مقایسه رنو اسکالا و مزدا 3 هاچ‌بک

فهرست مطالب


رقابت هاچ‌بک‌های خانوادگی در ایران، چندان داغ و پرهیجان دنبال نمی‌شود؛ چراکه معمولا این‌گونه خودروها به جز دو سه مدل محدود، طرف‌داران زیادی در بازار انحصاری کشورمان ندارند و به‌ویژه طی سال‌های اخیر، زیر سایه کراس‌اوورها و سدان‌های پرفروش قرار گرفته‌اند.

ازجمله هاچ‌بک‌های خانوادگی که در ایران نسبتا مهجور واقع شده‌اند، می‌توان به رنو اسکالا و مزدا ۳ هاچ‌بک اشاره کرد؛ به‌ویژه رنو اسکالا که درواقع نسل سوم مگان به حساب می‌آید، نتوانست هم‌چون نسخه سدان نسل دوم خود که از سوی پارس خودرو مونتاژ می‌شد، در ایران پرفروغ ظاهر شود. مزدا ۳ هاچ‌بک هم کاملا در حاشیه مدل سدان قرار گرفت و پس از دو سال عرضه، به پایان راه خود در ایران رسید.

در مقاله پیش رو از سری مطالب مقایسه همراه مکانیک، این دو هاچ‌بک فرانسوی و ژاپنی را در برابر یکدیگر قرار داده و به مقایسه رنو اسکالا با مزدا ۳ هاچ‌بک پرداخته‌ایم. از شما دعوت می‌کنیم تا به ادامه مطلب توجه فرمایید.

معرفی رنو اسکالا

نسل سوم رنو مگان، در سال ۲۰۰۸ به بازارهای جهانی راه پیدا کرد و در مدل‌های 2013 و 2014 با نام اسکالا به دست مشتریان ایرانی رسید. این خودروی هاچ‌بک، نمونه فیس‌لیفت خود را نیز در قالب مدل‌های ۲۰۱۵-۲۰۱۶ روانه بازار ایران کرد تا شاید بتواند با ارائه ظاهری جدید، مشتریان داخلی بیشتری را با خود هم‌سو سازد. رنو اسکالا عمدتا با پیشرانه 2 لیتری در ایران حضور یافته است؛ اما نمونه‌های ۱.۶ لیتری آن نیز به صورت محدود در کشورمان به فروش رسیده‌اند.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

متاسفانه این خودرو برخلاف رنو مگان، نتوانست گردوخاک زیادی به پا کند و خود را بر سر زبان مشتریان بیندازد؛ بنابراین، باید آن را یکی از هاچ‌بک‌های کاملا شکست‌خورده بازار کشور تلقی کرد. گفتنی است در این مقاله، مدل نیوفیس اسکالا را مدنظر قرار خواهیم داد.

معرفی مزدا ۳ هاچ‌بک

بیشتر ما مزدا ۳ را به‌عنوان یک سدان خانوادگی می‌شناسیم که سال‌های سال است از سوی گروه بهمن به فروش می‌رسد و یکی از خودروهای پرطرف‌دار به‌ویژه در جمع دلالان به شمار می‌رود؛ اما باید بدانید که این وسیله نقلیه در اوایل عرضه به بازار کشور، نسخه هاچ‌بک خود را نیز در ایران عرضه کرد؛ اما به دلیل شرایط خاص بازار ایران از لحاظ سلیقه خودرویی مشتریان، نتوانست موفقیت مدل سدان را به دست آورد. مزدا ۳ نیو هاچ‌بک، از سال ۸۹ تا ۹۱ به فروش رسید؛ اما مونتاژش طی سال‌های ۹۲ تا ۹۴ متوقف شد. پس از آن نیز گروه خودروسازی بهمن پرونده مدل هاچ‌بک مزدا ۳ را برای همیشه بست و تمرکز خود را بر عرضه مدل سدان این خودرو قرار داد.

طراحی ظاهری

مسلما طراحی ظاهری یک خودرو، باید با سلایق مشتریان هدف که بیشتر از آن وسیله نقلیه استفاده می‌کنند، تطابق داشته باشد و جذابیت قابل‌قبولی را در ذهن ایشان ایجاد کند. چه مزدا ۳ هاچ‌بک و چه اسکالا نیوفیس، این ویژگی را تا حد امکان رعایت کرده‌اند و ظاهری مطابق با سلیقه مشتریان را ارائه می‌دهند. البته در این میان، به نظر می‌رسد معیارهای خانوادگی‌ در وجنات مزدا ۳ هاچ‌بک بیشتر نمود پیدا کرده است و این خودرو با سلیقه ایرانیان جفت‌وجورتر از آب درخواهد آمد.

اما در سمت دیگر، رنو اسکالا نیوفیس نیز نازیبایی‌های مدل پیشین را اصلاح کرده و ضمن بهره‌مندی از معیارهای خانوادگی‌پسند، ظاهری نسبتا متفاوت و مهیج‌تر را در معرض دید قرار داده است؛ البته طرح چراغ‌های عقب هاچ‌بک فرانسوی، اندکی نامتعادل به نظر می‌رسد و شاید برخی مشتریان از شمایل آن‌ها رضایت کامل نداشته باشند.

به هر حال، هر دو خودرو در نوع خود زیبا به نظر می‌رسند و بسته به سلیقه مشتریان، هر یک از این دو حریف می‌تواند برنده رقابت طراحی ظاهری باشد. البته همان‌طور که اشاره شد، احتمالا سلیقه مشتریان ایرانی با مزدا ۳ هاچ‌بک هماهنگی بیشتری خواهد داشت.

در مورد طراحی داخلی نیز باید گفت که روال بر همین منوال است و هر دوی این خودروها، کابینی تقریبا متناسب را از لحاظ ظاهری به نمایش گذاشته‌اند.‌ کیفیت متریال به‌کاررفته در ساخت داشبوردها نیز قابل‌قبول است و از لحاظ ارگونومی، مشکل خاصی در آن‌ها مشاهده نمی‌شود. گنجایش کابین هر دو مدل نیز به دلیل فاصله محوری تقریبا برابر، یکسان ارزیابی می‌شود و ۴ تا ۵ سرنشین بزرگسال می‌توانند از حضور در فضای داخلی آن‌ها لذت ببرند.

مقایسه فنی

مزدا ۳ هاچ‌بک و رنو اسکالا هر دو از پیشرانه‌های تنفس طبیعی ۴ سیلندر به حجم ۲ لیتر نیرو دریافت می‌کنند که اختلاف توان خروجی آن‌ها، حدود ۷ اسب‌بخار به نفع حریف ژاپنی است. حداکثر گشتاور پیشرانه نیز در هاچ‌بک فرانسوی، حدود ۸ واحد بیشتر خواهد بود. گیربکس سی وی تی اتوماتیک در اسکالا و جعبه‌دنده ۵ سرعته اتوماتیک در مزدا ۳، وظیفه انتقال قدرت به سوی چرخ‌های جلو را برعهده دارند.

با توجه به شباهت بخش فنی این خودروها، عملکرد و چابکی آن‌ها نیز تقریبا در یک سطح قرار می‌گیرد. با این حال، مزدا ۳ به دلیل بهره‌مندی از گیربکس اتوماتیک معمولی شتاب سریع‌تری را در قیاس با محصول رنو مجهز به گیربکس سی وی تی ارائه می‌دهد. حداکثر سرعت محصول گروه بهمن، اندکی بر اسکالا برتری دارد و با این حساب، می‌شود گفت که مزدا ۳ با اختلاف اندکی، از لحاظ فنی بر رقیب فرانسوی برتری دارد.

مدل خودرو

مزدا 3

رنو اسکالا

پیشرانه

چهار سیلندر تنفس طبیعی

4 سیلندر تنفس طبیعی

حجم موتور سی‌سی

2 لیتری

2 لیتری

حداکثر قدرت اسب‌بخار

147

140

حداکثر گشتاور نیوتن‌متر

187

195

گیربکس

5 سرعته اتوماتیک

cvt

مصرف سوخت (ترکیبی)

7.6

7.6

شتاب صفرتاصد

10.6

11

حداکثر سرعت کیلومتر بر ساعت

204

195

مقایسه امکانات رفاهی

مزدا ۳ در قالب دو مدل تیپ ۱ و تیپ ۳ به بازار کشور عرضه شده و اسکالا ۲ لیتری نیز با مدل‌های E2 و E4 به دست مشتریان ایرانی رسیده است. در این‌جا به دلیل نزدیکی قیمت مدل‌های کارکرده مزدا تری تیپ ۳ و رنو اسکالا E2، این دو خودرو را از لحاظ آپشن‌های رفاهی با یکدیگر مورد مقایسه قرار داده‌ایم تا ببینیم هر کدام نسبت به دیگری چه برتری‌هایی دارد.

تجهیزات رفاهی مزدا ۳ هاچ‌بک نسبت به اسکالا، کاربردی‌تر به نظر می‌رسند. آپشن‌هایی هم‌چون گرم‌کن صندلی جلو، سانروف، ورود بدون کلید، صندلی راننده شش‌حالته برقی، چراغ چرخشی، چراغ شوی و تنظیم ارتفاع نور اتوماتیک جزو مواردی هستند که موجب برتری آپشن‌های رفاهی هاچ‌بک ژاپنی در برابر خودروی فرانسوی خواهند شد. اسکالا نیز در صورت بهره‌مندی از برخی امکانات سفارشی نظیر نمایش‌گر و دوربین عقب و نویگیشن، می‌تواند در زمینه مولتی‌مدیا نسبت به مزدا ۳ برتر ظاهر شود؛ اما به هر حال، به نظر می‌رسد که در این حوزه هم مزدا ۳ خودروی برنده خواهد بود.

تجهیزات

مزدا 3 نیو

رنو اسکالا

چراغ

چراغ‌های جلو بای زنون، مه‌شکن جلو عقب، چرخش نور در پیچ‌ها، قابلیت تنظیم ارتفاع نور اتوماتیک، چراغ‌شور

چراغ‌های جلو هالوژن، دیلایت، اتولایت، مه‌شکن جلو و عقب

سیستم‌های مولتی‌مدیا

رادیو MP3،AUX،CD، مجهز به 6 بلندگو

8 بلند گو- USB-AUX/

نویگیشن، بلوتوث، دوربین عقب، – MP3

صفحه‌نمایش

فاقد نمایش‌گر در نمونه‌های استاندارد

دارای نمایش‌گر (سفارشی)

رینگ‌ها

205/55R 16

205/55 R17

آینه

آینه وسط الکتروکرومیک، آینه تاشوی برقی و دارای چراغ راهنما، تنظیم برقی آینه ها با گرم‌کن

آینه‌های جانبی تاشو برقی با گرم‌کن

تهویه‌مطبوع

کنترل اتوماتیک دوگانه

تهویه‌مطبوع اتوماتیک دوگانه با دریچه عقب

صندلی

صندلی با روکش چرمی، گرم‌کن صندلی جلو، پشت سری فعال برای صندلی جلو، 4 حالته دستی سرنشین جلو – 6 حالته برقی راننده

صندلی راننده 6 حالته دستی، صندلی 6 حالته دستی سرنشین، روکش پارچه‌ای، ایزوفیکس، صندلی عقب تاشو

شیشه

شیشه‌بالابر جلو و عقب برقی با قطع کن، سانروف

شیشه‌بالابر جلو و عقب برقی

سیستم‌های هشداردهنده

_

سنسور پارک عقب

سایر امکانات

پدال شیفتر، کامپیوتر سفری، سانروف، کروزکنترل، ورود و خروج بدون کلید، استارت دکمه‌ای، فرمان الکتروهیدرولیک، سنسور باران

فرمان برقی، استارت دکمه‌ای، سنسور باران، کروزکنترل.

مقایسه ایمنی

مزدا ۳ هاچ‌بک در تست موسسه یوروانکپ موفق شده است ۵ ستاره ایمنی را در کارنامه خود به ثبت برساند. این در حالی است که رنو اسکالا چهار ستاره را به نام خود ثبت کرده است و امنیت کمتری را نصیب سرنشینان می‌کند؛ بنابراین، باید گفت هاچ‌بک ژاپنی برنده مقایسه رنو اسکالا و مزدا ۳ از نظر ایمنی خواهد بود. در جدول زیر، به مهم‌ترین تجهیزات ایمنی نسخه‌های موجود از این دو خودرو در بازار کشورمان اشاره شده است:

تجهیزات

مزدا 3 هاچ‌بک

رنو اسکالا

تجهیزات ایمنی و حفاظتی

قفل مرکزی – ریموت کنترل – ایموبلایزر – سیستم قفل دوبله

قفل مرکزی، ریموت کنترل، ایموبلایزر، کارت هوشمند

کیسه‌هوا

مجهز به 6 کیسه‌هوا، راننده، سرنشین، جانبی، پرده ای

مجهز به 4 کیسه‌هوا، راننده، سرنشین، جانبی

سیستم ترمز و پایداری

کنترل کشش و پایداری، ترمزهای دیسکی مجهزبه ABS-EBD- EBA

ترمزهای دیسکی مجهز به ABS-EBD-EBA

 تجربه رانندگی

گرچه پشت فرمان هر دو مدل تسلط کافی بر خودرو و جاده وجود دارد، اما با این حال، کابین اسکالا به دلیل نوع طراحی، حسی آرام و آسایش‌بخش‌تر به راننده انتقال خواهد داد. البته این خونسردی چندان هم در ذهن باقی نمی‌ماند؛ چراکه نوع عملکرد گیربکس سی وی تی اسکالا به‌ویژه در شتاب‌گیری‌های ثانویه نسبت به جعبه‌دنده متعارف مزدا ۳ آرام‌تر است و رانندگان جوان چندان از آن استقبال نخواهند کرد؛ به‌ویژه هنگام سبقت‌گیری و معکوس‌دادن این جعبه‌دنده بسیار خونسرد عمل می‌کند؛ تا جایی که حتی شاید حرص رانندگان جوان را در بیاورد.

 از طرف دیگر، سیستم تعلیق رنو اسکالا در مقایسه با مزدا ۳ نرم‌تر عمل می‌کند و همین مسئله، شاید بر هندلینگ و پایداری آن تاثیر منفی بگذارد؛ اما به هر حال، سواری راحت‌تری را به خانواده‌ها هدیه می‌دهد و همین امر، می‌تواند نکته مثبتی در نظر این گونه کاربران برای اسکالا در مقایسه با مزدا ۳ باشد.

 در سوی دیگر، مزدا ۳ تعادل و پایداری بهتری را در پیچ از خود نشان می‌دهد و سواری آن، تا حدی اسپرت‌تر از رقیب فرانسوی احساس می‌شود. میزان چالاکی مزدا ۳، چندان سرتر از اسکالا نیست؛ اما با این حال، می‌توان گفت که این خودرو به‌ویژه در شتاب‌گیری ثانویه، عملکرد بهتر و مهیج‌تری را برای کاربر رقم خواهد زد. ترمزهای هر دو خودرو، مطمئن هستند و اعتمادبه‌نفس کافی را در راننده‌ حین حرکت با سرعت بالا ایجاد خواهد کرد و از این حیث، مشکل چندانی برای کاربران هر دو مدل وجود نخواهد داشت.

مشکلی که شاید کاربران مزدا ۳ با آن مواجه شوند، ارتفاع نسبتا پایین کف این خودرو است که هنگام عبور از پستی و بلندی‌ها و به‌ویژه سرعت‌گیرها، احتمال گیرکردن کف خودرو به سطح زمین و شنیده‌شدن صدای ناخوشایند وجود دارد. این مسئله، موجب ناراحتی بسیاری از کاربران مزدا ۳ شده که البته در نسخه‌های جدید سدان این خودرو، با افزایش ارتفاع تعلیق تاحدی رفع شده است.

 شرایط بازار

اسکالا یک هاچ‌بک فرانسوی نسبتا کمیاب در بازار ایران است که خدمات پس‌ازفروش آن نیز چندان تعریفی ندارد؛ بنابراین، واضح است که مشتریان ایرانی مزدا ۳ هاچ‌بک را که با مدل سدان از لحاظ فنی تفاوتی ندارد و تمام لوازم و قطعات آن به‌وفور در بازار یافت می‌شود، بر یک هاچ‌بک کم‌یاب ترجیح خواهند داد. با این تفاسیر، کاملا مسلم است که بازار خریدوفروش مزدا ۳ هاچ‌بک نسبت به اسکالا بسیار پررونق‌تر است و مشتریان با خیال راحت به خریدوفروش محصول گروه بهمن خواهند پرداخت.

جمع‌بندی

اگر بخواهید از میان این دو هاچ‌بک خانوادگی یکی را انتخاب کنید، مسلما مزدا ۳ هاچ‌بک گزینه منطقی‌تر خواهد بود؛ چراکه هم از لحاظ طراحی ظاهری و هم در بحث خدمات پس‌ازفروش و بازار خرید دست‌دوم، بر حریف فرانسوی برتری دارد و اصطلاحا خودرویی کم‌دردسرتر به شمار می‌رود؛ اما رنو اسکالا علی‌رغم بهره‌مندی از سواری نرم و کیفیت ساخت مناسب به‌علاوه مجموعه فنی کم‌استهلاک، در ایران خودروی رایجی نیست و بازار دست‌دوم آن نیز بسیار ضعیف است؛ بنابراین، علی‌رغم همه شایستگی‌های خود، نمی‌تواند نظر مشتریان ایرانی را از مزدا ۳ هاچ‌بک دور سازد. درمجموع، باید اعلام کنیم که مزدا ۳ هاچ‌بک در ایران گزینه بسیار منطقی‌تری از اسکالا به شمار می‌رود و برنده این رقابت با حریف فرانسوی خواهد بود.

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها