داستان تولد تویوتا لندکروز

فهرست مطالب


باید اعتراف کنیم که تویوتا لندکروز یکی از محبوب‌ترین شاسی‌بلندهای کل تاریخ است. محصولی غول‌آسا، باکیفیت و البته با توانایی‌هایی تحسین‌برانگیز که پس از مدت‌ها نشان داد که آسیایی‌ها نیز می‌توانند در حوزه خودروهای آفرود حرفی برای گفتن داشته باشند. تویوتا لندکروز یا با تلفظ دقیق‌تر لندکروزر، یکی از قدیمی‌ترین محصولات در حال تولید کمپانی تویوتا است. این موضوع را که چرا و چگونه لندکروز توانست به فروشی بیش از 10 میلیون دستگاه دست پیدا کند، نباید فقط مدیون توانایی‌های خارج جاده‌ای و طراحی باوقار آن دانست. این خودرو کار خود را از صفر شروع نکرد؛ داستان لندکروز از زیر صفر آغاز می‌شود. به معنی واقعی کلمه، تویوتا برای موفقیت این فرزند خود خون جگر خورده است. در این مطلب، قصد نداریم صرفا نگاهی به تاریخچه لندکروز بیندازیم؛ بلکه می‌خواهیم نگاهی به چگونگی تولد لندکروز داشته باشیم.  

سال‌های پیش از تولد لندکروز

قبل از شروع تولد لندکروز ابتدا نگاهی به تاریخچه لندکروز قبل از تولید آن بپردازیم؛ از اواسط دهه 30 میلادی، پادشاهی ژاپن رویای تسلط بر سرتاسر آسیا و البته اقیانوس آرام را در سر می‌پروراند؛ اما بزرگ‌ترین مشکل پیش رو، چین بزرگ بود. جسته‌و‌گریخته تنش‌هایی بین دو کشور صورت می‌گرفت. این درگیری‌ها در سال 1937 به اوج خود رسید. جنگ می‌رفت تا آن روی تلخ خود را به نمایش بگذارد که اتفاق بدتری رخ داد. کمتر از دو سال بعد، آلمان به لهستان حمله کرد و جنگ جهانی دوم رسماً آغاز شد.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

تولد لندکروز با جنگ گره خورده‌است. رویای ژاپن در اتحاد با ایتالیا شکلی جاه‌طلبانه به خود گرفت. ژاپنی‌ها با پیش‌زمینه فشارهای اقتصادی که آمریکا به آن‌ها وارد می‌کرد، در کمین فرصتی برای جبران تمام مشکلات پیشین و البته دست‌یابی به اهداف بلندپروازانه خود بودند. بنابراین در اقدامی برق‌آسا و غافلگیرانه، مجموعه‌ای از حملات را به پایگاه دریایی آمریکا واقع در پرل‌هاربر صورت دادند و عملاً این کشور را وارد جنگ جهانی دوم کردند. درست یک روز بعد از حمله به پرل‌هاربر، ژاپنی‌ها به فیلیپین نیز که مرکز تقویت نیروهای آمریکایی بود، حمله کردند. تا این‌جای کار، به نظر ماجرا هیچ ارتباطی به تویوتا لندکروز ندارد. ولی راستش را بخواهید، تازه داستان از این‌جا آغاز می‌شود.

کشف بزرگ تویوتا لندکروز در فیلیپین

تاریخچه لندکروز بیشتر از اینجا شروع می‌شود. با اشغال فیلیپین از سوی ارتش ژاپن، آمریکایی‌ها هرآن‌چه را داشتند و نداشتند، در این مجمع‌الجزایر باقی گذاشتند و آن‌جا را ترک کردند. ژاپنی‌ها در زمان جستجو برای کشف مهمات و اسلحه، با خودرویی عجیب آشنا شدند. یک وسیله نقلیه نظامی سبک با کیفیت ساخت بسیار بالا و البته توانایی حرکت در مسیرهای ناهموار اقلیمی همچون فیلیپین. این خودرو، جیپ ویلیز MB نام داشت.

قابلیت‌های جیپ به‌شدت نظر نظامیان ارشد ژاپنی را به خود جلب کرد. تا حدی که یک نسخه از آن برای بررسی به ژاپن ارسال شد. مقام‌های ارتش به شرکت تویوتا که آن روزها محصولات متعارف شهری تولید می‌کرد، دستور دادند خودرویی مشابه با آن ولی با چهره‌ای جدید را تولید کنند. اولین تلاش تویوتا، منجر به ساخت محصولی به نام Model AK شد که البته خود ژاپنی‌ها به آن «کامیون باری جمع‌وجور نوع 4» می‌گفتند.

برای ارتشی که تا آن زمان از خودروی سنگین و پراستهلاک Type 95 شرکت بومی Kurogane استفاده می‌کرد، مدل AK یک انقلاب به حساب می‌آمد. جیپ آمریکایی به‌مراتب از خودروهای نظامی ژاپنی‌ها که 6 سال در ناوگان آن‌ها خدمت می‌کرد، جذاب‌تر نشان می‌داد. یک سال بعد، دولت بار دیگر به تویوتا دستور ساخت یک محصول جدید را داد که این بار شامل یک کامیون سبک ارتشی می‌شد.

این شد که در 1942 تویوتا با تغییراتی که روی شاسی Model AK داده بود، ویرایش بهینه‌شده AK10 را به شیوه مهندسی معکوس طراحی و تولید کرد. این محصول با ظاهری نخراشیده و زمخت مجهز به یک پیشرانه 2.3 لیتری چهارسیلندر بود که تویوتا آن را روی مدل‌های کلاسیک خود نصب می‌کرد. این خودرو مجهز به یک جعبه‌دنده 4سرعته دستی و یک گیربکس کمکی 2سرعته نیز بود. ازآن‌جایی‌که این خودرو با اهداف خاصی طراحی و تولید شده بود، ژاپنی‌ها نسبت به انتشار اطلاعات آن وسواس بسیاری به خرج می‌دادند؛ تا جایی که حتی تصاویر مناسبی از آن نیز در دسترس نیست.

داستان تولد لندکروز آغاز می‌شود

باز هم همه‌ چیز با یک درگیری استارت می‌خورد و تاریخچه لندکروز را شکل می‌دهد. بعد از حمله کره شمالی به کره جنوبی در سال 1950، آمریکا برای حمایت از کره جنوبی مقابل همسایگان شمالی خود که پشتیبانی دشمن دیرین یعنی شوروی را داشتند، وارد عمل شدند. برای این کار، به خودروهای خاص نظامی نیاز بود و آمریکا که در آن زمان ژاپن را اشغال کرده بود، ژاپنی‌ها را مجبور کرد تا یک خودرو برای این منظور طراحی و تولید کنند.

تویوتا لندکروز

ایده بسیار ساده بود؛ آمریکا می‌خواست از این خودرو در جبهه‌های جنگ منطقه استفاده کند. با آغاز سال 1951، تویوتا یک نمونه اولیه پیکاپ نظامی ساخته بود. این خودرو «تویوتا BJ» نام داشت. گرچه این محصول نتوانست نظر نیروهای آمریکایی را جلب کند و باز هم جیپ ویلیز به آن ترجیح داده شد، ولی تویوتا به‌لطف همین پروژه ناامیدکننده، وارد مسیر ساخت مدل‌های سبک و کوچک شده بود.

پایان جنگ و تویوتا لندکروز

با پایان جنگ‌های بزرگ در دنیا، تمرکز و اصرار ژاپن برای تولید خودروهای نظامی فروکش کرد. در کارخانه تویوتا، پیکاپ‌ها و کامیون‌های بزرگ و کوچکی هم‌چنان تولید می‌شد؛ ولی با این تفاوت که سال 1954 یک درگیری حقوقی بر سر نقض حقوق و منافع خودروهای تولیدی تویوتا مطرح شد. داستان از جایی آغاز شد که آمریکایی‌ها مدعی شدند طرف ژاپنی، بی‌توجه به استانداردهای بین‌المللی، هنوز هم اقدام به تولید محصولاتی با اسامی مشابه می‌کند. در این زمان، تویوتا مجبور شد نام جدیدی برای محصول خود انتخاب کند؛ اسم لندکروز در این تاریخ شکل گرفت.

تویوتا لندکروز از گذشته تا امروز

تویوتا خانواده لندکروز را به سه شاخه تقسیم کرد که هر سه نیز تا امروز ادامه دارند هرکدام عقبه‌ای دارند که در مقاله تاریخچه لندکروز به آن می‌پردازیم؛ خانواده اول، لندکروزهای آفرود بودند که همان‌طورکه گفته شد، با BJ آغاز به کار کرد. نسل بعدی آن با اسم J20 در سال 1955 رونمایی شد. سومین نسل از این خانواده به اسم J40 در سال 1960 تولید شد. نکته جالب درباره آخرین نسل لندکروزهای آفرود، نسخه J70 است که علی‌رغم طراحی کلاسیک، هنوز هم مشتریان پروپاقرصی در کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد. شاخه دیگر لندکروز به خودروهای تنومند شهری اختصاص یافت؛ گروهی که مدل اول آن با اسم J50 در سال 1967 تولید شد. نسل دو به اسم J60 نیز 13 سال بعد روی کار آمد.

سومین فرزند این خانواده نیز که J80 نام داشت با آغاز دهه 90 میلادی رونمایی شد. دو نسل آخر یعنی مدل‌های معروف J100 و J200 که در ایران نیز اقبال خوبی دارند، به ترتیب در سال‌های 98 و 2007 میلادی معرفی شدند. اطلاعاتی در دست است که نشان می‌دهد تویوتا به زودی جدیدترین نسل شاسی‌بلندهای شهری لندکروز را نیز رونمایی خواهد کرد.

تویوتا لندکروز

دست آخر بررسی تاریخچه لندکروز، به شاخه خاص خانواده لندکروزها می‌رسیم؛ یعنی تویوتا لندکروزر پرادو. خودرویی که بسیاری از علاقه‌مندان نمی‌دانند که شاسی‌بلندی از گروه لندکروز است. نسل اول پرادو سال 1990 رونمایی شد. شش سال که گذشت، تویوتا دومین نسل آن را رونمایی کرد. سومین نسل با همین فاصله در سال 2002 رونمایی شد. هم‌اکنون چهارمین نسل پرادو روی خط تولید است و در بازار کشورمان نیز پرادوهای نسل چهار تا قبل از فیس‌لیفت دوم آن حضور دارند.

بیشتر بخوانید

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها