پیش‌بینی قیمت خودرو تا پایان سال 99

فهرست مطالب


اگرچه وزارت صنعت تولید یک میلیون و 200 هزار دستگاه خودرو تا پایان سال جاری هدف‌گذاری کرده است، ولی کارشناسان پیش‌بینی قیمت خودرو بر این باور هستند که خودروسازان با شرایط فعلی توان رسیدن به این رکورد را ندارند. تولید خودرو رابطه مستقیمی با قیمت نهایی آن خواهد داشت؛ به طوری که پیش‌بینی چندان سختی نیست اگر بگوییم با رشد تیراژ تولید، قیمت تمام‌شده نیز با ریزشی ملموس همراه خواهد شد.

پیش‌بینی قیمت خودرو

اکنون سؤال مهم اینجاست که با توجه به روند فعلی، قیمت خودرو تا پایان سال جاری چه تغییری می‌کند؟

طبق دستورالعمل مرکز ملی رقابت یا همان شورای رقابت، خودروسازان مجاز هستند تا هر سه ماه، یک بار درخواست افزایش قیمت را داشته باشند. ازآن‌جایی‌که خودرویی‌ها در پاییز امسال هنوز درخواستی مبنی بر افزایش قیمت ارائه نکرده‌اند، پیش‌بینی می‌شود به‌منظور کنترل قیمت در بازار آزاد، یک افزایش نرخ را در کارخانه شاهد باشیم. با توجه به تفاوت فاحش قیمت خودرو در بازار آزاد و قیمت اعلامی خودروسازان، این رشد قیمت منجر به کاهش قیمت در بازار خواهد شد.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

کارشناسان بر این باور هستند که قیمت خودرو در مدت‌زمان حدودا چهارماهه تا پایان سال جاری، تابعی از دو سناریوی احتمالی خواهد بود؛ سناریوی اول بازگشت نوسان و افزایش دوباره قیمت‌ها و سناریوی دیگر، تعدیل و تثبیت قیمت‌ها با توجه به بهبود جریان تولید و البته اوضاع ارزی است.

سناریوی اول پیش‌بینی قیمت خودرو : بازگشت بحران به بازار خودرو

اگرچه خودروسازان مدعی هستند با حمایت‌های دولت، بانک مرکزی و نهادهای مرتبط، می‌توانند به برنامه ازپیش‌تعیین‌شده تولید دست پیدا کنند، ولی آمارهای منتشره در سایت کدال، حکایت از آن دارد که حتی در صورت محقق‌شدن پیش‌بینی افزایش 50 درصدی تولید از سوی وزیر صنعت، باز هم چیزی حدود 400 تا 500 هزار دستگاه از برنامه عقب خواهند بود.

پیش‌بینی قیمت خودرو

این اختلاف بین عرضه و تقاضا، بار دیگر بازار را از بالانسی که طی یک ماه اخیر با آن روبه‌رو شده بود، خارج می‌کند. در واقع، اگر خودروسازان نتوانند به تعهدات خود عمل کنند، برآورد ناظران رنگ واقعیت به خود می‌گیرد و مشخص می‌شود که این ریزش قیمت‌ها ارتباطی به تصمیمات مدیران خودرویی و مسئولین امر نداشته است؛ به عبارت دیگر، این بهبود جو روانی روی بازار ارز بوده که منجر به ریزش قیمت‌ها شده است.

در سناریوی اول، احتمالاً شاهد افزایش تصاعدی قیمت‌ها خواهیم بود؛ به طوری که این روند با رسیدن به ایام موسوم به شب عید تشدید هم می‌شود. این در شرایطی است که خودروسازان بخش عمده‌ای از تولیدات خود را تنها برای پاسخ‌گویی به پیش‌فروش‌های گذشته خود اختصاص داده‌اند. هر زمان که تولید خودرو مازاد بر نیاز بازار شد، آن زمان است که می‌توان نسبت به ترک‌خوردن حباب قیمت‌ها امیدوار بود.

سناریوی دوم پیش‌بینی قیمت خودرو : ادامه روند ریزش قیمت‌ها

ضرب‌الاجل رئیس سازمان بازرسی کل کشور به خودروسازان مبنی بر تخلیه خودروهای دپوشده در پارکینگ‌ها را می‌توان به فال نیک گرفت. هزاران دستگاه خودروی ناقص که در انبارها خاک می‌خورند، می‌توانند بازار را بدون فشار به خودروسازان به تعادل برسانند. در صورتی که این اتفاق صورت بگیرد، در بهترین حالت شاهد ریزش دوباره قیمت‌ها و در بدترین حالت، شاهد ثبات قیمت خودرو حتی در شب عید خواهیم بود.

از سوی دیگر، پیش‌بینی می‌شود با توجه به تغییر و تحولات بین‌المللی و احتمال بازگشت آمریکا به توافق برجام، تعامل قطعه‌سازان با شرکای خارجی دستخوش تغییرات عمیقی می‌شود که منجر به بهبود سازوکار خط تولید خواهد شد. در ادامه، با کاهش هزینه‌های سربار تولید، هزینه تولید خودرو نیز کاهش پیدا می‌کند. این فرمول منتج به کاهش قیمت تمام‌شده محصول خواهد شد.

پیش‌بینی قیمت خودرو

پیش‌بینی دیگری که در سناریوی دوم محتمل است، آغاز تحویل خودروهایی است که از سال 98 پیش‌فروش شده بودند. مشتریانی که یک سال گذشته در انتظار خودروی خود بوده‌اند، حداقل از فاز یک واسطه‌گری بالقوه، به یک خریدار بالفعل تبدیل خواهند شد. از سوی دیگر، با سازوکاری که نهادهای نظارتی مبنی‌ بر جلوگیری از فروش خودروهای ثبت‌نامی در نظر گرفته‌اند، انتظار می‌رود که ارزش سرمایه‌ای‌بودن خودرو به‌مرور کاسته شود.

آن‌چه در این میان اهمیت دارد، تلاش مستمر کلیه دستگاه‌های درگیر در روند خودروسازی است. غیر از خودروسازان و قطعه‌سازان، وزارت صنعت و وزارت اقتصاد نیز می‌توانند برای بهبود اوضاع تصمیمات راهگشایی اتخاذ کنند؛ حتی بانک مرکزی و گمرک نیز با تخصیص ارز و ترخیص به‌موقع قطعات، کمکی شایان به نزول بیشتر قیمت خودرو خواهند کرد.

بیشتر بخوانید

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها