با جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس آشنا شوید

فهرست مطالب


جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس موضوع این مقاله از سری مقالات مجله خودرو همراه مکانیک است و از آنجایی که امکانات خودروهایی لوکس بسیار کمیاب و خاص هستند، اطلاعات کمی از جزییات این تجهیزات پیشرفته وجود دارد. از همین‌رو در این مقاله قصد داریم از میان تمامی آپشن‌های به کار رفته در خودروهای لوکس جهان، تعدادی از پرکاربرد‌ترین آن‌ها را برای شما همراهان گرامی نام برده و بررسی کنیم؛ در ادامه با ما همراه باشید.

ماشین‌بازهای حرفه‌ای به خوبی می‌دانند که خودروهای لوکس یا Luxury Car در کنار تمامی جذبه و زیبایی‌های خود، فرصت مناسبی برای شرکت‌های خودروسازی محسوب می‌شوند که با هر آنچه در توان دارند، برای جلب رضایت مشتریان خاص‌پسند و ثروتمند خود تلاش کنند.

به‌طورمعمول خودروهای لوکس علاوه‌بر پیشرانه توانمند، طراحی‌ چشمگیر و متریال بسیار باکیفیت از امکانات مدرن و خاصی نیز برخوردارند که در کمتر خودرویی نمونه آن‌ها مشاهده می‌شود؛ درواقع لیست بلندبالای امکانات خودروهای لوکس، یکی دیگر از شاخص‌هایی است که چنین محصولاتی را از خودروهای معمولی متمایز می‌کند.

سامانه دید در شب (Night Vision)

سامانه دید در شب خودرو
سامانه دید در شب (Night Vision)

یکی از جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس سیستم نایت ویژن یا دید در شب است. این آپشن یکی از پیشرفته‌ترین تجهیزات امنیتی‌ حال حاضر دنیای خودرو به شمار می‌رود که تنها خودروهای بسیار لوکس و گران‌قیمت از آن بهره می‌برند. این تکنولوژی که در گذشته‌ای نه‌چندان دور تنها در اختیار نیروی‌های نظامی قرار داشت، اکنون به‌عنوان یکی از تجهیزات امنیتی پیشرفته در خودروهای لوکسی همچون مرسدس بنز 500S، دی اس 7 کراس بک، ب ام و 530 (G30) و… به کار گرفته شده است. در سال 2004 شرکت جنرال موتور با مجهز کردن نسل هشتم کادیلاک DeVille به این سیستم فوق پیشرفته، توانست نام برندش را در تاریخ به‌عنوان اولین شرکت خودروسازی استفاده‌کننده از سیستم دید در شب ثبت کند.

این سیستم به کمک دوربین و سیستم مادون‌قرمز تصاویر روشنی را از مسیر تاریک پیش روی راننده نشان خواهد داد که در آن علاوه‌بر جاده و مسیر حرکت، اشیا متحرک نیز به‌خوبی نمایش داده می‌شوند. تکنولوژی نایت ویژن در خودروهایی همچون ب ام و سری 7 به حداکثر توانایی خود رسیده است؛ به‌طوری‌که به کمک یک حسگر گرمایشی، حرارت اجسام یا موجودات زنده را تشخیص داده و با پخش آلارم، راننده را از وجود آن‌ها در جاده مطلع می‌سازد. نتایج آخرین تحقیقات به عمل آمده بیانگر این مطلب است که این تکنولوژی می‌تواند خطر تصادفات جاده‌ای در شب را به‌طور چشمگیری کاهش دهد.

سیستم پیشگیری از تصادف (PCS)

جذاب ترین آپشن های خودروهای لوکس
سیستم پیشگیری از تصادف (PCS)

یکی دیگر جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس که می‌توان به آن اشاره کرد سیستم پیشگیری از تصادف یا PCS نام دارد که یکی از گران‌قیمت‌ترین سیستم‌های «ایمنی فعال» در اتومبیل‌های لوکس به شمار می‌رود که بر پایه اطلاعات دریافتی از رادار، اشعه لیزر، حسگر یا دوربین‌های نصب شده در خودرو می‌تواند از تصادفات رانندگی جلوگیری کرده و حافظ جان سرنشینان اتومبیل شما باشد. این سیستم لحظه‌به‌لحظه وضعیت جاده و خودروهای اطراف را بررسی کرده و درصورتی‌که احتمال وقوع تصادف را تشخیص دهد، در ابتدا تنها به راننده خودرو هشدار داده و در مرحله بعد به طور خودکار وارد عمل می‌شود.

در سال 2003 نمونه اولیه این سیستم (Pre-Safe) نخستین‌بار بر روی مرسدس بنز S کلاس نصب شد که در مقایسه با نمونه امروزی از عملکرد بسیار محدودی برخوردار بود. سیستم PCS با استفاده از اطلاعات دریافتی موقعیت، فاصله و سرعت خودروهایی که در مقابل قرار دارند را محاسبه کرده و درصورتی‌که احتمال برخورد را تشخیص دهد به راننده هشدار خواهد داد. بعضی از سیستم‌های پیشگیری از تصادف، می‌توانند پیش از بروز تصادف به صورت اتوماتیک با ایجاد فشار اضافی در ترمزهای خودرو، برای کاهش هرچه بیشتر خسارات ناشی از تصادف به راننده کمک کند. نمونه‌های پیشرفته سیستم پیشگیری از تصادف (Pre-Collision) نام دارد که در خودروهای لوکس و امن کمپانی‌های تویوتا، مرسدس بنز یا فورد مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ این سیستم پیش از برخورد کمربندها را سفت، سانروف را بسته و صندلی‌های خوابیده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند!

[hm_sell_form_inline]

هشدار نقطه کور (BSD)

هشدار نقطه کور خودرو
هشدار نقطه کور (BSD)

تسلط کامل و دید کافی به‌تمامی نقاط کور خودرو یکی از مواردی است که رانندگان خودروهای لوکس نیز به آن احتیاج دارند. فناوری تشخیص نقاط کور یا Blind Spot Detection یکی دیگر از جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس به‌شمار می‌رود که به کمک سنسور‌هایی که درون سپر یا زیر آینه‌های جانبی خودرو نصب شده‌اند، در طول رانندگی هشدارهای لازم را با نشانگرهای زردرنگ و یا قرمر‌رنگ به راننده اطلاع داده و او را از وجود ماشین‌هایی که در اطراف قرار دارند، مطلع می‌سازد.

مکانیسم عملکرد سیستم هشدار نقطه کور به این صورت است که پس از فعال شدن سیستم هشدار نقطه کور، سنسورهای التراسونیک این سیستم به طور دائم امواجی با طول موج کوتاه را از خود منتشر می‌کنند. زمانی که جسمی در مقابل این امواج قرار گیرد و مسیر انتشار آن‌ها را قطع کند، سنسورهای سیستم BSD پیامی را به کامپیوتر خودرو ارسال می‌کنند و کامپیوتر خودرو نیز این پیام را در غالب هشدار به راننده خودرو نشان خواهد داد. هشدارهای سیستم BSD ممکن است بر روی مانیتور جلو راننده یا چراغ نصب شده در گوشه آینه‌های جانبی نمایش داده شود. ناگفته نماند که در برخی از خودروها، زمانی که وسیله نقلیه‌ای در نقطه کور راننده قرار گیرد، لرزش کوچکی بر روی فرمان خودرو ایجاد شده و از این طریق به راننده هشدار داده می‌شود.

سیستم هشدار خواب آلودگی (ATTENTION ASSIST)

سیستم هشدار خواب آلودگی خودرو
سیستم هشدار خواب آلودگی (ATTENTION ASSIST)

در ادامه مقاله ” جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس ” به سیستم هشدار خواب آلودگی می‌پردازیم. خواب آلودگی یکی از شایع‌ترین دلایل ایجاد تصادف در جاده‌های برون شهری محسوب می‌شود؛ از همین رو برخی از شرکت‌های خودروسازی برای جلوگیری از چنین تصادفاتی در خودروهای لوکس خود از «سیستم هشدار خواب آلودگی» استفاده کرده‌اند. این سیستم که اولین‌بار در محصولات کمپانی ولوو به کار گرفته شد، به‌وسیله یک دوربین کوچک که در مقابل راننده نصب شده‌است، لحظه‌به‌لحظه چهره راننده را مورد پردازش قرار می‌دهد.

در بخش پردازش، تصاویر مربوط به وضعیت سر و چشم‌‎های راننده به دقت بررسی شده و درصورتی‌که راننده برای مدت معینی مسیر انحرافی خودرو را تصحیح نکند یا چشم‌‎های او از حد مشخصی بیشتر بسته بماند، سیگنال هشدار به صدا در آمده و راننده را از خواب بیدار می‌کند. یکی دیگر از کاربردهای سیستم هشدار خواب آلودگی در مواقعی است که راننده به دلایلی همچون تمرکز بیش از حد روی سیستم صوتی یا راهیاب، تمرکز خود را از دست می‌دهد. این سیستم در چنین مواقعی با پخش هشدار، از عدم تمرکز راننده جلوگیری می‌کند. ناگفته نماند که این سیستم در شرکت‌های مختلف با نام‌های مختلفی شناخته می‌شود؛ سوبارو آن را Drive Focus و نیسان آن را هشدار توجه راننده (Attention Alert Driver) می‌نامد و مرسدس بنز نیز نام دستیار توجه (ATTENTION ASSIST) را برای این سیستم ایمنی فعال انتخاب کرده است.

سیستم ایزی اکسس (EASY ACESS)

ایزی اکسس یکی از جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس است که در ماشین‌های لوکسی همچون لکسوس LX570 و RX200t می‌توان نمونه پیشرفته آن‌ها را یافت و از آن‌ بهره‌مند شد.

نمونه ابتدایی این سیستم که در خودروهایی همچون هیوندای ix55 نیز یافت می‌شود، تنها قادر است پس از خاموش شدن خودرو فرمان را مقداری با سمت بالا هدایت کند تا سوار و پیاده شدن از خودرو آسان‌تر شود. نمونه پیشرفته‌تر این سیستم، پس از خاموش شدن خودرو به‌طور خودکار صندلی راننده را به سمت عقب هدایت می‌کند و فرمان را هم به سمت بالا یا درون داشبورد می‌برد تا فضای بیشتری برای پیاده شدن راننده ایجاد شود. پس از سوارشدن مجدد، فشردن دکمه استارت باعث فعال شدن این سیستم می‌شود و به‌ موجب آن فرمان و صندلی راننده مجددا به جایگاه قبلی خود بازمی‌گردند.

کامل‌ترین نمونه این سیستم که در آخرین مدل از لکسوس LX570 نیز به کار گرفته شده است، می‌تواند چند ثانیه پس از خاموش شدن خودرو علاوه‌بر تمامی تغییرات ذکر شده، ارتفاع خودرو را نیز پس از هر بار خاموشی و توقف کامل کاهش دهد تا سوار و پیاده شدن از این غول ژاپنی به راحت‌ترین شکل ممکن صورت گیرد. البته لازمه ایجاد چنین تغییراتی این است که پس از فشردن کلید فعالسازی ایزی اکسس از سمت چپ فرمان، سیستم تنظیم ارتفاع (Hight Control) خاموش باشد، خودرو در یک سطح کاملا صاف پارک شده، گیربکس در وضعیت P باشد و هیچ یک از درهای خودرو نیز تا چند ثانیه پس از خاموشی باز نشوند!

کروز کنترل هوشمند (ACC)

جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس
کروز کنترل هوشمند (ACC)

 

یکی از پرکاربردترین تجهیزاتی که می‌توان نام آن را در لیست جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس مشاهده کرد، کروز کنترل هوشمند یا کروز کنترل تطبیق‌پذیر است؛ البته از این سیستم با نام آداپتیو کروز کنترل (Adaptive cruise control) نیز یاد می‌شود که ACC نیز مخفف همین عبارت محسوب است.

پشت فرمان خودروهایی که از این سیستم بهره می‌برند می‌توانید به وسیله سامانه کروز کنترل هوشمند علاوه‌بر تثبیت سرعت، فاصله خود را نیز با خودروی جلویی تنظیم کنید. پس از تعیین سرعت و فاصله موردنظر از طریق کلیدهای تعبیه شده در اینترفیس این سیستم، ACC به کمک تعدادی سنسور حرکتی و رادار اسکن جاده‌ای بخشی از هدایت خودروی شما را برعهده می‌گیرد و به‌صورت خودکار فاصله شما با خودروی جلویی حفظ می‌کند. علاوه‌بر این درصورتی‌که خودروی مقابل به‌طور کامل متوقف شود، کروز کنترل تطبیق‌پذیر می‌تواند اتومبیل شما را نیز متوقف کند.

بنابراین می‌توان گفت که در حال حاضر ACC به نوعی جدیدترین نسخه کروز کنترل شناخته می‌شود که به شما امکان می‌دهد سرعت و فاصله خودرو خود را به طور دلخواه با اتومبیل جلویی تعیین کنید تا در صورت لزوم این سیستم بتواند به‌طور خودکار ترمز کرده و سرعت اتومبیل را با ماشین جلویی تنظیم کند.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

حالت رانندگی آداپتیو (Adaptive Drive Mode)

حالت رانندگی آداپتیو خودرو
حالت رانندگی آداپتیو (Adaptive Drive Mode)

شاید از میان تمامی امکانات لوکسی که در این مقاله از آن‌ها یاد کردیم، نام «حالت رانندگی آداپتیو» کمتر از سایرین به گوش شما مخاطبین آشنا باشد. در میان تمامی خودروهایی که در بازار کشورمان حضور دارند، از این سیستم تنها در برخی از جدیدترین خودروهای لوکس نظیر ب ام و سری 7 (G12) یا ب ام و سری 5 (G30) استفاده شده‌است.

در چنین خودروهایی شما علاوه‌بر کلید فعال‌سازی حالت‌های رانندگی نظیر Sport، Eco،Comfort و… کلید فعال‌سازی حالت رانندگی Adaptive را نیز مشاهده کنید. همانطور که از نام چنین سیستمی می‌توان حدس زد قابلیت رانندگی با حالت Adaptive شرایط فنی اتومبیل را با حال رانندگی شما تطبیق می‌دهد و تنظیمات مختلفی را به طور خودکار اعمال می‌کند.

به این صورت که اگر شما با سرعت کم و به آرامی رانندگی کنید؛ سیستم Adaptive میزان مصرف سوخت را پایین آورده و تنظیمات ماشین را در حالت اقتصادی قرار می‌دهد؛ چیزی شبیه به حال رانندگی اقتصادی یا ECO. حال اگر راننده به قصد یک شتابگیری ناگهانی یا رانندگی هیجان‌انگیز پدال گاز را تا انتها فشرده و با سرعت بالا شروع به رانندگی کند، سیستم رانندگی Adaptive نسبت به سفت‌شدن فرمان، کاهش نرمی کمک‌فنرها و کاهش ارتفاع اتومبیل اقدام می‌کند؛ همچنین حساسیت پدال گاز نیز افزایش می‌یابد.

سیستم استاپ/استارت (Stop/Start Systems)

سیستم استارت-استاپ خودرو
سیستم استاپ/استارت (Stop/Start Systems)

یکی دیگر از جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس سیستم استاپ استارت است. اگر به دکمه استارت در خودروهای لوکسی مثل بی ام و ایکس 3 یا بی ام و سری 7 دقت کرده باشید، یک کلید کوچک‌ زیر آن تعبیه شده‌است که برای فعال یا غیرفعال کردن سیستم استاپ استارت به کار می‌رود. در بعضی خودروها به این سیستم میکروهیبرید (Micro Hybrid System) هم گفته می‌شود و حتی دکمه فعال‌سازی آن نیز به طور جداگانه روی کنسول مرکزی یا کنار فرمان قرار گرفته است.

هدف اصلی کمپانی‌های خودروسازی از قرار دادن سیستم استاپ استارت در محصولاتشان این است که زمان درجا کارکردن خودرو بتوانند مصرف سوخت اتومبیل را به حداقل مقدار ممکن برسانند. به طور مثال در توقف‌های کوتاهی مثل ایستادن پشت چراغ‌قرمز سیستم استارت استاپ، موتور ماشین را خاموش می‌کند تا از مصرف بنزین اضافی جلوگیری کند.

طرز کار این سیستم نیز به این صورت است که در توقف کامل خودرو، زمانی که شما دنده را خلاص می‌کنید، واحد کنترل سیستم استاپ استارت اطلاعات مربوط به توقف خودرو و رسیدن سرعت اتومبیل به صفر کیلومتر بر ساعت را به همراه دستور خاموش شدن خودرو به کامپیوتر مرکزی یا همون ECU ارسال خواهد کرد.

در این زمان ECU با بررسی اطلاعات فرستاده شده، برق موتور و سیستم سوخت‌رسانی را قطع کرده تا ماشین شما به طور کامل خاموش شود. نکته جالب اینجاست که برای روشن شدن مجدد موتور نیازی نیست کلید استارت را فشار دهید، بلکه به‌محض قراردادن دسته دنده در حالت D یا فشردن پدال گاز، کامپیوتر مرکزی خودرو، برق سیستم سوخت‌رسانی را وصل کرده، موتور دوباره استارت می‌خورد و دوباره روشن خواهد شد. به این ترتیب این آپشن می‌تواند نقش چشمگیری در کاهش مصرف سوخت خودرو و همینطور کاهش آلودگی هوا ایفا کند.

سیستم هشدار عبور ترافیک عقب (RCTA)

سیستم هشدار عبور ترافیک عقب خودرو
سیستم هشدار عبور ترافیک عقب (RCTA)

سیستم RCTA یا هشدار عبور ترافیک عقب یکی دیگر از جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس به‌شمار می‌رود و یک سیستم ایمنی بسیار کاربردی است که به راننده کمک می‌کند از وجود ماشین‌هایی که از پشت در حال نزدیک شدن هستند، مطلع شود. شاید برایتان این سوال مطرح شود که با وجود سیستم‌هایی همچون دوربین و سنسور دنده عقب یا دوربین 360 وجود RCTA چندان ضروری به نظر نمی‌رسد.

بد نیست بدانید که تمامی سیستم‌های نام برده شده تنها می‌توانند اشیا یا خودروهایی که در نزدیکی خودرو قرار دارند را به شما نمایش دهند، اما سیستم هشدار ترافیک عقب به کمک سنسورهای کوچک و رادارهایی که به طور معمول در سپر عقب جای داده می‌شوند، سمت چپ و راست اتومبیل را به‌طور کامل اسکن کرده و فاصله، سرعت و جهت خودروهایی که در محدوده 50 متری در حال حرکت هستند را اندازه‌گیری و محاسبه می‌کند.

در این میان اگر RCTA بر اساس محاسبات خود تشخیص دهد که احتمال برخورد با یکی از خودروهای اطرافتان وجود دارد، از طریق هشدارهای شنیداری و دیداری شما را از وجود چنین خطری آگاه می‌سازد. این فناوری کمک راننده، در صورتی که با سیستم هشدار نقاط کور (مبتنی بر رادار) همراه باشد، می‌تواند بهترین عملکرد را در خودروهای لوکس داشته و مانع از برخورد این خودروهای گران‌قیمت با سایر خودروها یا عابرین پیاده شود.

اتو پارک یا دستیار پارک هوشمند (Car Park Assistant)

جذاب ترین امکانات خودروهای لوکس
اتو پارک یا دستیار پارک هوشمند (Car Park Assistant)

 

یکی از سیستم‌‎های جذابی که در بازار کشورمان نیز می‌توان آن را در لیست تجهیزات خودروهایی همچون سانتافه نیوفیس یا تویوتا Chr آن را مشاهده کرد، پارک اتوماتیک یا درواقع دستیار هوشمند پارک است که با استفاده از آن به راحتی می‌توانید اتومبیل خود را از لاین حرکت به نقطه پارک منتقل کرده و به زبانی ساده‌تر ماشین را به راحتی پارک کنید.

این فرآیند شامل پارک دوبل، پارک یک مرحله‌ای (عمودی) و پارک دو مرحله‌ای (زاویه‌ای) می‌شود. هدف سیستم پارک خودکار، آسان‌سازی مراحل پارک و همینطور افزایش راحتی و ایمنی برای پارک خودرو در فضا‌های محدود است که نیاز به توجه و تجربه فراوانی دارد. سیستم‌های پارک اتوماتیک، راه‌های گوناگونی برای درک اشیای اطراف خود دارند؛ برخی از آن‌ها دارای سنسور‌هایی هستند که در اطراف سپر‌های عقب و جلوی خودرو هستند و به‌عنوان گیرنده و فرستنده کار می‌کنند.

سنسور‌های جانبی پارک خودکار، معمولا از سنسور‌های الکترومغناطیسی یا اولتراسونیک (فراصوتی) برای تشخیص فاصله با اشیای اطراف خودرو استفاده می‌کنند. این سیستم با فرستادن یک موج فراصوت به اطراف و دریافت فرکانس بازگشت از طریق سنسور‌های صوتی، فاصله و حجم موانع را تشخیص می‌دهد و با تحلیل این داده‌ها توسط کامپیوتر، درک صحیحی از موقعیت خودرو در میان اشیای اطرافش می‌دهد.

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها