آیا روند تولید خودرو تا پایان سال به نفع خریدار است؟

فهرست مطالب


وزیر صنعت، معدن و تجارت در تازه‌ترین اظهارنظر خود با محوریت صنعت خودرو، از رشد 50 درصدی تولید خودرو تا پایان سال جاری خبر داده است. فارغ از امکان‌سنجی این میزان از افزایش تولید خودرو ، آنچه اهمیت دارد، تأثیر روند صعودی خروجی صنعت خودرو بر بازار است.

تولید خودرو

خودروسازان در سال جهش تولید، علی‌رغم تحریم‌های پرفشار و محدودیت‌های شدید اقتصادی و البته شیوع غافل‌گیرکننده ویروس کرونا، توانستند کارنامه خوبی را از خود به جای بگذارند. دست‌کم سال 99 را می‌توان به‌مراتب بهتر از سال 98 برای صنعت خودرو ارزیابی کرد. کاهش تولید خودروهای ناقص و افزایش روند تحویل‌های فوری، بازار را تاحدودی به آرامش رساند. با این حال، برآوردها حاکی از آن است که این روند منتج به تحقق پیش‌بینی تولید یک میلیون و 400 هزار دستگاه برای سال 99 نخواهد شد.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

خودروسازان بزرگ تا پایان آبان ماه (8 ماهه ابتدایی سال)، توانسته‌اند 566 هزار و 844 دستگاه انواع خودرو را تولید کنند. این در حالی است که به‌تازگی وزیر صمت خبر از افزایش 50 درصدی تولید تا پایان سال داده است. با یک حساب‌وکتاب ساده نیز می‌توان به این نتیجه رسید که خودروسازان در صورت رسیدن به رکورد رشد 50 درصدی، باز هم از برنامه اعلامی وزارت صنعت عقب هستند.

با این حال، سیگنال‌های مثبتی برای تسریع جریان تولید خودرو به چشم می‌آید. تخلیه حباب ارزی، کار را برای قطعه‌سازان به‌عنوان حلقه اصلی زنجیره تأمین، آسان‌تر کرده است. هم‌چنین دورنمای روشن بهبود اوضاع بین‌المللی، این تثبیت ارزی را نیز دور از ذهن نساخته است. این فرایند درمجموع منجر به کاهش ضرر انباشته خودروسازان می‌شود؛ ضرری که از یک سو دست‌وبال آن‌ها را برای توسعه بسته است و از سوی دیگر، امکان مبارزه با چالش شماره یک یعنی «کمبود نقدینگی» را سخت کرده است.

تمام این برآوردها و ارزیابی‌ها، شاید برای اهالی اقتصاد روشن و قابل‌بررسی باشند؛ ولی حقیقت آن است که اصلی‌ترین عضو این خانواده، یعنی مشتریان، نظر دیگری دارند؛ به‌ عبارت‌ دیگر، خریدار خودرو نه‌تنها به آمار منتشرشده در سایت کدال توجهی نمی‌کند، بلکه نسبت به دورنمای افزایش تولید و بازی با درصدها نیز با دیده تردید می‌نگرد. آنچه برای اصلی‌ترین منبع درآمد خودروسازان اهمیت دارد، ترسیم آینده بازار و به زبانی ساده‌تر، بهبود ملموس در وضع قیمت‌ها است.

رابطه افزایش تولید خودرو و انتفاع مشتریان

برخلاف تصور، خودروسازان بزرگ از افزایش هر روزه قیمت خودروها خوشحال نیستند؛ زیرا این رشد قیمتی، موجب سنگین‌شدن معاملات و بروز پدیده تلخ دلالی می‌شود. قیمت خودرو، تابعی از چندین و چند فاکتور اقتصادی و صنعتی است. باید تفاوت بسیاری بین قیمت تمام‌شده، قیمت اعلامی از سوی کارخانه‌ها و البته قیمت در بازار آزاد قائل شد. طبیعی است که در این میان، اختلاف فاحش قیمت تمام‌شده و قیمت در بازار آزاد، به‌مراتب آزاردهنده‌تر است.

مطمئنا رشد تولید خودرو می‌تواند اوضاع عرضه را بهبود بخشد. درواقع، با ترمیم فرایند عرضه، تقاضا نیز شکل شفاف‌تری به خود می‌گیرد. ماحصل این فرمول، تعدیل قیمت خودرو یا به تعبیر عامیانه، ارزان‌ترشدن قیمت‌ها است. ظهور سبک جدید واسطه‌گری و دلالی که حتی افراد غیرمتخصص را نیز به این حوزه کشانده است، تنها متأثر از عدم عرضه کافی در بازار است. اذهان عمومی، خودروساز را در این میان مقصر اصلی قلمداد می‌کنند؛ درحالی‌که این گروه از صنعت‌گران، خود درگیر چالش‌های مربوط به هزینه‌های سنگین هستند.

جهش تولید خودرو تا پایان سال 99، شاید به‌سرعت منجر به کاهش قیمت نشود، ولی ادامه این روند، می‌تواند دو تنش قیمتی پیش‌رو یعنی رشد روانی قیمت خودرو در شب عید و ابتدای تابستان را خنثی کند. خودرویی‌ها، در تلاش هستند در فاز اول، تولید محصولات ناقص را به صفر برسانند و سپس در فاز بعدی، سراغ تعهدات معوق خود بروند و در ادامه، زمان تحویل را از یک‌ساله به شش‌ماهه و کمتر کاهش دهند. دست‌آخر نیز، بازار به ایده‌آل خود یعنی تحویل فوری نزدیک خواهد شد.

بیشتر بخوانید

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها