قیمت‌های نجومی، پیامد سیاست‌های غلط

فهرست مطالب


به گزارش صفحه اخبار خودرو مجله همراه مکانیک، براساس نظر یک کارشناس خودرو، قیمت‌های نجومی خودرو‌های داخلی به دلیل ۳۰سال مونتاژ‌کاری در بازاری است که فروش کالا برای خودروسازان تضمین شده و این شرایط امروز بازار را پدید آورده است.

در این رابطه مرتضی شجاعی، کارشناس صنعت خودرو، با اشاره به ناتوانی خودرو‌سازان داخلی در تامین بازار داخلی گفت: ۲ خودروساز بزرگ کشور از اواخر دهه ۶۰ با اهدافی هم‌چون دست‌یابی به دانش ‌فنی به روش مهندسی معکوس، سراغ شرکای فرانسوی و کره‌ای رفته‌اند و مونتاژ محصولاتی مانند پژو ۴۰۵، کیا پراید و بعد‌ها رنو مگان و کیا سراتو زاییده همین تفکر و سیاست بوده است.

وی ادامه داد: تجربه نشان داده است که مونتاژ‌کاری صرف خودرو‌سازان، نه تنها باعث رسیدن به اهداف ترسیم‌شده برای صنعت خودرو نشده است، بلکه منافع مصرف‌‌کنندگان و دولت‌‌ها را نیز تضییع کرده است. مصرف‌کننده همواره به‌ جهت گرانی و کاهش کیفیت اولیه خودرو‌ها با گذر زمان، متضرر و شاکی بوده است و از طرف دیگر، منفعت دولت‌‌ها نیز با تخصیص حداکثری ارز و نداشتن سودی از تعرفه‌های ناچیز گمرکی برای تولیدات CKD خودرو‌سازان، نادیده گرفته شده است. به‌ عنوان‌ مثال در سال ۱۳۹۶، قطعات منفصل خودرو با تخصیص بیش از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار ارز، صدر‌نشین اقلام وارداتی به کشور بوده است.

[hm_sell_form_inline]

این کارشناس درباره دلایل ناکامی در دست‌یابی به اهداف ترسیم‌شده صنعت خودرو گفت: تمرکز مدیران صنعت خودرو در ادوار گذشته بر مانور تبلیغاتی و احیاناً جذابیت گردش‌های مالی در جریان رونمایی از محصولات جدید مونتاژی بوده است که این مهم، ناشی از ساختار سیاسی و دولتی در صنعت خودروی کشور است.

مرتضی شجاعی تأکید کرد: فارغ از این‌که چقدر بومی‌سازی تدریجی محصولات غالباً از رده‌ خارج شرکای خارجی با شرایط اقتصادی ایران منطبق بوده است، نکته اصلی این است که این خودرو‌سازان همواره در دست‌یابی به توفیق تولید خودروی باکیفیت و ایمن مبتنی‌ بر دانش بومی به عنوان خروجی مونتاژ محصولات خارجی درمانده بوده‌اند. حال آن‌که که برای دست‌یابی به این مهم، از دیرباز بیشترین تعرفه در سطح جهان روی کالای قاچاق‌ناپذیری به نام خودرو در کشور وضع شده است. بنابراین، استمرار روند پیشین در صنعت خودرو حتی با وجود رفع کامل تحریم‌ها امکان‌پذیر نخواهد بود. 

وی افزود: با وجود اینکه در بازار ایران به ظاهر به خودرو اهمیت به‌سزایی داده می‌شود، اما کلافه‌شدن مشتریان از کیفیت پایین محصولات و مراجعات مکرر به مراکز تعمیراتی و عقب‌ماندگی فاحش صنعت خودرو در فناوری، منجر شده است تا مردم به خرید محصولات برخی خودروسازی های خارجی روی آورند.

هم‌چنین در خصوص افزایش قیمت‌ها نیز گفت: افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو به عنوان یکی از مولفه‌های بروز التهاب در این بازار، ناشی از فعل‌وانفعالات صنعت خودرو به عنوان تامین‌ و عرضه‌کننده و فشار سفته‌بازی در طرف تقاضا است. معتقدم دناپلاس ۶۰۰ میلیونی و سایر قیمت‌های نجومی این روزهای بازار، پیامد ۳۰ سال مونتاژکاری در بازار بزرگی است که فروش کالا در آن برای خودروساز تضمین شده است.

این کارشناس، بازنگری در سیاست‌ها را الزامی دانست و افزود: مهم‌ترین رخداد صنعت خودرو که بسیار آهسته پیش می‌رود و نسبتی با فشار وارده بر جیب مصرف‌کننده در شرایط سخت تحریم ندارد، تنوع‌بخشیدن به سبد محصولات است که می‌تواند بساط احتکار و سوداگری در این بازار را جمع کند. از طرفی، بازار خودرو نیازمند ایجاد شفافیت در حوزه معاملات است که طرح اخیر مجلس درباره عرضه خودرو در بورس کالا، می‌تواند راه‌گشا باشد.

منبع: تسنیم

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها