سال 1390 و با معرفی یک سدان جدید چینی به بازار خودروی ایران، کرمان موتور قصد داشت تا عرصه را برای رقابت سایر خودروها از برندهای دیگر تنگ کند. البته با مقایسه قیمت لیفان 620 با سایر خودروهای همرده چینی و ایرانی، این امر یک پیشبینی قابلقبول بود. اما شرایط برای این سدان چینی جدید چندان خوب پیشنرفت. معرفی خودروهای جدید به عنوان رقیب تا پیدا شدن ضعفهایی در خدمات پساز فروش، از عواملی بودند که باعث شدند کرمان موتور قید سرمایهگذاری بلندمدت روی این خودرو را بزند.
لیفان 620
خرید لیفان 620در این مطلب قصد داریم تا با دید کاملا منصفانه مزایا و معایب لیفان 620 را بررسی کنیم. در این بررسی باید جانب انصاف را در مورد خودرو و همردههای زمان خودش رعایت کنیم؛ زیرا این خودرو را باید با قیمت و امکانات زمان معرفی خود و رقبا سنجید. با همراه مکانیک تا پایان مقاله مزایا و معایب لیفان 620 همراه باشید.
بررسی نقاط ضعف و قوت لیفان 620 در بخش فنی
این مدل را میتوان ارتقاءیافته پروژه شکستخورده لیفان 520 برای شرکت لیفان موتورز دانست. در قسمت فنی، سعی شدهاست تا با افزایش قدرت فنی، نقص پروژه قبلی پوشانده شود. سدان جدید لیفان در سال 2009 با پیشرانه 1.6 لیتر در چین معرفی شد. کرمان موتور در سال 89 تصمیم نهایی خود را برای ورود پروژه لیفان 620 به ایران گرفت و یک سال بعد خودرو را به بازار معرفی کرد. خودروی فوق در کشورهای دیگر، نامهایی مانند لیفان سولانو و MM620 گرفت و علاوهبر ایران، مطابق معمول به بازارهای هدف خودروهای چینی یعنی جنوب شرق آسیا، آمریکای جنوبی و روسیه نیز رفت.
برای فروش خودرو در سریعترین زمان و با بهترین قیمت اینجا را کلیک کنید.
از نظر فنی و با این حجم موتور، قدرت 115 اسب بخاری و حداکثر گشتاور 149 نیوتونی اعدادی معقول و مناسب در مقایسه با خودروهای همرده هستند. شتاب صفر تا صد کمتر از 15 ثانیهای این خودرو نیز حتی نسبت به بعضی از خودروهای چینی امروزی از برندهای دیگر، شرایط مناسبی از نظر فنی به خودرو میدهد. ماکزیمم سرعت 170 کیلومتر بر ساعت لیفان سولانو نیز موردی نیست که بتوان آن را در رده مزایا و معایب لیفان 620 آورد. گیربکس 5 سرعته دستی خودرو نیز کاملا در حد خودروهای همقیمت است.
اما اگر بخواهیم در زمینه فنی به خودروی یادشده ایرادی وارد کنیم، باید برای اولین مورد به دریچه برقی گاز خودرو اشاره کنیم. این دریچه باعث شدهاست تا تاخیر ناخوشایندی در هنگام تعویض دنده برای راننده ایجاد شود. همچنین باید بیان کرد که تجربه نشان دادهاست که خودروی ذکرشده، نمیتواند فشار ناشی از کورسهای سریع با شتاب و دور موتور بالا را تحمل کند. بنابراین نمیتوان آن را خودرویی قدرتمند برای خارج از محیط شهری دانست. چالاکی ضعیف خودرو نیز مهر تاییدی بر این ادعا است.
لیفان 620 با پیشرانه 1.8 لیتری
کرمان موتور به منظور افزایش قدرت فنی خودروی فوق، مدلی از آن را با پیشرانه 1.8 لیتری به بازار ایران روانه کرد. در نتیجه این افزایش حجم، قدرت موتور به 131 اسب بخار افزایش یافت. حداکثر گشتاور خودرو در دور موتور مشخص به بیش از 165 نیوتونمتر رسید و شتاب صفر تا صد خودرو نیز به عدد قابلتوجه 12.4 ثانیه رسید.
همچنین با افزایش ماکزیمم سرعت خودرو به 180 کیلومتر بر ساعت، لیفان 620 برتری محسوسی نسبتبه بسیاری از رقبای ایرانی و چینی پیدا کرد. البته باید توجه کرد که منظور از رقبا، خودروهای مشابه در رنج قیمتی لیفان سولانو هستند.
با وجود ارتقاء فنی محسوس خودرو، اما به دلایلی مانند ضعف در طراحی کابین و ایرادهای فنی پابرجای نسخه قبلی، خودروی فوق به ایستگاه توقف تولید رسید. بههمیندلیل کرمان موتور، تمامی تولید خود از لیفان 620 را طی سالهای 94 و 95 از طریق شرکتهای مختلف بهفروش رساند.
مزایا و معایب لیفان 620 در طراحی داخلی و بدنه
شکل بهینهشده لیفان 520 در طراحی بدنه خود از پلتفرم بیامدبلیو سری 3 الهام گرفتهاست. این امر در نگاه اول به لیفان 620 برای کسانی که با سری سوم برند خوشنام آلمانی آشنا هستند، قابلدرک است. تغییرات جزئی و تقلید از کشیدگی چراغ جلو در سری A آئودی نیز زیبایی خاصی به چراغهای جلو داده است. تقلید از دیگر برند مشهور آلمانی یعنی مرسدس بنز نیز در چراغهای عقب کاملا مشهود است. چراغهایی پهن با دو لبه که از دید کناری و عقب خودرو خودنمایی میکنند و یادآور نسلهای قدیمی بنز در سال 2000 هستند.
در داخل نیز با نگاهی به کابین، فرمان و صندلیهای خودرو میتوان زیبایی طراحی و خوشسلیقگی طراح نسبت به بسیاری از خودروهای همرده را حس کرد. اما نقطه ضعف بزرگ لیفان 620 در بخش طراحی را میتوان صداگیری نامناسب اتاق دانست. ورود صدای موتور به طرز غیرقابل انکاری سرنشینان را اذیت میکند؛ که البته در مقایسه با برخی خودروهای ایرانی اصلا غیرطبیعی بهنظر نمیآید.
در مورد متریال مصرفی داخل کابین لیفان 620 نیز همواره صحبت از کیفیت پایین مواد میشود. این ادعا کاملا درست و بهجا است و حتی باعث میشود خودرو برای استفاده در بسیاری از مناطق گرمسیری نامناسب باشد. اما باید دقت کنید که آیا در رنج قیمتی و محصولات همرده، میتوانید نمره بهتری از نظر کیفی به رقبای لیفان 620 بدهید؟ از سایر مزایای خودروی فوق در قسمت طراحی نیز میتوان به صندوق بزرگ و جادار خودرو اشاره کرد.
بررسی نقاط ضعف و قوت خودرو در بخش ایمنی و هزینه
به بخش ایمنی و هزینه از مزایا و معایب لیفان 620 رسیدیم؛ بدونشک برای چنین موتوری با مشخصات یادشده، مصرف سوخت 8.8 لیتری به صورت ترکیبی در هر 100 کیلومتر عدد بالایی است. با توجه به کاربری شهری لیفان 620، این مورد یک نقص جدی بهحساب میآید و خودرو را در لیست خودروهای پرمصرف میآورد. در بخش ایمنی اما یک مزیت بزرگ نسبت به خودروهای همقیمت وجود دارد؛ هر چهار ترمز لیفان سولانو دیسکی است. معمولا در سایر خودروهای رقیب، ترمز خودروهای عقب دیسکی نیست.
دارا بودن 2 کیسه هوا و دریافت نمره متوسط ایمنی از موسسه C-NCAP را نه میتوان در ردیف معایب و نه در ردیف مزایای لیفان 620 آورد. اما در یک بررسی کلی از نظر ایمنی، خودرو متوسط رو به ضعیف ارزیابی میشود. زیرا حداقلهایی از ایمنی مانند تعداد کیسه هوا در آن رعایت نشدهاست. البته چنین شرایطی در اکثر خودروهای رقیب نیز وجود دارد.
آپشنها و امکانات لیفان 620؛ یک سر و گردنه بالاتر از رقبا!
المان بعدی که برای بررسی مزایا و معایب لیفان 620 میتوانیم از آن استفاده کنیم، آپشن و تجهیزات خودرو است. لیفان سولانو مانند سایر خودروهای چینی در قسمت آپشن و امکانات به خصوص نسبت به خودروهای همرده ایرانی خود، کاملا برتر است.
سنسور دنده عقب، سیستم ایموبلایزر، بالابر شیشه برقی هر چهار درب و چراغ مهشکن جلو و عقب به اضافه مانیتور با تاچ یکنواخت، لیفان 620 را در رده خود خودرویی پیشرفتهتر از بقیه نشان میدهد. اما گاهی اوقات مواردی مانند رابط کند صفحه نمایش، اختلال در لمس مانیتور، اختلال جدی در دریافت سیگنال تصویر TV و پرتاب باد ضعیف کولر باعث میشوند تا برتری امکانات خودرو نسبت به بقیه کمرنگتر شود.
جمع بندی بررسی مزایا و معایب لیفان 620؛ لیفان 620 خودرویی متوسط
در این مقاله با مجله همراه مکانیک همراه بودید تا به بررسی مزایا و معایب لیفان 620 پرداختیم؛ اگر بخواهیم مواردی مانند خدمات پس از فروش، کمبود قطعه و… را نیز از معایب لیفان 620 بدانیم، باید این موضوع را برای اکثر خودروهای چینی بیان کنیم. اما اگر بپذیریم که در خرید خودروهای چینی اینگونه مشکلات وجود دارند، خرید لیفان 620 اشتباه بهنظر نمیرسد. بهخصوص که خودروی فوق در بسیاری از المانها از همردههای خود برتر است.
اما قبل از خرید باید از نظرات مالکان فعلی این خودرو آگاه شویم؛ زیرا در مورد لیفان سولانو مواردی مطرح میشود که نه میتوان آنها را تایید و نه تکذیب کرد. مثلا مشکل رنگ کمکیفیت خودرو که باید در مورد آن با مالکان این خودروها صحبت کرد. با این تفاسیر و در مجموع، لیفان 620 را میتوان خودرویی متوسط در رنج قیمتی خود دانست.
بیشتر بخوانید:
میانگین امتیاز 3.7 / 5. تعداد رای: 9
اولین نفری باشید که به این مقاله رای میدهید.
سلام ممنوون از مقاله خوبتان
سلام،من پارس داشتم،فروختم،الان لیفان 1800دارم،بسیاربهتر،وسریعتر،و راحتی بسیاری به پارس داره،مصرف ازادراه،6/5،داخل شهر7/5،،،بایدسوارشید،ببینید اگر این ماشین تولیدایرانخودروبود،قیمتش،الان بالای 700میلیون،بود،واقعا من رازیم،با خیلی ازماشینهاکورس گذاشتم،بسیارعالی،سریع،نرم،تنها ایرادش،ی کم صداموتورداخل اتاق میاد،با ی میلیون هزینه عایق ضدصداکردم،قیمتشم،عالی وسایلشان فراوونه،من رازیم،پیشنهادمیکنم،بجای سمندری ایران 620، 1800بگیرید،لذت سواری میفهمید
سلام عایق بندی رو چجوری انجام دادین؟
توسط تزئیناتی ها یا جای دیگه