مهم‌ترین نکات رانندگی در شب (شهر و جاده)

فهرست مطالب


چرا برای برخی رانندگی در شب جذاب‌تر از روز است؟ اگر ساکن شهرهای بزرگ و به‌خصوص پایتخت باشید، می‌دانید که رانندگی در ترافیک روز واقعاً طاقت‌فرسا است و از طرف دیگر در روزهای وسط هفته امکان رانندگی در مناطق طرح آلودگی هوا و طرح ترافیک امکان‌پذیر نیست. علاوه بر این، در تعطیلات نوروز و زمان‌های پیک سفر هم برخی ترجیح می‌دهند که شب‌ها به دل جاده بزنند؛ چون در این زمان به ترافیک نمی‌خورند و می‌توانند در کمترین زمان ممکن به مقصد خود برسند.

با توجه به نکات بالا و آمار 3 برابری میزان تصادفات در شب و همچنین کاهش دید در این زمان، یادگرفتن نکات رانندگی در شب اهمیت زیادی پیدا می‌کند. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم شما را با مهم‌ترین نکات رانندگی در شب آشنا کنیم که شامل نحوه رانندگی در شب و قوانین آن نیز می‌شود.

 

حواستان به پیش‌نیازهای رانندگی در شب باشد

پیش از این که در شب پشت فرمان بنشنید و استارت بزنید، حواستان به نکات زیر باشد:

  • سرویس‌های دوره‌ای خودرو را فراموش نکنید. در این میان توجه به سلامت تمامی چراغ‌ها (جلو، عقب، ترمز، راهنما و مه‌شکن) و لاستیک‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد. چراغ‌های نورپایین و بالا باید بتوانند به ترتیب محدوده‌های 30 و 110 متری را پوشش دهند. همچنین باد لاستیک‌ها باید تنظیم باشد و از تعمیرکار بخواهید که وجود سوراخ در لاستیک‌ها را نیز بررسی کند.
  • به منظور داشتن بهترین نور برای رانندگی در شب، از چراغ‌های ال‌ای‌دی (LED) استفاده کنید. شدت نور آن‌ها از لامپ‌های معمولی بیشتر است، عمر بالاتری دارند، شدت نورشان قابل‌تنظیم است و مثل چراغ‌های زنون دید راننده روبرویی را کور نمی‌کنند.
  • از وجود وسایل ضروری در خودرو مطمئن شوید. وجود وسایلی مثل چراغ‌قوه، مثلث خطر، کیف ابزار، لاستیک زاپاس، جک، آچار چرخ، جعبه کمک‌های اولیه، کپسول آتش‌نشانی خودرویی، زنجیرچرخ و … ضروری است.
  • از تمیزی شیشه‌ها، آینه‌ها و چراغ‌ها مطمئن شوید؛ چون تأثیر زیادی در شدت نور و دید بهتر دارند. از کارکرد صحیح برف‌پاک‌کن‌ها نیز اطمینان حاصل کنید.
  • حتماً پیش از شروع سفر شبانه خوب بخوابید. خواب‌آلودگی یکی از مهم‌ترین خطرات رانندگی در شب است؛ چون بدن انسان به‌صورت طبیعی از ساعت 11 و 12 شب آماده خواب می‌شود و در نزدیکی‌های ساعت 4 صبح تمایل به خواب عمیق دارد. برای محکم کاری، پیش از رانندگی قهوه بنوشید.
  • اگر عینکی هستید، در صورت امکان پیش از سفر سری به چشم‌پزشک یا اپتومتریست بزنید و از هماهنگی نمره چشم خود با عینکی که می‌زنید اطمینان حاصل کنید. استفاده از لنزها و شیشه‌های عینک ضد رفله (ضد انعکاس) به کیفیت بینایی شما در شب کمک زیادی می‌کند.
  • از رانندگی در هوای گرگ‌ومیش (دم غروب و دم صبح) اجتناب کنید. در این شرایط نه نور به اندازه‌ای زیاد است که چراغ‌ها را خاموش نگه دارید و نه آن‌قدر کم است که چراغ‌ها را روشن کنید.

 

با سرعت مطمئن حرکت کنید

رانندگی با سرعت مطمئنه در شب به احتیاط بیشتر و پیشگیری از بسیاری از خطرات رانندگی در شب کمک می‌کند. محدوده طبیعی دید انسان شامل مخروطی است که اضلاع اصلی آن حدود 2 تا 4 درجه از نقطه کانونی انحراف دارند و تعدادی زیادی از اشیا را زمانی می‌بینیم که در زاویه 10 تا 15 درجه از نقطه کانونی قرار دارند. زمانی که با سرعت بالا حرکت می‌کنید، سرعت ورود این اشیا به محدود دید شما افزایش پیدا می‌کند و فرصت نشان دادن واکنش مناسب را کاهش می‌دهد.

به عنوان مثال اگر 96 کیلومتر بر ساعت سرعت داشته باشید، برای توقف خودرو و جلوگیری از تصادف با اشیا، حیوانات و خودروهای دیگر به 60 متر فاصله نیاز دارید. در چنین شرایطی اگر خود جاده کم‌نور باشد یا چراغ‌های شما هم به دلیل عمر بالا ضعیف شده باشند، احتمال دیدن به‌موقع اشیا و نشان دادن واکنش مناسب کاهش پیدا می‌کند. همچنین حواستان به این نکته باشد که بدن ما به نحوی ساخته شده که در تاریکی شب هشیاری را کاهش می‌دهد تا راحت‌تر بخوابیم و این موضوع سرعت تصمیم‌گیری و واکنش هنگام رانندگی در شب را کاهش می‌دهد.

 

نحوه استفاده از نور بالا هنگام رانندگی در شب

 

از نوربالا به‌موقع استفاده کنید

یکی دیگر از حیاتی‌ترین نکات آموزش رانندگی در شب، به زمان استفاده از چراغ‌های نوربالا مربوط می‌شود. در جاده‌ها و خیابان‌های کم‌نور و خلوت از چراغ نوربالا برای تسلط بر مسیر و نشان دادن واکنش مناسب استفاده کنید؛ اما زمانی که متوجه نزدیک‌شدن 2 نور از روبرو شدید، آن را به نورپایین تغییر دهید.

دیدن 2 نور از روبرو به این معنی است که خودروی روبرویی فاصله زیادی با شما ندارد و اگر از نوربالا استفاده کنید، دید او را کور می‌کنید و احتمال بروز تصادف را افزایش می‌دهید. البته دیدن 2 نور ممکن است به معنای سبقت گرفتن 2 خودرو از یکدیگر در مسیر مخالف شما هم باشد.

همچنین پیش از رسیدن به تقاطع‌ها و پیچ‌ها از نوربالا به‌صورت چشمک‌زن استفاده کنید تا اگر خودرویی در روبرو قصد سبقت گرفتن دارد یا می‌خواهد از تقاطع با سرعت عبور کند، متوجه حضور شما بشود. این کار عابران پیاده را هم آگاه می‌کند و باعث می‌شود که هنگام عبور از عرض جاده یا خیابان احتیاط کنند.

تنها استثنا برای استفاده نکردن از نوربالا، هوای مه‌آلود است. استفاده از نوربالا در چنین هوایی منجر به برگشتن نور به سمت خودتان می‌شود؛ چون ذرات آب موجود در مه نور را منعکس می‌کنند. در این شرایط باید از چراغ‌های مه‌شکن استفاده کنید.

 

هنگام مواجه با نوربالا نترسید

اکثر رانندگان نکات مربوط به استفاده از نوربالا در جاده و خیابان را نمی‌دانند و به همین دلیل هنگام رانندگی در شب احتمال روبرو شدن با نوربالا از فاصله نزدیک زیاد است. در چنین مواقعی سرعت خود را به‌آهستگی کم کنید و به جای زل زدن به روبرو، تمرکزتان را روی خطوط وسط یا حاشیه جاده بگذارید.

اگر هم نور بالای خودروی پشتی شما را اذیت کرد، آینه وسط را طوری تنظیم کنید که نور به چشمان شما نخورد یا به چشمان خود راننده پشتی برخورد کند. حرکت دوم باعث می‌شود راننده عقبی متوجه اشتباه خود شود و نور خود را روی حالت پایین قرار دهد.

 

نحوه حفظ هوشیاری هنگام رانندگی در شب

 

هشیار بمانید

با وجود استراحت کافی پیش از رانندگی و نوشیدن قهوه باز هم احتمال خواب‌آلودگی هنگام رانندگی در شب وجود دارد. برای جلوگیری از بروز این مشکل موسیقی یا رادیو گوش کنید، با سایر سرنشینان صحبت کنید و در فواصل زمانی مناسب کنار بزنید تا چای بنوشید و در صورت خواب‌آلودگی زیاد بتوانید کمی استراحت کنید.

 

حواستان به خودروهای سنگین باشد

خودروهای سنگین در ساعات شب اجازه تردد در شهر را دارند و در برخی از جاده‌ها هم ممکن است در هر ساعتی از شبانه‌روز آن‌ها را در مسیر ببینید. دید رانندگان این خودروها در فواصل نزدیک محدود است و به همین دلیل بهتر است در شب از آن‌ها به‌صورت غیرمجاز سبقت نگیرید. البته در جاده‌ها و خیابان‌های کم‌عرض هم بهتر است اصلاً از آن‌ها سبقت نگیرید.

 

هنگام مواجه با حیوانات احتیاط کنید

در جاده‌های بین‌شهری احتمال مواجهه با حیوانات در شب زیاد است. حیوانات اهلی معمولاً به بوق‌زدن‌های شما اعتنایی ندارند و هنگام دیدن شما هم در وسط جاده می‌ایستند و خیره نگاه می‌کنند. در چنین شرایطی اگر سرعت مناسب داشته باشید، می‌توانید به‌محض دیدن آن‌ها سرعتتان را آهسته کم کنید و کمی به طرفین منحرف شوید تا با حیوانات برخورد نکنید.

 

سرعت مجاز؛ از نکات رانندگی در شب

 

حواستان به قوانین رانندگی در شب باشد

اهمیت رانندگی با سرعت مطمئن در شب به حدی است که سرعت مجاز رانندگی در معابر بین‌شهری و داخل‌شهری برای شب و روز متفاوت است. در ادامه با سرعت مجاز رانندگی در مسیرهای مختلف در شب آشنا می‌شوید:

نوع مسیر

حداکثر سرعت مجاز (کیلومتر بر ساعت)

آزادراه‌های داخل‌شهری

120

بزرگراه‌های داخل‌شهری

110

خیابان‌های اصلی

60

خیابان‌های فرعی

50

معابر محلی (کوچه، میدان و تقاطع)

30

آزادراه بیرون شهری

120

بزرگراه بیرون شهری

110

جاده اصلی

85

جاده فرعی

75

 

نکته 1: حداقل سرعت برای جلوگیری از تصادف در آزادراه‌ها و بزرگراه‌ها، 70 کیلومتر بر ساعت است.

نکته 2: رعایت فاصله با خودروی جلویی برای کاهش احتمال تصادف در شب هم اهمیت زیادی دارد. بر اساس آیین نامه رانندگی، به ازای هر 10 کیلومتر بر ساعت سرعت باید 6 متر با خودرویی جلویی فاصله داشته باشید.

در این مقاله به مهم‌ترین نکات آموزش رانندگی در شب پرداختیم؛ نکاتی که بیشتر به سرعت مطمئنه، نحوه استفاده از نور و چک کردن تجهیزات خودرو مربوط می‌شدند. متأسفانه در دوره‌های آموزش رانندگی پرداختن به نیم‌کلاج و پارک دوبل مجال پرداختن به این نکات را نمی‌دهد و با خواندن مقاله‌های این‌چنینی و تماشای ویدئوهای آموزشی می‌توانید مهارت رانندگی خود در شب را افزایش دهید.

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
8 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
عبدالله
1400-02-13 01:15

البته پشت اتوبوس یاکامیونت بآرامی واحتیاط رانندگی کنید.چراغهاروش باشدواگرراننده اتوبوس یا…متوجه شدوجائی نگه داشت موضوع رابهش بگوکه بعلت مشکلات رانندگی درشب مجبورم پشت سرت حرکت کنم.ویااصلن دربین راه غذاخوری جایی توقف کردی به یکی ازراننده های اتوبوس یاکامیونت هم مسیرومقصد موضوع مشکلت رابگوتاباخیال راحتتری رانندگی کنی تابه مقصدبرسی .آره با..من خودم میمه به اصفهون اینکارراکردم وبسلامت رسیدم .مواطب باش احتیاط کن التماس نکن.سرپیچهامواظب باش .بوق نزن حواس جلویی پرت نشه داداش .بغل به پا….

عبدالله
1400-02-13 01:05

باسلام اگرشب درجاده نمی توانی رانندگی کنی ومجبوربه طی کردن مسافت هستی لازمست بااحتیاط پشت یک خودرواتوبوس یاکامیونت راگرفته وبروی…‌

علی لنگری‌زاده
1400-02-11 14:48

سلام، یک نکته خیلی مهم را نگفتید، و آن میزان فاصله ما، با «ماشینی که از روبرو میآید» است. این بخصوص وقتی اهمیت پیدا می‌کند، که قصد داشته باشید در یک جاده باریک، از یک خودرو سبقت بگیرید، و در همین حین ماشینی از روبرو میآید. در چنین حالتی سوال مهم این است: قبل از رسیدن ماشین روبرویی، آیا من می‌توانم با ایمنی کامل سبقت بگیرم؟ و هم‌چنین در شرایط دیگر هم این سوال مطرح می‌شود: مانند وقتی که می‌خواهید به یک جاده فرعی، یا یک پارکینگ در سمت مخالف خود بپیچید، یا وقتی می‌خواهید دور بزنید. یا حتی خیلی… بیشتر »

ندا تبریزی
1400-02-15 20:29

متشکریم

Omar
1400-02-03 01:53

مفید بود ممنون از زحماتتون

ندا تبریزی
1400-02-05 11:01
پاسخ به  Omar

متشکریم

Omar
1400-02-03 01:52

خیلی مفید بود ممنون از زحماتتون

ندا تبریزی
1400-02-05 11:02
پاسخ به  Omar

متشکریم