسانی مبتنی بر کاربراتور، از رده خارج شده‌اند و فقط سیستم‌های مبتنی بر انژکتور، مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر و بیشتر در مورد دستگاه تنفس خودرو خود آشنا شوید.

سیستم سوخت‌رسانی کاربراتوری

همانطور که انتظار می‌رود، کاربراتور نقش اصلی را در این سیستم ایفا می‌کند و وظیفه آن نیز مخلوط نمودن هوا و بنزین جهت احتراق در داخل موتور است. در حالت کلی یک کاربراتور باید وظایف زیر را به درستی انجام دهد:

  1. مخلوط نمودن بنزین و هوا با نسبت مناسب در شرایط مختلف
  2. تولید حداکثر توان با مصرف کمترین مقدار سوخت
  3. روشن شدن موتور در سردترین و گرم‌ترین شرایط

کاربراتورها از منظر جریان هوا به سه دسته تقسیم می‌شود که عبارتند از: جریان از بالا به پایین (نزولی)، جریان از پایین به بالا (صعودی) و جریان هوای افقی (افقی) که هر کدام از آن‌ها مکانیزم خاص خود را دارند. شایان ذکر است که کاربراتورها بر اساس ونتوری و تعداد دهانه نیز تقسیم‌بندی می‌شوند.

معایب کاربراتورها

سیستم‌ سوخت‌رسانی مبتنی بر کاربراتور دارای معایبی است که به همین دلیل بود که جای خود را به انژکتورها دادند. مهم‌ترین معایب سیستم‌های کاربراتوری عبارتند از:

  1. عدم تناسب میان سوخت و هوا
  2. متاثر بودن از شرایط محیطی
  3. پیچیدگی بالا
  4. متاثر بودن از کیفیت و نوع بنزین
  5. توزیع غیریکسان سوخت بین سیلندرها

با توجه به این معایب بود که متخصصان صنعت خودرو به سمت سیستم‌های مبتنی بر انژکتور سوق داده شدند. در مورد سیستم‌های کاربراتوری به همین مقدار بسنده کرده و در ادامه به سیستم مبتنی بر انژکتور می‌پردازیم.

نحوه عملکرد انژکتور

حتما تا به حال بسیاری از شما با سرنگ و آمپول، آب‌بازی کرده‌اید؛ لذت فشردن پیستون و اسپری آب به بیرون و خیس کردن دوستان دوران کودکی، شاید برای شما هم فراموش‌ناشدنی باشد. انژکتور نیز تقریبا همین کار را انجام می‌دهد در واقع می‌توان گفت انژکتور یک سرنگ الکتریکی است که بر اساس قوانین الکترومغناطیس کار می‌کند. عملکرد انژکتور به این صورت است که بنزین با فشاری در حدود سه برابر فشار جو پشت انژکتور قرار می‌گیرد و با برقرار شدن جریان الکتریکی، خروجی آن باز شده و پاشش سوخت به داخل سیلندر یا منیفولد هوا اتفاق می‌‌افتد. با فشاری که سوخت وارد می‌شود، بنزین به صورت پودر درآمده و وارد محفظه احتراق می‌گردد. پودری بودن بنزین منجر به احتراق کامل سوخت شده و در نتیجه مصرف سوخت را نسبت به خودروهای کاربراتوری می‌کاهد.

 

اجزای انژکتور

سیستم‌های سوخت‌رسانی مبتنی بر انژکتور به دو نوع مستقیم و غیرمستقیم تقسیم‌بندی شده که نوع غیرمستقیم آن، رایج‌تر از نوع مستقیم آن است؛ با این وجود نوع مستقیم، در سال‌های اخیر روند روبه رشدی را طی کرده است. از مهم‌ترین اجزای سیستم انژکتوری می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  1. فیلتر ورودی
  2. بدنه
  3. دسته سیم
  4. ریل سوخت
  5. اورینگ
  6. سلنوئید
  7. سوزن
  8. درپوش محافط
  9. سوراخ خروجی

مزایای سیستم انژکتوری

توزیع مناسب سوخت: در سیستم انژکتوری، معمولا برای هر سیلندر یک انژکتور وجود دارد و این امر منجر به توزیع یکنواخت سوخت بین سیلندرها می‌گردد.

  1. کاهش مصرف سوخت: تبدیل شدن سوخت به پودر، منجر به احتراق کامل بنزین شده و در نتیجه میزان مصرف سوخت کاهش خواهد یافت.
  2. کاهش آلودگی: با کاهش خام‌سوزی بنزین، مقدار خروج آلاینده‌ها نیز کاهش خواهد یافت.
  3. راندمان حجمی و حرارتی بالاتر نسبت خودروهای کاربراتوری
  4. عمر بیشتر موتور
  5. عدم تاثیرپذیری از شرایط آب و هوایی (روشن شدن سریعتر در آب و هوای سرد)
  6. مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

علائم خرابی انژکتورها

انژکتورها نیز همانند هر قطعه دیگری، دچار خرابی می‌شوند و این خرابی‌ها می‌توانند تبعات جبران‌ناپذیری را در پی داشته باشند. گرفتگی یا کثیفی انژکتور، یکی از رایج‌ترین خرابی‌هایی است که در انژکتور اتفاق می‌افتد و با علائم خاصی همراه است که ذیلا به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  1. افزایش مصرف سوخت: همانطور که عنوان شد یکی از مزایای سیستم‌های سوخت‌رسانی مبتنی بر انژکتور، کاهش مصرف سوخت است؛ حال اگر متوجه افزایش مصرف سوخت خودرو شدید این امر می‌تواند یکی از نشانه‌های خرابی انژکتور باشد.
  2. کاهش قدرت موتور: یکی دیگر از علائمی که می‌تواند بیانگر مشکلی در انژکتور باشد، کاهش قدرت موتور و یا ریپ زدن آن به هنگام فشردن پدال گاز است.
  3. لرزش و سروصدای غیرعادی: چنانچه انژکتور خراب باشد احتراق به صورت کامل رخ نداده و این امر می‌تواند باعث لرزش و یا ایجاد سروصدای غیرعادی شود.
  4. کاهش شتاب: عدم شتاب‌گیری مناسب به هنگام افزایش دور، می‌تواند به دلیل گرفتگی و یا کثیفی انژکتور رخ دهد.
  5. افزایش آلایندگی: هر چند این مورد به این سادگی‌ها قابل تشخیص نیست ولیکن بیان آن چندان خالی از لطف هم نیست که می‌تواند در تست‌های آلایندگی مشخص گردد.
  6. اختلال در استارت زدن: مشکل در هنگام روشن شدن از دیگر مواردی است که می‌تواند ناشی از کثیفی انژکتور باشد.

شستشوی انژکتور

گرفتگی و یا کثیفی انژکتور یکی از شایعترین خرابی‌های انژکتور است که باعث عدم پاشش مناسب سوخت و در نهایت ایجاد مشکلات فوق‌الذکر خواهد شد. شستشوی انژکتور یکی از راه‌های رهایی از این خرابی‌هاست که توسط خود شما نیز قابل انجام بوده و می‌توانید با افزودن مایع مخصوص به مسیر سوخت، این کثیفی‌ها را تمیز نمایید. شایان ذکر است که بهتر است انژکتور را باز نموده و با استفاده از مایع یا اسپری تمیزکننده به شستن آن اقدام کنید.

چنانچه با وجود شستشوی انژکتور کماکان مشکلات فوق به قوت خود باقی مانند بهتر است که به یک مکانیک ماهر مراجعه نموده و شرح حال خودرو را به او بازگو نمایید تا اقدامات جدی‌تری در راستای تعمیر آن به عمل آید.

مطالعه مقالات مرتبط زیر را از دست ندهید

چک لیست بررسی سلامت فنی خودرو

متوسط کارکرد خودرو در یک سال چقدر است؟

اساس کارکردن پمپ هیدرولیک خودرو چیست

بخاری خودرو و هر آنچه که در مورد نحوه کارکرد ، نگهداری و عیب یابی آن باید بدانید

همه چیز درباره اکتان بوستر و مکمل‌ها

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها