موتور خودرو یا پیشرانه، حکم قلب خودرو را دارد و در صورت عدم کارایی مناسب، میتواند بر طول عمر خودرو تأثیر مستقیم بگذارد. درصورتیکه قوای محرکه اتومبیل توسط موتور یا هر نوع وسیله تامینکننده نیرو فراهم نشود، اساسا فلسفه وجودی آن نیز بیمعنی خواهد بود؛ زیرا اگر اتومبیل نتواند حرکت کند، مسلما فرق چندانی با یک اتاقک مبله نخواهد داشت! اهمیت سطح کیفی، توان خروجی، سطح آلایندگی و نحوه عملکرد موتور خودرو بر هیچکس پوشیده نیست و همه مشتریان سعی میکنند تا خودرویی با بهترین نوع موتور را، برحسب نیاز و شرایط خود برگزینند.
دنبال خودروی کارکرده/دست دوم هستید؟ وارد نمایشگاه خودروهای کارشناسی شده ما شوید. اینجا بهترین پیشنهادهارو برات داریم.
همانطور که استحضار دارید، تنوع خودروهای تولید داخل در ایران چندان گسترده نیست و ازهمینرو، کمیت پیشرانههای موجود در آنها نیز بازه وسیعی را دربرنمیگیرد. در حال حاضر، حدود چهار تا پنج نوع موتور مختلف در پرفروشترین محصولات داخلی مورد استفاده قرار میگیرند که بعضی از آنها، بهطور کامل تولید داخل هستند و برخی دیگر نظیر پیشرانه تندر ۹۰ بهصورت مشترک و با همکاری کمپانی مادر ساخته شدهاند و روی خودروهای تولید داخل نصب میشوند.
احتمالا هنگامی که قصد خرید یک خودروی تولید داخل را داشتهاید، این سوال به ذهنتان خطور کرده است که موتور کدامیک از خودروهای داخلی نسبت به دیگری برتری دارد و میتواند نیازهای شما را به نحو احسن و با کیفیت بالاتر پاسخ دهد. جواب این سوال را میتوان یک مفهوم نسبی تلقی کرد؛ زیرا ممکن است موتور یک خودرو برای بعضی مشتریان که صرفا دغدغه مصرف سوخت اتومبیل را دارند، بهترین مورد باشد؛ اما در سمت دیگر، یک مشتری کمسنوسال که بیشتر به فکر شتاب و قدرت حاصل از پیشرانه اتومبیل خود است، این موتور چندان مطلوب نباشد.
به هر صورت، در مطلب پیش رو قصد داریم تا با درنظرگرفتن نیازهای عمومی اکثر مشتریان ایرانی که عمدتا به دنبال تامین احتیاجات خانوادگی خود در میان تولیدات داخلی میگردند، بهترین موتورهای نصبشده در پرفروشترین خودروهای تولید داخل را به حضورتان معرفی کنیم.
1. موتور رنو ال ۹۰ – K4M
پیشرانه K4M رنو یکی از باکیفیتترین و کممصرفترین موتورهای تنفس طبیعی موجود در بازار ایران است که علاوه بر تندر ۹۰، در محصولاتی همچون رنو ساندرو معمولی و استپوی، پارس تندر، تندر پلاس و رنو مگان ۱۶۰۰ نیز حضور دارد.
این موتور چهارسیلندر، معادل ۱۰۵ اسببخار قدرت در ۵۷۵۰ دور در دقیقه و ۱۴۰ نیوتنمتر گشتاور در ۳۷۵۰ دور در دقیقه ایجاد میکند و به دلیل نظارت دقیق شرکت رنو بر فرایند تولید آن، کیفیت قطعات و مونتاژ این موتور در سطح بالاتری نسبت به سایر محصولات مشابه قرار دارد. از طرفی، قدرت مناسب پیشرانه و وزن نسبتا پایین خودرو ال نود سبب شده است تا موتور K4M رنو شتابی معادل ۱۰.۲ ثانیه برای تندر ۹۰ رقم بزند و آن را به خودرویی تقریبا چالاک در این بازه قیمتی تبدیل کند.
این پیشرانه علاوه بر توان فنی مناسب، از نظر مصرف سوخت نیز رتبهای متعادل برای خود فراهم آورده است؛چراکه میانگین مصرف سوخت آن در جادههای بین شهری تنها ۵.۶ لیتر برآورد میشود؛ مصرف سوخت ترکیبی این پیشرانه نیز ۶.۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر خواهد بود که در قیاس با موتورهایی نظیر XUM، XU7 و… مقرونبهصرفه به نظر میرسد.
بنابراین افرادی که به دنبال یک پیشرانه نسبتاً کممصرف با سطح کیفی مطلوب و استهلاک کم میگردند، میتوانند به موتور K4M رنو اعتماد کنند. البته ناگفته نماند که در صورت خرابی این پیشرانه، قطعات آن نسبت به محصولات مشابه اندکی گرانتر هستند و هزینه تعمیر بیشتری برای مالک خودرو به دنبال میآورند.
3. موتور پژو ۲۰۶ تیپ ۵- TU5
موتور tu5 پژو یک پیشرانه ۱۶ سوپاپ به حجم ۱.۶ لیتر است که از لحاظ کارایی، مصرف سوخت و کیفیت، عملکردی قابلقبول را از خود به نمایش میگذارد. این پیشرانه ۴سیلندر تنفس طبیعی، علاوه بر پژو ۲۰۶ هاچبک، در دانگفنگ H30 کراس، پژو ۲۰۶ صندوقدار، پژو 405 SLX، پژو ۲۰۷، پژو پارس LX و رانا نیز انجام وظیفه میکند؛ همچنین نسخه ارتقایافته این پیشرانه در محصول جدید کی ۱۳۲ ایران خودرو هم مشغول به خدمت خواهد شد.
حداکثر قدرت موتور tu5، معادل ۱۰۵ اسببخار در ۵۸۰۰ دور در دقیقه است و بیشینه گشتاور آن نیز به رقم ۱۴۲ نیوتنمتر در ۴۰۰۰ دور در دقیقه میرسد. عملکرد نسبتا نرم و کمصدا بهعلاوه مصرف سوخت پایین، از نقاط قوت موتور TU5 به شمار میروند؛ این موتور، به طور معمول تنها ۵.۴ لیتر در جادههای بینشهری سوخت مصرف خواهد کرد و میانگین مصرف سوخت ترکیبی آن نیز برابر ۶.۶ لیتر در صد کیلومتر ارزیابی شده است. اکثر مشتریان به دلیل همین مصرف سوخت پایین، عملکرد نرم وکمصدا و استهلاک کم، موتور TU5 پژو را نسبت به سایر موتورهای اقتصادی موجود در ایران ترجیح میدهند.
3. موتور ملی یا EF7
در سال 1383، شرکت ایپکو (IPCO) تصمیم گرفت تا در پروژهای به نام EF7، زمینه طراحی و تولید موتور ملی را فراهم کند. پس از تحقیقات فراوان و همکاری با شرکت F.E.V آلمان، ایپکو موفق شد در اسفند سال 1385 از اولین نمونه موتور EF7 رونمایی کند.
این موتور چهارسیلندر ۱.۷ لیتری 16سوپاپ، هم اکنون درون سینه مدلهای مختلفی همچون سمند، دنا و دنا پلاس میتپد. حداکثر توان خروجی موتور EF7، به ۱۱۳ اسببخار در ۶۰۰۰ دور میرسد و نهایت گشتاور حاصل از آن نیز معادل ۱۵۵ نیوتنمتر در بازه ۳۵۰۰ تا ۴۵۰۰ دور اعلام شده است.
موتور ef7 از لحاظ توان فنی نسبت به سایر پیشرانههای مشابه خودروهای داخلی، برتری دارد؛ اما پیچیدگی فنی بیشتر، فرایند نسبتا دشوار تعمیرات آن بهعلاوه قطعات یدکی تقریبا گرانتر، سبب شده است تا در رتبه سوم این دستهبندی جای گیرد.
4. موتور پژو ۴۰۵ – XU7
این پیشرانه یکی از قدیمیترین موتورهای موجود در بازار ایران است و بعد از بازنشستهشدن پژو ۴۰۵ جیالایکس، همچنان در برخی مدلهای سمند و پژو پارس انجام وظیفه میکند. موتور XU7 از نوع هشتسوپاپ است و فناوری تنظیم سوپاپهای آن بهصورت غیرهیدرولیک یا شیمبندی عمل میکند؛ درنتیجه، ازلحاظ نرمی کارکرد و تولید سروصدا نسبت به سه موتور دیگر در جایگاه پایینتری قرار میگیرد. البته پیشرانه XU7JPL3 پژو حداکثر گشتاور تولیدی خود را در دور پایینتر ایجاد میکند؛ بنابراین، ازلحاظ شتابگیری اولیه شرایط بهتری نسبت به نزدیکترین رقبای خود یعنی موتور ۱۶سوپاپ TU5 و EF7 دارد.
لوازمیدکی این پیشرانه با قیمت مناسب در سراسر کشور و تمامی فروشگاههای قطعات خودرو بهوفور یافت میشود و تمامی مکانیکها نیز با شیوههای مختلف تعمیر این موتور آشنایی کامل دارند. این موارد جزو نقاط قوت موتور 1761 سیسی پژو ۴۰۵ تلقی میشوند؛ اما در صورتی که بخواهیم به نکات منفی این موتور نیز اشاره کنیم، باید از مصرف سوخت بالا و میزان خرابی بیشتر آن نام ببریم؛ بهویژه، سوختن واشر سرسیلندر در این پیشرانه بیش از سایر موتورهای همرده رخ میدهد.
ناگفته نماند که حداکثر قدرت و گشتاور موتور xu7 پژو، به ترتیب برابر با ۱۰۰ اسببخار در ۶۰۰۰ دور و ۱۵۳ نیوتنمتر در ۳۰۰۰ دور در دقیقه است. مصرف سوخت ترکیبی آن نیز بر اساس اعلام رسمی سایت ایران خودرو، حدود 9 لیتر در 100 کیلومتر خواهد بود؛ اما در عمل، با مصرفی بیش از این مقدار مواجه خواهید بود.
5. موتور تیبا – M15
این پیشرانه در واقع نسخه حجیمتر و بهروزرسانیشده موتور پراید است که در محصولات پلتفرم ایکس ۲۰۰ سایپا نظیر انواع تیبا، ساینا و کوییک حضور دارد. پیشرانه M15 سایپا از لحاظ قدرت و توان فنی، چندان مطلوب عمل نمیکند؛ اما با این حال به دلیل وزن نسبتا پایینتر خودروهایی که از این موتور استفاده میکنند، عملکرد فنی قابلقبولی را بهویژه در مقایسه با موتور پراید ارائه میدهد.
نهایت قدرت و گشتاور موتور M15 سایپا به ترتیب برابر با ۸۷ اسببخار و ۱۲۸ نیوتنمتر است که عمدتا توسط یک گیربکس ۵ دنده دستی به سمت چرخهای محور جلو ارسال میشود و شتابی حدود ۱۳ ثانیه را برای محصولاتی همچون تیبا و ساینا به ارمغان میآورد. ناگفته نماند که میانگین مصرف سوخت موتور M15 سایپا، برابر با ۶.۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر برآورد میشود.
مواردی نظیر مصرف تقریبا متعادل، توان فنی بهتر از پراید، وفور قطعات یدکی و فرایند تعمیر آسان، از جمله نقاط قوت موتورهای ام15 سایپا به شمار میروند. از طرف دیگر، کیفیت قطعات فنی این موتور چندان مرغوب برآورد نمیشود و درصد خرابی آنها نیز اندکی بالا است.
بیشتر بخوانید