وکیوم در خودرو چیست ؟

فهرست مطالب


اگر سری به لیست امکانات رفاهی خودروهای لوکس و مدرن بازار جهانی بزنید، حتما با موردی به نام وکیوم در خودرو یا “درب‌های سافت کلوز” مواجه خواهید شد. کارکرد این آپشن، بستن آهسته درهای خودرو با استفاده از نیروی الکتریکی است. گرچه وکیوم در خودرو سیستم جدیدی نیست و چند دهه‌ای از ورود آن به صنعت خودرو می‌گذرد، ولی برای مدت‌ها به صورت عمومی در خودروها دیده نمی‌شد و چند سالی است که خودروسازان به سمت استفاده از این آپشن در محصولات خود روی آورده‌اند. در ابتدا، این آپشن تنها روی خودروهای پرچم‌داری مانند مرسدس بنز اس کلاس و بی ام و سری ۷ دیده می‌شد؛ ولی امروزه در خودروهای لوکس رده پایین‌تری مانند بی ام و سری ۵ و E کلاس مرسدس بنز نیز می‌توانید این آپشن را پیدا کنید. 

وکیوم در خودرو

کارکرد درهای سافت کلوز، پیش از خودروها، در درب‌های خانه‌ها و کابینت‌ها بود تا از بسته‌شدن محکم و ناگهانی آن‌ها جلوگیری شود. البته سیستمی که در کابینت‌های آشپزخانه می‌بینید، از نظر نحوه کار بسیار متفاوت با نمونه مورد استفاده در صنعت خودرو است. 

پیشینه سیستم سافت کلوز (Soft Close) به اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی باز می‌گردد و احتمالا اولین خودروی تولید انبوهی که با این آپشن وارد بازار بازار شد، مرسدس بنز S کلاس نسل W140 بود. هدف اصلی از قرار دادن این سیستم در خودروها جلوگیری از بسته شدن در با ضربه است تا در خودرو آسیب نبیند. با‌شدت‌بسته‌شدن در خودرو، نه تنها می‌تواند به خود در آسیب بزند، بلکه می‌تواند به سطوحی نیز که در با آن‌ها در تماس است، آسیب وارد کند. این آپشن برای رانندگانی هم که روی بسته‌شدن آرام در خودرو توسط سرنشینان حساس هستند، بسیار مفید است!

بی ام و نیز در سال ۲۰۰۲ برای نخستین بار سیستم وکیوم در خودرو را روی مدل سری ۷ عرضه کرد. سری ۷، گران‌قیمت‌ترین ساخته بی ام و در آن زمان بود و آپشن سافت کلوز نیز در همان زمان تنها روی خودروهای لوکس دیده می‌شد. 

در کنار چنین مزایایی، این مورد را هم باید مد نظر داشت که درهای سافت کلوز نه تنها قیمت بیشتری دارند، بلکه پیچیدگی سیستم و احتمال خرابی آن‌ها را نیز باید مد نظر داشت که هزینه نگه‌داری کلی خودرو را افزایش می‌دهند. در ادامه، نحوه عملکرد درهای سافت کلوز را خدمت شما مخاطبین عزیز توضیح خواهیم داد.

عملکرد درهای سافت کلوز

اولین بخش سیستم وکیوم در خودرو ، سنسوری است که بسته نشدن کامل در خودرو را تشخیص می‌دهد. یک در نیمه‌بسته، معمولا حدود ۶ میلی‌متر با قفل کامل فاصله دارد و این فاصله، توسط سنسور سافت کلوز تشخیص داده می‌شود. 

عملکرد درهای سافت کلوز

زمانی که زبانه در درگیر می‌شود، ولی در کاملا بسته نمی‌شود، سنسور پالسی را به یک الکتروموتور که درون در قرار دارد، ارسال می‌کند. هر چهار درب خودرو به اضافه صندوق‌عقب، یکی از این الکتروموتورها را دارند. الکتروموتورها سپس در را به سمت خودرو می‌کشند و کاملا می‌بندند. این کار بسیار نرم و بی‌صدا انجام می‌شود و به‌سختی می‌توان صدای الکتروموتور سیستم سافت کلوز را شنید. جالب است بدانید که حتی زمانی که درهای خودرو را به طور کامل به صورت دستی ببندید، باز هم الکتروموتور این بار جهت چک‌کردن بسته‌بودن درها فعال می‌شود.

همین عملکرد جالب و ساده، سبب شده است تا بسیاری از مالکان خودروهای لوکس قدیمی (مخصوصاً بی ام و) در خارج از کشور، اقدام به خرید کیت‌های سیستم سافت کلوز به صورت افترمارکت کنند. این کیت‌ها که معمولا قیمتی زیر هزار یورو دارند، به‌سادگی روی خودرو نصب می‌شوند و به این ترتیب، می‌توان یک خودروی قدیمی را نیز به سیستم سافت کلوز مجهز کرد. 

مزایا و کاربردهای دیگر سیستم سافت کلوز

همان‌طورکه اشاره کردیم، اولین مزیت سیستم وکیوم در خودرو ، بسته‌شدن درها بدون واردشدن ضربه به آن‌ها است که این مساله، از آسیب به برخی بخش‌های خودرو در درازمدت جلوگیری می‌کند. بسته‌شدن آرام درها با کمک سافت کلوز از استهلاک قطعات مربوط به قفل درها جلوگیری می‌کند و به طور قطع، عمر این قطعات طولانی‌تر خواهد بود. راحتی و بی‌صدایی بسته‌شدن درها را نباید نادیده گرفت. 

از سویی، سیستم سافت کلوز می‌تواند از دید ایمنی نیز مدنظر قرار گیرد؛ چون از بسته‌بودن کامل تمامی درهای خودرو اطمینان حاصل می‌کند و زمانی که خودروی شما به سافت کلوز مجهز باشد، می‌دانید که همیشه همه درها کاملا بسته شده‌اند.

سومین مزیت این سیستم نیز، زمانی خود را نشان می‌دهد که دارای بچه کوچکی باشید که از توان بدنی کافی برای بستن درهای بزرگ و سنگین خودروهای امروزی برخوردار نباشد. در این‌جا نیز، سیستم سافت کلوز به کار می‌آید و درهای خودرو را می‌بندد. 

در نهایت نیز، باید به حس لوکس‌بودن و آرامشی که این سیستم با خود به‌همراه دارد، اشاره کنیم؛ موضوعی که همیشه برای طرف‌داران خودروهای لوکس و گران‌قیمت لذت‌بخش بوده است. 

معایب سیستم سافت کلوز

معایب سیستم سافت کلوز

در کنار مزایایی که نام برده شدند، سیستم سافت کلوز نیز دارای معایبی است. معمولا آپشن وکیوم در خودرو به‌تنهایی در خودروها عرضه نمی‌شود، بلکه بخشی از یک پکیج آپشن است که قیمت بالایی دارد. این مساله، باعث می‌شود قیمت تمام‌شده خودرو بالاتر از پیش‌بینی‌های خریدار باشد. از سویی، خریداران خودروهای نو نمی‌توانند به نصب کیت‌های افترمارکت نیز فکر کنند؛ چون این کار می‌تواند به گارانتی خودروی آنها آسیب وارد کند و باعث ابطال آن شود. 

از سوی دیگر، موتور الکتریکی سیستم وکیوم در خودرو نیز ممکن است پس از مدتی یا چند سال خراب شود و برای حل این مشکل، باید موتور را به طور کامل تعویض کرد. این هزینه اضافی نیز، موضوعی نیست که مالکان خودرو بابت آن خوشحال باشند. 

در نهایت نیز باید به تغییر عادت رانندگان و کاربران خودروها اشاره کرد. چون اگر چند سالی یک خودروی مجهز به وکیوم در خودرو داشته باشید، ناخودآگاه عادت خواهید کرد که درهای خودرو را به‌آرامی ببندید؛ سپس اگر خودرویی فاقد این سیستم را خریداری کنید، باید هر بار درها را چند بار باز و بسته کنید تا مطمئن شوید به‌خوبی بسته شده‌اند. 

در کل، درهای سافت کلوز آپشن جالبی برای خودروها به حساب می‌آیند و مزایای آن نسبت به معایب آن برتری دارد. در بازار ایران، از خودروهایی که به این سیستم مجهز هستند، می‌توان به مرسدس بنز S کلاس، بی ام و سری ۷، مرسدس بنز E کلاس، بی ام و سری ۵، پورشه پانامرا و پورشه کاین اشاره کرد.

بیشتر بخوانید

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
2 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
شهرام
1401-04-06 08:49

با سلام خدمت شما. سمند xu7 دارم. مدتی است دچار مشکلی شده که کمتر کسی تشخیص می دهد. اول اینکه اگزوز صدای ترقه می داد و یک بارهم باعث پارگی منبع اگزوز شد و تعویض کردم. به من گفتند سنسور اکسیژن است و مدتی قطع کردند و مشکل حل شد ولی پس از یک هفته همان مشکل تکرار شد و این بار گفتند سنسور دور موتور است و آن راهم تعویض کردم که مشکل حل شد ولی بعداز مدتی صبح ها هنگام روشن شدن موتور پت پت می کرد و دود تقریبا آبی مایل به سفید می داد و بعد… بیشتر »

علی رحمتی
1399-10-18 01:41

سلام خسته نباشی واقعا عالی هست خدمتتان ای ول دم غیرتتان گرم