مقایسه پورشه باکستر با آلفارومئو 4C

فهرست مطالب


در این مقاله از مجله خودروی همراه مکانیک، یک مقایسه بسیار هیجان‌انگیز و البته بسیار گران‌قیمت را تدارک دیده‌ایم. اگر شما نیز جزو علاقه‌مندان خودروهای اسپرت با طراحی‌های پیچیده، عملکرد فنی قابل‌توجه و اگزوزهای پرطنین هستید، مقایسه پورشه باکستر با آلفارومئو 4C را از دست ندهید.

معرفی پورشه باکستر و آلفارومئو 4C

پورشه باکستر، نخستین بار در سال 1996 معرفی و به بازار عرضه شد. تاکنون چهار نسل از این رودستر اسپرت به بازارهای دنیا عرضه شده است که در این میان، نسل‌های دوم و چهارم آن در بازار کشور ما نیز حضور دارند. نسل دوم پورشه باکستر، در سال‌های پایانی عمر خود به ایران وارد شد و نسبت به کلاس بدنه و قیمت خود، فروش بسیار خوبی را تجربه کرد.

تغییر قوانین واردات خودرو، باعث شد تا نسل سوم این خودرو (2012 – 2016) امکان حضور در بازار ایران را نداشته باشد تا این‌که شرکت پورشه در سال 2016 نسل چهارم پورشه باکستر را با پیشرانه‌های کم‌حجم توربو معرفی کرد و همین مسئله، باعث شد تا مجدداً فرصت حضور این رودستر دوست‌داشتنی در بازار کشور ما فراهم شود.  

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

شرکت معین موتور، نیز این فرصت را غنیمت شمرد و بدون اتلاف وقت، نسل چهارم پورشه باکستر را (که این‌بار کد 718 را نیز به‌عنوان پیشوند نام خود دارد) در دو نسخه 718 باکستر (پیشرانه 2 لیتری) و 718 باکستر S (پیشرانه 2.5 لیتری) در بازار ایران عرضه کرد. این نسل از پورشه باکستر، تنها با مدل 2017 به ایران آمد؛ چراکه پس از آن، قانون ممنوعیت واردات خودروهایی با ارزش بیش از 40 هزار دلار تصویب و باعث شد درعمل، راه واردات محصولات پورشه به کشور ما مسدود شود.

لازم به ذکر است که ما در این مقایسه، نسخه قوی‌تر یعنی پورشه 718 باکستر S را به‌عنوان معیار درنظر گرفته‌ایم؛ اما در ادامه و به‌دلیل استفاده از تلفظ مصطلح، آن را با همین نام رایج «پورشه باکستر» خطاب خواهیم کرد.

در سمت دیگر، آلفارومئو 4C را داریم که ابتدا در سال 2011 و در قالب یک خودروی مفهومی (Concept) معرفی شد؛ اما نسخه تولیدی آن، در سال 2013 به بازار آمد. این اسپرت دونفره تنها در یک نسل و در دو نسخه کوپه (2013 – 2019) و رودستر (2015 – 2020) در بازارهای جهانی عرضه شد.

آلفارومئو 4C در تعداد خیلی محدود و با مدل 2015 و 2016 به بازار کشور ما راه پیدا کرد و به‌دلیل طراحی خاص و عملکرد فنی قابل‌توجه خود، بسیار موردتوجه رسانه‌ها قرار گرفت و خبرساز شد. طبق شواهد، تنها یک دستگاه از نسخه رودستر (اسپایدر) در ایران موجود است و سایر آلفارومئو‌های 4C عرضه‌شده در بازار کشور ما، از نسخه کوپه هستند.

مقایسه پورشه باکستر با آلفارومئو 4C از نظر طراحی

محصولات شرکت پورشه، همیشه با طراحی‌های نسبتاً سنتی اما جذاب و چشم‌نواز شناخته می‌شوند که پورشه باکستر هم از این قاعده مستثنی نیست. طراحان پورشه باکستر، نمای جلو این خودرو را ساده و با پرهیز از شلوغ‌کاری رایج در این کلاس خودرویی، طراحی کرده‌اند؛ اما توجه به جزئیاتی مثل نحوه قرارگیری دی‌لایت‌های چهارگانه در گوشه‌های چراغ‌ها، جلوه‌ای مدرن و دوست‌داشتنی به این نما بخشیده است.

اوج هنر طراحان پورشه باکستر را می‌توان در نمای جانبی این خودرو دید؛ جایی که هماهنگی کم‌نظیر بین شیب دماغه و برآمدگی قسمت انتهایی خودرو، اصالت یک اسپرت تمام‌عیار را یادآوری می‌کند؛ ضمن این‌که ورودی هوای بزرگ روی گلگیر عقب، نحوه طراحی آینه‌های جانبی و ابعاد بزرگ رینگ‌ها، حالت تهاجمی نیز به این نما بخشیده است.

در نمای عقب پورشه باکستر نیز، شاهد یک سپر حجیم با خروجی دوبل اگزوز در قسمت میانی آن هستیم که در ترکیب با چراغ‌های تیره و بالچه متحرک، جلوه‌ای خشن و چشم‌نواز به این نما بخشیده است.

طراحی کابین پورشه باکستر را می‌توان تنها با واژه‌ی «فوق‌العاده» توصیف کرد؛ چراکه از یک طرف، طرح غربیلک فرمان و صفحه نشان‌دهنده‌ها در کنار موقعیت قرارگیری لیور دنده، یادآور خودروهای مسابقه‌ای است و از طرف دیگر، تعدد دکمه‌های کنسول میانی و استفاده از چرم و جیر بسیار باکیفیت در جای‌جای این کابین، جلوه‌ای بسیار لوکس را به آن می‌بخشد. این ادغام استادانه المان‌های اسپرت و لوکس، باعث شده است تا کابین پورشه باکستر برای همه سنین و سلایق، جذابیت خاص خود را داشته باشد.

درمقابل، آلفارومئو 4C را داریم که استایلی شبیه به سوپراسپرت‌های فوق‌‌گران‌قیمت ایتالیایی را به‌خود گرفته است. در نخستین برخورد با این خودرو از نمای جلو، عرض زیاد آن و قاب فیبرکربنی چراغ‌ها (معروف به چراغ‌های چشم‌عنکبوتی) جلب توجه می‌کند. جلوپنجره مثلثی معروف آلفارومئو نیز اصالت این خودرو را یادآوری می‌کند.

حجم‌پردازی اغراق‌آمیز گلگیر عقب و ورودی هوای روی آن در کنار اندازه بزرگ رینگ‌ها نیز از نکات برجسته طراحی آلفارومئو 4C در نمای جانبی هستند. نمای عقب این خودرو نیز هرچند نسبتاً ساده است، اما به‌لطف چراغ‌های دایره‌ای، سپر بزرگ و درب موتور شیشه‌ای، شباهت زیادی به محصولات فراری دارد که همین شباهت، باعث جذابیت و خاص‌بودن آن می‌شود.

درون کابین آلفارومئو 4C نيز طراحي خاص غربيلک فرمان و صفحه نشان‌دهنده‌ها، استفاده از دکمه به‌جاي ليور دنده و زاويه نسبتاً تند قسمت مياني داشبورد به ‌سمت راننده، يادآور خودروهاي مسابقه‌اي است و نشان مي‌دهد که ارگونومي و راحتي راننده براي استفاده از ادوات مختلف در سرعت‌هاي بالا، اولويت نخست طراحان آلفارومئو بوده است. اما با اين وجود، طرح بسيار ساده و حتي کيفيت متريال داشبورد اصلاً در شأن يک خودروی چندميلياردتوماني نيست. به‌خصوص طراحي ادواتي مثل پنل سيستم تهويه و دريچه‌هاي ورودي هوا به کابين، مشابه خودروهايي با قيمت يک بيستم آلفارومئو 4C است.

درمجموع، براي مقايسه پورشه باکستر با آلفارومئو 4C از نظر طراحي، مي‌توانیم بگوییم که پورشه باکستر استایلی شیک‌تر و متناسب‌تر دارد؛ اما آلفارومئو 4C به‌لطف طراحی خاص‌تر و پیچیده‌تر خود، بیش‌تر در خیابان جلب‌توجه می‌کند.

مقایسه فنی پورشه باکستر با آلفارومئو 4C

پورشه 718 باکستر S؛ از یک پیشرانه 4سیلندر 2.5 لیتری بهره‌مند است. این پیشرانه به‌لطف آرایش تخت (باکسر) سیلندرها و بهره‌گیری از توربوشارژر، حداکثر قدرت 350 اسب‌بخار و حداکثر گشتاور 420 نیوتن‌متر را تولید می‌‌کند که اعدادی اعجاب‌انگیز برای این حجم از پیشرانه محسوب می‌شوند.

نیروی این پیشرانه، از طریق یک گیربکس 7سرعته اتوماتیک دوکلاچه اختصاصی پورشه (موسوم به PDK) به چرخ‌های عقب پورشه باکستر می‌رسد و باعث می‌شود تا خودرو، شتاب صفرتاصد را تنها در 4.4 ثانیه ثبت کند. مصرف سوخت ترکیبی این رودستر جذاب آلمانی نیز، تنها 7.4 لیتر در هر صد کیلومتر است.

آلفارومئو 4C نیز نیروی خود را از یک پیشرانه 4‌سیلندر 1.7 لیتری مجهز به توربوشارژر توئین‌اسکرول می‌گیرد. این پیشرانه با حداکثر قدرت 240 اسب‌بخار و حداکثر گشتاور 350 نیوتن‌متر، به یک گیربکس 6سرعته اتوماتیک دوکلاچه (TCT) متصل می‌شود و شتاب صفرتاصد 4.5 ثانیه را برای این ایتالیایی متفاوت به ارمغان می‌آورد. آلفارومئو 4C با مصرف سوخت ترکیبی 6.8 لیتر در هر صد کیلومتر،  اندکی اقتصادی‌تر از رقیب آلمانی خود عمل می‌کند.

جالب است بدانید که آلفارومئو 4C به‌دلیل استفاده گسترده از فیبرکربن در شاسی و بخش‌هایی از ساختار بدنه، کم‌تر از یک تن وزن دارد که همین وزن سبک، باعث شده است تا این خودرو نسبت به حجم و قدرت پیشرانه، عملکردی عالی را ارائه دهد و بسیاری از خودروهای 6 و 8 سیلندر را مغلوب کند.

مدل خودرو

پورشه باکستر

آلفارومئو 4C

پیشرانه

4سیلندر توربو با آرایش تخت (باکسر) سیلندرها

4سیلندر توربو با آرایش خطی سیلندرها

حجم موتور (cc)

2497

1742

حداکثر قدرت

350 اسب‌بخار در 6500 دور

240 اسب‌بخار در 6000 دور

حداکثر گشتاور

420 نیوتن‌متر در 1900 – 4500 دور

350 نیوتن‌متر در 2100 – 3750 دور

گیربکس

7سرعته اتوماتیک دوکلاچه (PDK)

6سرعته اتوماتیک دوکلاچه (TCT)

مصرف سوخت (ترکیبی)

7.4 لیتر در صد کیلومتر

6.8 لیتر در صد کیلومتر

شتاب صفرتاصد (ثانیه)

4.4

4.5

حداکثر سرعت (کیلومتر در ساعت)

285

258

مقایسه پورشه باکستر با آلفارومئو 4C از جنبه امکانات رفاهی

پورشه باکستر علاوه بر عملکرد فنی فوق‌العاده، در زمینه رفاه سرنشینان خود نیز سنگ‌تمام گذاشته و امکانات لازم برای یک سفر دونفره راحت را فراهم کرده است. ازجمله مهم‌ترین امکانات رفاهی این خودرو، می‌توانیم به مواردی مثل قابلیت تنظیم دوحالته سیستم تعلیق، کروزکنترل هوشمند، تنظیم حالت رانندگی (Drive Mode) 4 حالته، سیستم صوتی حرفه‌ای بوز (Bose) با 10 بلندگو یا برمستر (Burmester) با 12 بلندگو، صندلی‌ها با تنظیم برقی، گرم‌کن و سردکن، شیفترهای تعویض‌دنده پشت فرمان، تهویه مطبوع اتوماتیک دوکاناله، ریموت کنترل درب پارکینگ (Home Link)، چراغ‌های جلو هوشمند و… اشاره کنیم.

درمقابل، آلفارومئو 4C در این بخش کاملاً دست‌خالی به میدان آمده است و امکانات رفاهی آن، تنها شامل شیشه‌ها و آینه‌های جانبی برقی، تهویه مطبوع دستی، شیفترهای تعویض‌دنده پشت فرمان، و درایو مد 4‌حالته  است. این امکانات محدود، نشان می‌دهد که آلفارومئو در تولید این خودرو، فلسفه خودروهای مسابقه‌ای را مدنظر داشته و به‌فکر تولید یک خودروی چندمنظوره نبوده است. بنابراین، این بخش با برتری قاطع نماینده آلمان به پایان می‌رسد.

تجهیزات

پورشه باکستر

آلفارومئو 4C

چراغ

چراغ‌های جلو زنون با تنظیم ارتفاع اتوماتیک، نوربالای اتوماتیک، دی‌لایت، سنسور نور، مه‌شکن عقب، چراغ‌شور جلو، چرخش لنز چراغ‌های جلو هماهنگ با گردش فرمان (AFS)

دی‌لایت، مه‌شکن عقب

سیستم‌های مولتی‌مدیا

DVD، USB، AUX، iPod، SD Card، Mirror Link، بلوتوث، اپل‌کارپلی، اندروید اتو، سیستم صوتی حرفه‌ای Bose با 10 بلندگو یا Burmester با 12 بلندگو

USB، AUX، iPod، SD Card، بلوتوث، 4 بلندگو

صفحه‌نمایش

7 اینچی لمسی

رینگ‌ها

19 اینچی آلومینیومی

18 اینچی آلومینیومی (جلو) – 19 اینچی آلومینیومی (عقب)

آینه

آینه‌های جانبی تاشوی برقی مجهز به گرم‌کن، آینه میانی الکتروکرومیک

آینه‌های جانبی تاشوی برقی مجهز به گرم‌کن

تهویه مطبوع

اتوماتیک دوکاناله

دستی

صندلی

صندلی‌ها با روکش چرمی، تنظیم برقی، گرم‌کن و سردکن، حافظه صندلی راننده

صندلی‌ها با تنظیم دستی و روکش ترکیبی جیر و چرم

شیشه

شیشه‌های برقی

شیشه‌های برقی

سیستم‌های هشداردهنده

سنسور پارک جلو و عقب، سنسور فشار باد لاستیک‌ها (TPMS)

سنسور پارک عقب، سنسور فشار باد لاستیک‌ها (TPMS)

سایر امکانات

کی‌لس استارتر، کروزکنترل هوشمند، سقف پارچه‌ای بازشونده به‌صورت برقی، کیت اگزوز تنظیم‌شونده، بالچه عقب تنظیم‌شونده، تنظیم حالت رانندگی (Drive Mode) در 4 حالت، دکمه Sport Response (دریافت حداکثر عملکرد خودرو برای مدت 20 ثانیه)، ریموت کنترل درب پارکینگ (Home Link)، لانچ کنترل، سیستم استارت – استاپ، شیفترهای تعویض‌دنده پشت فرمان، گرم‌کن غربیلک فرمان، قابلیت تنظیم ارتفاع سیستم تعلیق، سنسور باران، دوربین دید عقب، ترمز پارک برقی، ساعت کرونو با قابلیت ثبت زمان طی‌کردن هر دور پیست مسابقه

کروزکنترل، شیفترهای تعویض‌دنده پشت فرمان، تنظیم حالت رانندگی (Drive Mode) در 4 حالت، لانچ کنترل

مقایسه پورشه باکستر با آلفارومئو 4C از جنبه ایمنی

پورشه باکستر به‌لطف امکاناتی مثل سیستم مدیریت پایداری، سیستم کنترل کشش، دستیار هوشمند تعویض لاین، پشت‌سری‌های فعال‌شونده صندلی‌ها در تصادف، میله‌های محافظ سر سرنشینان هنگام واژگونی (رول‌بار) و 6 عدد ایربگ، به‌خوبی از جان و مال سرنشینان خود محافظت می‌کند.

خوشبختانه آلفارومئو 4C هم در این بخش، دست‌ودل‌باز ظاهر شده است و با تجهیز به مواردی مثل سیستم کنترل پایداری الکترونیکی، سیستم کنترل کشش، سیستم کنترل سرعت موتور و سیستم واکنش سریع ترمز در حالت‌های Dynamic و Race، یک رانندگی ایمن را تضمین می‌کند، اما وجود تنها 2 ایربگ در این خودرو، ناامیدکننده است.

تجهیزات

پورشه باکستر

آلفارومئو 4C

تجهیزات ایمنی و حفاظتی

مدیریت پایداری پورشه (PSM)، کنترل کشش (TCS)، دستیار هوشمند تعویض لاین، پشت‌سری‌‎های فعال‌شونده صندلی‌ها در تصادف، میله محافظ سر سرنشینان هنگام واژگونی (رول‌بار)

کنترل دینامیک خودرو (VDC)، تعدیل و کنترل لغزش (ASR)، کنترل سرعت موتور (MSR)، کنترل شروع حرکت در سربالایی (Hill – Holder)

کیسه‌هوا

راننده و سرنشین، جانبی، پرده‌ای (درمجموع 6 عدد)

راننده و سرنشین (درمجموع 2 عدد)

سیستم ترمز

ترمز ضدقفل (ABS)، توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD)، ترمز کمکی (BA)

ترمز ضدقفل (ABS)، توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD)، ترمز کمکی (HBA)، واکنش سریع ترمز در حالت‌های رانندگی Dynamic و Race (RAB)

جالب است بدانید که تاکنون هیچ تست تصادف معتبری روی پورشه باکستر و آلفارومئو 4C انجام نشده است؛ اما با توجه به وسواس و دقت خاص برندهای معتبر اروپایی روی ایمنی محصولاتشان، می‌توانیم با قاطعیت بگوییم که هر دو خودرو از ایمنی و استحکام بسیار خوبی برخوردار هستند.

مقایسه پورشه باکستر با آلفارومئو 4C در بخش تجربه رانندگی

نقطه اوج مقایسه پورشه باکستر با آلفارومئو 4C، بخش تجربه رانندگی است؛ چراکه با دو خودروی اسپرت تمام‌عیار سروکار داریم که برای اوج لذت رانندگی ساخته شده‌اند. در عمل نیز همین‌طور است و می‌توانیم در هر دو خودرو، شتاب‌گیری بسیار عالی در کنار هندلینگ مثال‌زدنی را تجربه کنیم؛ البته تفاوت‌هایی نیز بین این دو رقیب وجود دارد. پورشه باکستر، فضای جادارتر و راحت‌تری را در اختیار سرنشینان خود می‌گذارد؛ ضمن این‌که نحوه طراحی صندلی‌ها در کنار قابلیت تنظیم سیستم تعلیق، باعث می‌شود تا این خودرو ذات رام‌تر و شهری‌تری را در مقایسه با آلفارومئو 4C به نمایش بگذارد.

اما صندلی‌های خشک مسابقه‌ای، فضای کابین محدودتر، عملکرد خشک‌تر سیستم تعلیق، فرمان فاقد هرگونه سیستم کمکی و عملکرد بسیار تیز پدال‌های گاز و ترمز در آلفارومئو 4C، نشان می‌دهد که این خودرو تنها برای تجربه یک رانندگی خالص و با دخالت حداقلی سیستم‌های الکترونیکی ساخته شده است و رانندگی شهری با آن دشوار خواهد بود.

برای جمع‌بندی این بخش، باید بگوییم که هر دو خودرو از نظر لذت رانندگی، از بهترین‌های رده قیمتی خود محسوب می‌شوند که در این میان، آلفارومئو 4C بیش‌تر برای تجربه‌های کوتاه‌مدت آخر هفته در پیست یا جاده‌های کوهستانی مناسب است؛ اما پورشه باکستر، می‌تواند علاوه‌براین، تاحدودی در نقش یک خودروی روزمره شهری نیز ظاهر شود.

مقایسه پورشه باکستر با آلفارومئو 4C از نظر شرایط بازار

وقتی با دو خودروی اسپرت خاص سروکار داریم، نباید توقع بازار فروش بسیار عالی و تبدیل سریع آن‌ها به پول نقد را داشته باشیم؛ اما در مقام مقایسه، پورشه باکستر به‌ دلایلی مثل برند شناخته‌شده‌تر برای ایرانی‌ها، آمار واردات بالاتر و آپشن‌های بیش‌تر، خودرویی خوش‌فروش‌تر از آلفارمئو 4C است. ضمن این‌که آمار فروش بالاتر محصول پورشه در بازارهای جهانی، باعث شده است تا دسترسی به قطعات یدکی این خودرو، خیلی آسان‌تر از قطعات آلفارومئو 4C باشد.

در زمینه استهلاک نیز باید یادآوری کنیم که هر دو خودرو به‌دلیل فناوری پیشرفته قسمت‌های فنی، حساس و پراستهلاک هستند و مالک باید وسواس بسیار زیادی در انجام سرویس‌های دوره‌ای، استفاده از قطعات اصلی و هم‌چنین مکمل‌های سوخت باکیفیت به خرج دهد. البته در این بخش نیز شرایط پورشه باکستر کمی بهتر از رقیب ایتالیایی است.

جمع‌بندی

در بخش پایانی مقایسه پورشه باکستر با آلفارومئو 4C و با نگاهی به ویژگی‌های هریک از دو خودروی مورد بحث، می‌توانیم پورشه باکستر را بر اساس معیارهایی مثل آپشن‌های بیش‌تر، کیفیت ساخت بالاتر، وضعیت بهتر تأمین قطعات و بازار خریدوفروش مناسب‌تر، به‌عنوان برنده این مقایسه اعلام کنیم.

اما افرادی که به‌سراغ خودروهای اسپرت این بازه قیمتی می‌روند، به دنبال دیده‌شدن هستند و قطعاً آلفارومئو 4C خیلی زودتر و بهتر از پورشه باکستر در خیابان جلب توجه می‌کند. ضمن این‌که تیراژ تولید کمتر این خودرو در مقایسه با پورشه باکستر، ارزش کلاسیک بیش‌تری را در آینده برای آن رقم می‌زند و می‌توان به خرید آلفارومئو 4C، به چشم یک سرمایه‌گذاری بلندمدت نیز نگاه کرد.

بیشتر بخوانید

 

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها