توقف تولید خودرو/خودروهایی که امسال دیگر تولید نمی‌شوند

فهرست مطالب


توقف تولید خودرو یکی از مراحلی است که خودروسازان داخلی و خارجی با آن مواجه می‌شوند و برخی از خودروها را به علت تقاضای پایین مشتری، کمبود قطعات یا تحریم‌ها از خط تولید خود حذف می‌کنند. در این مقاله برخی از خودروهایی که امسال دیگر تولید نمی‌شوند را برایتان ذکر کرده‌ایم. در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

صنعت خودرو آرام‌آرام می‌رود تا روی پای خود بایستد؛ این را آمارهای تولید دو ماهه ابتدای سال جاری (1400 شمسی) می‌گوید. خودروسازان بزرگ داخلی در این مدت توانستند 140 هزار و 759 دستگاه خودرو تولید کنند که حکایت از یک رشد 11.2 درصدی در قیاس با مدت مشابه سال گذشته دارد؛ اما در این میان بررسی‌ها نشان می‌دهد که تولید برخی از خودروها متوقف شده‌است. به عبارتی دیگر به احتمال بسیار زیاد این خودروها را دیگر امسال نخواهیم دید.

تحریم، کمبود نقدینگی، بدهی به بانک‌ها، نوسان نرخ ارز، قیمت‌گذاری دستوری و چندین و چند مشکل دیگر باعث شده تا صنعت خودروی کشور در بزنگاه بحران‌های اقتصادی یعنی درست در زمانی که نیاز به حمایت صنایع بزرگ است، از پا دربیاید. اگرچه کارشناسان بخش بزرگی از این مشکلات را به گردن معادلات بین‌المللی و تغییر و تحولات در دوره چهار ساله ترامپ تلقی می‌کنند، اما حقیقت آن است که برخی از تصمیم‌گیری‌ها نیز در این میان بی‌تأثیر نبوده است و منجر به توقف تولید خودروها شده‌است.

خط تولید خودرو

هرچه هست شرکت‌های خودروسازی در حال حاضر علی‌رغم منابع محدودی که در اختیار دارند، با حداکثر ظرفیت خود مشغول به کار هستند. با این وجود گزارش تولید دو ماهه ابتدایی سال 1400 اطلاعات بیشتری در اختیار کارشناسان قرار می‌دهد. از جمله اینکه تیراژ تولید 140 هزار و 759 دستگاهی 67 درصد برنامه‌ریزی تولید خودرو برای دو ماهه ابتدایی سال جاری را محقق کرده است.

اما این تنها بخشی از دورنمای صنعت خودرو در 1400 است. طبق پیش‌بینی‌ها، مستندات و البته تجربیات میدانی به داده‌هایی می‌رسیم که تولید برخی از خودرو برای امسال مقدور نخواهد بود. خودروهایی که در ادامه با اسامی آنها آشنا خواهید شد.

با این حال اجازه بدهید معیارهای انتخاب این لیست را توضیح دهیم. نخست آمار ارائه شده به سامانه کدال سازمان بورس است. سامانه‌ای که خودروسازان موظف به انتشار گزارش عملکرد ماهانه خود هستند. از سوی دیگر برخی از خودروهای زیر از خطوط تولید خارج شده‌اند ولی به دلیل عدم توانایی در تأمین برخی از قطعات تجاری‌سازی نشده و به‌عنوان یک محصول ناقص در انبارها باقی مانده‌اند. بنابراین معیار اصلی برای عدم تولید، نهایی شدن پروسه مونتاژ بوده است. از سوی دیگر درمورد برخی از برندها، بحث تحریم وجود دارد که تا این لحظه هنوز به سرانجام نرسیده است. رنو، دانگ‌فنگ، چانگان و کیا از جمله این برندها هستند.

در صورت توافق احتمالی و احیای برجام، این امکان وجود دارد که خودروسازان بار دیگر سراغ مونتاژ محصولات فوق هم بروند. البته امسال خبرهایی مبنی بر توقف تولید نیسان زامیاد به دلیل چالش‌های ایمنی و آلایندگی نیز به گوش می‌رسد ولی دست‌کم آمارهای تولید نشان می‌دهد که این وانت محبوب و کهنه‌کار فعلاً قصد بازنشستگی ندارد.

پژو 206 تیپ 5 و پژو 206 صندوقدار V8

 

پژو 206 SDیکی از شوکه‌کننده‌ترین خبرهای صنعت خودرو در سال 1400، بحث توقف تولید دو مدل از خانواده پژو 206 یعنی مدل صندوقدار تیپ V8 و مدل هاچ‌بک تیپ 5 بوده است. بعد از خداحافظی سخت ایران‌خودرو با پژو 405 در سال گذشته، حالا نوبت به توقف تولید یک محصول دیگر از این شرکت فرانسوی فرا رسیده است. این در حالی است که با آغاز طرح‌های فروش فوری و فروش فوق‌العاده، اقبال بازار برای خانواده 206 به مراتب افزایش پیدا کرده است. گمانه‌زنی‌ها حکایت از آن دارد که شرکت قصد دارد مدل 207 هاچ‌بک دستی را جانشین تیپ 5 و مدل 207 صندوقدار را جانشین تیپ V8 کند.

آریو S300

آریو S300

در پایانه شش ماهه ابتدایی سال 98 مشخص شد که سایپا برای برخی از مدل‌های خود غزل خداحافظی را خوانده و توقف تولید این خودرو را اعلام کرده‌است. یکی از این مدل‌ها آریو S300 یا همان زوتی Z300 بود؛ اما تولید این خودرو تا سال گذشته نیز ادامه پیدا کرد که نشان می‌داد نارنجی‌های جاده مخصوص برای تولید تعداد انگشت‌شماری از این سدان، هنوز قطعه دارند؛ اما اکنون گزارش‌های سایپا در کدال نشان می‌دهد که تولید آریو S300 در دو ماهه ابتدایی سال جاری صفر دستگاه بوده است. توقف تولید این خودرو نمی‌تواند تأثیر چندانی بر بازار داشته باشد؛ چراکه حقیقتاً این خودرو با استقبال چندانی هم روبرو نشده بود.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

خانواده برلیانس

برلیانس

یکی از محبوب‌ترین برندهای چینی بازار ایران در بدترین زمان ممکن به بحران خورد و با توقف تولید مواجه شد. خانواده برلیانس که شامل H220، H230 ،H320 و H330 است، در حالی که موجی از مشتریان پر و پا قرص را داشتند به دلیل تحریم‌ها از بازار ایران خداحافظی کردند؛ اگرچه به این لیست باید کراس‌اوور کامپکت C3 Cross را هم اضافه کرد.

اواسط سال 98 بود که پارس‌خودرو زیرمجموعه سایپا اعلام کرد تولید این خودرو عملاً متوقف شده‌است. با این حال سال گذشته در چنین روزهایی بود که سایپا خبر از تولید تعداد محدودی H330 داد. خودروهایی که فقط برای تحویل تعهدات معوق مونتاژ شده بودند. اکنون در گزارش عملکرد دو ماهه باز هم شاهد غیبت خانواده برلیانس هستیم.

توقف تولید محبوب‌ترین خودروهای خارجی

بد نیست بدانید که توقف تولید خودرو، پدیده‌ای رایج در بین خودروسازان بزرگ دنیا به حساب می‌آید. البته این توقف به معنای آغاز تولید «نسل جدید» نیست. بسیاری از شرکت‌ها به دلیل فروش پایین و قدیمی بودن فناوری و طراحی اقدام به حذف یک مدل از روی خط تولید می‌کنند. گاهی این اقدام با معرفی «جانشین» همراه می‌شود و گاهی نیز پرونده خودروی فوق برای همیشه به تاریخ سپرده می‌شود.

ب‌ام‌و i8

خرداد ماه سال گذشته بود که ب‌ام‌و توقف تولید هیبریدی اسپرت و محبوب خود یعنی i8 را اعلام و برای همیشه این خودرو را بایگانی کرد. این خودروساز آلمانی چندی پیش آخرین دستگاه آن را هم از خط تولید خارج کرد. ب‌ام‌و i8 یکی از جذاب‌ترین کوپه‌های دنیا بود که از نظر طراحی تأثیر عمیقی بر سایر اسپرت‌های هم‌کلاس خود گذاشت. این خودرو به لطف حضور یک پیشرانه 1.5 لیتری سه سیلندر توربوشارژ و یک موتور برقی می‌توانست به صورت ترکیبی 369 اسب‌بخار نیرو تولید کند.

BMW i8

کادیلاک CT6

امسال دیگر شانسی برای مشاهده یکی از لوکس‌ترین سدان‌های آمریکایی وجود ندارد. کادیلاک CT6 می‌رود تا جای خود را به جانشین خود یعنی Celestiq بدهد. سلستیک برخلاف مدل قبلی که به یک پیشرانه باورنکردنی 4.2 لیتری هشت سیلندر V شکل دو توربو با 550 اسب‌بخار نیرو مجهز بود، به صورت تمام الکتریکی راهی میدان می‌شود.

فورد Mustang Shelby GT350

نگران نباشید، ماستنگ همچنان تولید می‌شود ولی بعد از سال‌ها افتخارآفرینی، فورد می‌گوید قصد دارد نسخه GT350 از خانواده شلبی را خاتمه دهد. در این میان توقف تولید برادر دوقلوی این خودرو یعنی GT350R نیز شاهد هستیم. خبر خوب این است که شرکت همچنان تولید مدل قوی‌تر 760 اسب‌بخاری GT500 را ادامه می‌دهد.

هوندا Civic Si

در دهه 90 میلادی، در حالی که اغلب خودروسازان دنیا به سمت محافظه‌کاری رفته بودند، هوندا با یک اسپرت جمع‌وجور به اسم سیویک غوغا کرده بود. طی 10 نسل رؤیایی شرکت علاوه بر ساخت مدل‌های هاچ‌بک نسخه سدان خانواده‌پسند سیویک را نیز روانه بازار می‌کرد؛ اما در سال 2021 و هم‌زمان با تولید نسل یازدهم دیگر اثری از نسخه کوپه Si آن نخواهد بودو با توقف تولید این خودرو مواجه هستیم. خبر بدتر آن است که مدل سدان نیز در سال 2022 به خواب همیشگی فرو می‌رود.

جگوار XE

کمی باورش سخت است که جگوار مدل XE را قربانی کرده باشد. خودرویی که در سال 2014 یک‌تنه شرکت را از وضعیت اسفناک اقتصادی نجات داد. این محصول پاسخی انگلیسی به مرسدس‌بنز C کلاس و ب‌ام‌و سری 3 بود؛ اما به مرور این خودرو با کاهش فروش روبرو شد. تا جایی که از ماه ژوئن سال 2020 تا پایان همان سال فقط 886 دستگاه از آن به فروش رفت و باعث شد تا شرکت به فکر توقف تولید این خودروی جذاب بیفتد.

لکسوس GS

لکسوس GS

توسعه محصولات لکسوس سرعتی دوچندان گرفته است. مدل GS که آمده بود فضای خالی بین ES و LS را پر کند، اکنون به انتهای مسیر رسیده است. این یعنی از امسال این خودرو را باید دیگر یک مدل دست‌دوم به حساب بیاوریم. حسن ختام تولید این محصول یک نمونه بسیار خاص با نام Black Line F Sport بود.

لینکلن Continental

باوقار و باابهت؛ صفاتی که همواره با لینکلن کانتیننتال از سال 1939 تا پایان 2020 پیونده خورده بودند. این خودرو که از آن به اسم رولزرویس آمریکایی یاد می‌شد نتوانست برف سال 2021 را ببیند و با توقف تولید مواجه شد. قیمت بسیار بالا و اشتیاق مشتریان به خرید مدل‌های کراس‌اوور، کار لینکلن را برای ادامه تولید این سدان خاص سخت کرد.

مرسدس‌بنز SLC

مرسدس SLC اسم جدید SLK است که از سال 2016 برای آن انتخاب شد. از سال 2019 حرف و حدیث‌هایی مبنی بر توقف تولید این خودرو مطرح می‌شد ولی سرانجام شرکت تصمیم خودش را در سال 2020 گرفت. به عقیده مدیران شرکت تمرکز روی مدل اسپرت‌تر AMG GT دیگر نیازی برای توسعه کوپه‌های سبک‌تر مانند این خودرو باقی نگذاشته است.

فولکس‌واگن Golf

بدترین خبر برای طرفداران یکی از پرفروش‌ترین خودروهای تاریخ، توقف تولید فولکس واگن گلف بود. کاهش فروش این خودرو در بازارهای اروپایی و آمریکایی فولکس را بر آن داشت تا با ریسک بسیار بالا یکی از محبوب‌ترین فرزندانش را قربانی کند. صبر کنید! آنچه گفتیم مربوط به فولکس‌واگن گلف استاندارد بود؛ شرکت هنوز مدل‌های GTI و R را تولید خواهد کرد.

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
1 دیدگاه
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
محمدرضا
1401-07-27 13:57

چقدر چرند به خورد ملت می‌دی آقای نویسنده ، خودرو سازها منابع محدود دارند ؟ انحصار رو در دست دارند بنجل ۴۰ میلیونی رو میدن ۱۶۰ میلیون ، همون هم عرضه نمی‌کنند با کاغذ بازی میدن به نمایندگی ها و بازار آزاد ۳۴۰ میلیون ، یجوری میگی با تمام ظرفیت پشمای آدم فر میخوره ، بعله با ارز ۴ تومنی میسازه ، دپو می‌کنه ، به ارز ۳۵ تومنی میده به ملت