ایرانی‌های موفق در صنعت خودروسازی

فهرست مطالب


ما ایرانی‌ها به حضور هم‌وطنان موفق خود در عرصه‌های مختلف بین‌المللی از صمیم قلب افتخار می‌کنیم و از داشتن چنین هم‌میهنانی به خود می‌بالیم؛ از پزشکان مطرح گرفته تا ایرانیان شاغل در بزرگ‌ترین شرکت‌های علم و فناوری دنیا نظیر یاهو، گوگل، ایبی و ناسا، همگی افرادی هستند که با شنیدن نام آن‌ها، نوعی حس ملی‌گرایی و وطن‌پرستی به ما دست می‌دهد.

صنعت خودروسازی نیز به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین صنایع دنیا، در برخی بزنگاه‌های خود مدیون وجود افرادی از سرزمین پارس است که ثمره حضور آن‌ها در این عرصه، به تولید محصولاتی خاص، جذاب و خاطره‌انگیز منتج شده است. نام افرادی هم‌چون کوروش منصوری، فردیس رضوانی و نادر فقیه زاده در لیست مشهورترین افراد ایرانی شاغل در صنعت خودرو دیده می‌شود.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

در این مقاله از سری مطالب مجله خودرو همراه مکانیک، قصد داریم نام برخی از ایرانی‌های موفق در صنعت خودروسازی جهان و خدمات ایشان را به اطلاع شما مخاطبین عزیز برسانیم.

کوروش منصوری

اگر بعضی اوقات گذاری به دنیای خودرو می‌زنید و اخبار آن را بررسی می‌کنید، به‌احتمال قوی نام «کمپانی تیونینگ منصوری» به گوشتان خورده است. این برند آلمانی که از همان ابتدا تمرکز خود را بر تیونینگ ظاهری و فنی خودروهای انگلیسی نهاد، توسط یک ایرانی به نام کوروش منصوری پایه‌ریزی شد.

کوروش منصوری در سال ۱۳۳۹ در شهر چالوس دیده به جهان گشود. او تا سنین دبیرستان در ایران بود و سپس جهت کار و تحصیل به انگلستان مهاجرت کرد. در همان‌ جا بود که او شیفته طراحی خودروهای بریتانیایی شد و تصمیم گرفت که به فعالیت در این حوزه بپردازد.

به دلیل فناوری بسیار بالاتر صنایع آلمان در عرصه خودروسازی، منصوری تصمیم گرفت تا شرکت AP دیزاین را در سرزمین ژرمن‌ها بنیان‌گذاری کند. درنهایت بعد از چندین سال کار در زمینه تیونینگ خودرو و همکاری با سایر شرکت‌های فعال در این بخش، منصوری شرکت خود را در مونیخ آلمان با همین نام به ثبت رساند.

 ازجمله مهم‌ترین محصولات کمپانی تیونینگ منصوری، می‌توان به آستون مارتین ونکوئیش اس، مرسدس بنز SLR مک لارن سی۱۹۹ ، بوگاتی ویرون، بوگاتی شیرون، پورشه پانامرا و برخی مدل‌های فراری و لامبورگینی اشاره کرد. منصوری هم‌چنین درزمینه موتورسیکلت، مبلمان، هوانوردی و بسیاری صنایع دیگر نیز دستی بر آتش دارد.

فردیس رضوانی

فردیس رضوانی در تهران به دنیا آمد و سال ۱۹۸۳ در سن ۹ سالگی، به‌همراه پدر و مادرش برای زندگی به آمریکا مهاجرت کرد.‌ او در جوانی به فعالیت در عرصه طراحی و ساخت خودرو روی آورد و با کمپانی‌های مشهوری هم‌چون استون مارتین و فراری به همکاری پرداخت. در سال ۲۰۰۶، از فروش طرح خود به یک شرکت خودروسازی هلندی، توانست مقداری پول برای توسعه کسب‌وکار شخصی به دست آورد.

سرانجام در سال ۲۰۱۴، رضوانی کمپانی خود را در ایالت کالیفرنیای آمریکا راه‌اندازی کرد. مدل‌هایی هم‌چون رضوانی بیست با طراحی بسیار جذاب و توان فنی مطلوب، رضوانی بیست ایکس به‌عنوان یک سوپرکار خیابانی که ۷۰۰ اسب‌بخار از دل یک پیشرانه ۲۴۰۰ سی‌سی توربوشارژ بیرون می‌کشد، رضوانی تانک به‌عنوان یک شاسی‌بلند آفرودر نظامی با قابلیت استفاده شهری و رضوانی هرکولس 6X6 که بر مبنای مدل تانک ساخته شده است، از معروف‌ترین محصولات این کمپانی خودروسازی کوچک هستند.

سال ۱۹۹۹ بود که یک کمپانی کوچک در دل منطقه نیومارکت شهر سافولک انگلستان به نام فربد تاسیس شد تا به پشتوانه آن، یکی از خاص‌ترین شرکت‌های سوپراسپرت‌ساز جهان شکل بگیرد. کمپانی فربد تا سال ۲۰۰۶ با همین نام به کار خود ادامه داد؛ اما از آن به بعد، تصمیم گرفت تحت عنوان آرش فعالیت کند؛ چراکه عزم داشت هم‌چون تیر آرش کمان‌گیر، از چله صنعت خودروسازی رها شود و در ژرفای دل حرفه‌ای‌های این صنعت فرود بیاید.

آرش فربد، جوانی ایرانی‌الاصل بود که تصمیم گرفت به جای آن‌که دل در گرو خودروهای سوپراسپرت معروف ایتالیایی یا آلمانی و بریتانیایی داشته باشد، محصولاتی بسیار خاص را با نام و نشان خود به بازار بفرستد.

عرضه مدل فربد GT در سال 2002، چراغ راهی شد که مسیر آینده کمپانی را روشن کرد. مدل GTS توانست نام این برند را بر سر زبان کارشناسان بیندازد. سال ۲۰۰۹ بود که آرش AF10 بسیار خبرساز شد و نهایتا مدل AF8، به یکی از خاص‌ترین خودروهای سوپراسپرت دست‌ساز جهان تبدیل شد.

جالب است بدانید که مدل AF10 در سال ۲۰۰۹ معرفی شد؛ اما تا سال ۲۰۱۶ روی خط تولید قرار نگرفت؛ زیرا مسئولان این شرکت، توان خروجی اولیه خودرو را که معادل ۵۰۰ اسب‌بخار بود، ناکافی می‌دانستند و در سال ۲۰۱۶ با استفاده از یک سامانه هیبریدی، توان خروجی آن را به قدرت اعجاب‌انگیز ۲۰۸۰ اسب‌بخار ارتقا دادند. مجله تاپ‌گیر، از این محصول به‌عنوان پدیده آن روزهای صنعت خودروی جهان یاد کرد.

نادر فقیه زاده

نادر فقیه‌ زاده متولد ۱۳۵۵ شهر تهران است. در سن ۱۰ سالگی به دلیل ماموریت پدرش در کنسولگری فرانکفورت آلمان، به این کشور مهاجرت کرد و شیفته طراحی محصولات مرسدس بنز شد. در دانشگاه رشته طراحی خودرو خواند و دوره‌های تکمیلی طراحی صنعتی را در شرکت مرسدس بنز گذراند. فقیه زاده از سال ۲۰۰۱ به توصیه کریس بنگل، طراح افسانه‌ای، به تیم طراحی کمپانی باواریایی پیوست و خلاقیت خود را در خلق محصولاتی هم‌چون بی ام و سری ۷ و سری ۶ گرند کوپه به کار گرفت.

ظاهرا فقیه‌زاده هم‌چنان عضوی از تیم طراحی شرکت بی ام و است و در چهره‌پردازی محصولاتی هم‌چون بی ام و سری ۸ ، بی ام و inext و سایر تولیدات این کمپانی، نقشی کلیدی ایفا می‌کند.

هرمیداس اتابکی

همه شما قطعا نام رنو مگان را شنیده‌اید و مدل‌های مختلف آن را در بازار کشور مشاهده کرده‌اید. بهتر است بدانید نسل اول این خودرو، توسط یک ایرانی به نام هرمیداس اتابکی طراحی شده است. اتابکی تا ۹ سالگی را در ایران گذراند و سپس به‌همراه خانواده به فرانسه مهاجرت کرد. او مدتی نیز در آمریکا اقامت داشت؛ اما پس از آن‌که تحصیلات خود را در رشته طراحی صنعتی دانشگاه دیترویت به پایان رساند، تصمیم گرفت به فرانسه بازگردد و با کمپانی رنو مشغول به همکاری شود. این طراح صنعتی مشهور، در حال حاضر شرکت خود را در پاریس تاسیس کرده است و درزمینه‌های مختلف طراحی، از خودرو گرفته تا عطر، کشتی، مبلمان، آپارتمان و… فعالیت می‌کند.

او در پروژه لامبورگینی دیابلو نیز حضور داشته و به‌عنوان یکی از مشاوران ارشد این پروژه مشغول به فعالیت بوده است. اتابکی چند مرتبه نیز به ایران آمد؛ اما مسلما بازار خودروی کشور در حال حاضر، به هیچ وجه توانایی بهادادن به چنین ایده‌های نابی را از سوی یک طراح بزرگ ندارد؛ با وجود این، طرح‌های اتابکی درزمینه ساخت آپارتمان و خانه‌های مدرن در ایران، به‌ویژه مناطق ثروتمندنشین، بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.

جمع‌بندی

حضور ایرانیان در عرصه‌های مختلف بین‌المللی به‌ویژه صنعت خودرو، به این چند نام محدود نمی‌شود. از افراد دیگری هم‌چون پیمان کارگر، قائم‌مقام مدیرعامل رنو در خاورمیانه، سهیل عیاری، از رانندگان موفق در رقابت‌های سوپر جی تی، امید مستقیمی، سوپروایزر مهندسان بخش الکترونیک تیم فرمول یک مرسدس و نام‌های دیگری که از حوصله این بخش خارج هستند، می‌توان به‌عنوان ایرانیان موفق در صنعت خودرو نام برد.

امید است که خودروسازی داخلی کشور ما نیز چنان پیشرفت کند تا استعدادهای بزرگ در داخل مرزهای این کشور به فعالیت بپردازند و ضمن گسترش علم و تکنولوژی داخلی به سایر نقاط جهان، در راستای ارتقای توان صنایع داخلی نیز به فعالیت بپردازند.

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها