گاهی اوقات، مهارت در رانندگی چیزی بیش از نیمکلاچگرفتن در سربالایی و پارک دوبل است. رانندگان حرفهای در شرایط نامتعارف، تکنیکهای خاصی را برای افراد معمولی توصیه میکنند؛ تکنیکهایی ساده ولی گاهی اوقات حیاتی که میتوانند نقش تعیینکنندهای را در جلوگیری از بروز حوادث ناگوار ایفا کنند. در این مطلب، قصد داریم شرایط رانندگی در شب را از زبان رانندگان حرفهای به شما مخاطبین عزیز مجله همراه مکانیک ارائه دهیم.
میخوای بدون نگرانی، خودروی کارشناسی شده، با 100% ضمانت بدنه بخری؟ از همراه مکانیک کمک بگیر. خرید خودرو
بررسیهای علمی نشان میدهد که به طور تقریبی، میدان دید انسان ۵۵ درجه بالای افق، ۷۰ درجه زیر افق، ۹۰ درجه به سمت چپ و ۹۰ درجه به سمت راست است؛ اما این در حالی است که تنها بخش محدودی از دید انسان امکان دیدن دقیق را میدهد. شاید جالب باشد بدانید این محدوده، شامل یک مخروط حدود ۲ تا ۴ درجه از نقطه کانونی است. مطالعات نشان میدهد در زمان رانندگی، تعداد زیادی از اهداف هنگامی شناسایی میشوند که در فاصله ۱۰ تا ۱۵ درجه از نقطه کانونی باشند. حتی در مواردی که اشیا آشکار باشند، تشخیص آنها در زاویهای بیش از ۳۰ درجه بهندرت اتفاق میافتد.
این توضیحات علمی، از آن جهت اهمیت پیدا میکند که طراحان علائم راهنمایی و رانندگی و حتی سازندگان خودروها، این محدودیتهای بینایی را بیاندازه در پروژههای خود دخیل میکنند؛ اما چیزی که در این میان اغلب فراموش میشود، این است که اعداد و ارقام گفتهشده، مربوط به میدان دید در شرایط نوری استاندارد است؛ به عبارت دیگر، در صورت وجود عیوب انکساری در چشمان راننده یا حتی کاهش دید به دلیل کمبود نور محیطی، فاکتورهای فوق مستقیماً دستخوش تغییر میشوند.
دلایل اهمیت آموزش رانندگی در شب
حال که اهمیت نور در میدان دید راننده را دریافتهایم، راحتتر میتوانیم به بحث رانندگی در شب بپردازیم. کاهش میدان دید راننده به دلیل تاریکی شب، یکی از اصلیترین دلایل تصادفات رانندگی در واپسین ساعات روز است. تصور کنید وقتی نور کافی برای مشاهده فضای جلوی خودرو فراهم نباشد، دیگر نمیتوان امیدی به تمرکز روی میدان دید جانبی و پشت خودرو داشت. البته اوضاع آنقدر هم که به نظر میرسد، بد نیست. روشنایی جادهها، چراغ خودروها و البته علائم هشداردهنده، تا حد بسیاری از این مشکلات کاستهاند.
با تمامی این مسائل، کارشناسان و رانندگان حرفهای، تاریکبودن را تنها دلیل نیاز به کسب مهارت در رانندگی شبهنگام تلقی نمیکنند. یکی از نکات مهمی که رانندگان باید در این شرایط با آن روبهرو شوند، ساعت بیولوژیکی بدن است؛ ساعتی که بهصورت خودکار بخشی از فعالیت و هوشیاری ذهنی را با آغاز غروب کاهش میدهد؛ امری که میتواند در تشخیص موانع و سرعت تصمیمگیری، تأثیرگذار باشد.
اغلب رانندگان قدیمی و شاید برخی از جوانان نیز رانندگی در شب را به دلیل آرامش و جذابیتهای بصری آن ترجیح میدهند؛ با این حال، باید نسبت به شناخت خطرات و محدودیتهای رانندگی در این اوقات نیز آگاه بود. در ادامه، با تکنیکهای ساده ولی کاربردی رانندگی در شب آشنا خواهید شد:
چراغها؛ از نان شب واجبتر
بارها پیش آمده است که در مطالب مربوط به پیشنیازهای رانندگی، با تاکید فراوان به سلامت لاستیکها و روغن موتور سالم اشاره شده است؛ اما واقعیت این است که برای رانندگی در شب، مهمترین چیزی که یک راننده و خودروی وی نیاز دارد، چراغهای سالم است. تمامی مطالب مربوط به میدان دید و اهمیت نور در رانندگی را به یاد بیاورید.
سیستم روشنایی خودرو، عصای دست رانندگان برای رانندگی در شب است. ابتدا نسبت به سلامت چراغهای اصلی، یعنی نورپایین اطمینان حاصل کنید؛ بعد از آن، نوربالا را برای مواقع اضطراری چک کنید. مهشکن خودروها شاید در پیمایشهای شهری چندان اهمیت نداشته باشند؛ ولی وقتی در یک اقلیم نامساعد با برف و مه فراوان روبهرو شده باشید، آن وقت است که جادوی مهشکنها را مشاهده میکنید. از اهمیت چراغها در رانندگی شبهنگام، همین بس که حتی نباید از چراغهای راهنما و چراغهای هشدار روی بدنه نیز غافل شوید. سلامت چراغهای عقب، بهویژه چراغ ترمز، شاید در کیفیت رانندگی شما تأثیر نداشته باشد؛ ولی بیاندازه روی نحوه رانندگی خودروی پشتی تأثیرگذار است. با این حال، یادتان باشد اگر برای رفاه خود و افزایش میدان دید اقدام به نصب چراغهای غیراستاندارد با نور خیرهکننده کنید، راننده روبهرویی را عملاً به کام مرگ فرستادهاید.
آهسته، آهسته و آهسته!
حتی اگر سالمترین چشمها و بهترین سیستم روشنایی را روی خودروی خود داشته باشید، باز هم نباید فراموش کنید که کاهش تمرکز رانندگی در این موقع از شبانهروز، اجتنابناپذیر است. توصیه همیشگی پلیس، کارشناسان و رانندگان حرفهای را بیشتر از همیشه به یاد داشته باشید. آرام و با سرعت مطمئنه رانندگی کنید؛ آرام، به معنی کندتر از سرعت مجاز نیست؛ منظور این است که شبها با آرامش بیشتری نسبت به سایر اوقات شبانهروز باید پشت فرمان بنشینید.
شما نیاز دارید تمرکز بیشتری را نسبت به مسیر پیش رو اعمال کند. در صورتی که سرعت شما بیش از حد مجاز باشد، علاوه بر عدم تسلط روی شرایط فیزیکی جاده، کاهش میدان دید، برخی از جزئیات حیاتی را نیز از چشم شما پنهان میکند.
تکنیک مواجهه با حیوانات
در مسیرهای بیرون از شهر، هر لحظه امکان ورود یک حیوان وحشی به حریم جاده وجود دارد. فارغ از دقت و سرعت شما، روبهروشدن با چنین صحنهای نیازمند اقدامات ویژهای است. یادتان باشد اغلب احشام اهلی که از جاده عبور میکنند، نسبت به بوق خودروها بیتوجه هستند؛ حتی شاید این اقدام، منجر به شوکهشدن آنها و ماندن در موقعیت فعلیشان شود.
از سوی دیگر، برخی از حیوانات نیز نسبت به نور چراغ حساس هستند و به طرزی غیرارادی به آن خیره میشوند. روش اصولی و حرفهای در این شرایط، کاهش حسابشده سرعت و انحراف کنترلشده به طرفین است. یادتان باشد که انجام ترمز ناگهانی و انحراف به طرفین جهت تصادفنکردن با حیوانات، خود میتواند منجر به بروز حادثه شود.
چند نکته درباره نوربالا
تردیدی نیست که وقتی چراغهای جلو را در حالت High Beam یا همان نور بالا قرار میدهید، میدان دید شما به طرز اعجابآوری افزایش پیدا میکند؛ ولی در نظر داشته باشید که این نور برای سایر رانندگان، بینهایت مهلک است؛ نه فقط برای خودروهایی که از جلو میآیند بلکه برای خودروهای هممسیر نیز که باعث انعکاس نور چراغ از آینه وسط میشود، خطرناک است.
سعی کنید در مسیرهای مناسب و زمانی که خودروی دیگری در محدوده پرتاب چراغهای شما نیست، نوربالا بزنید. بررسیهای علمی نشان میدهد خودروهایی که از لامپهای زنون استفاده میکنند، باعث کوری چندثانیهای راننده مقابل میشوند. حال سؤال اینجا است که اگر شما قربانی شیطنت یا حواسپرتی رانندهای شدید که با نوربالا حرکت میکرد، چه کاری باید انجام دهید.
رانندگان حرفهای پاسخ میدهند که مانند هر بحران دیگری، ابتدا به خودتان مسلط شوید. گام بعدی، این است که سرعتتان را بهآهستگی کمتر کنید. راهحل طلایی برای جلوگیری از بروز حادثه، دقت روی خط سفید روی آسفالت است. تلاش کنید این وضعیت را تا بازگشت مردمک چشم به حالت عادی ادامه دهید.
هوشیار بمانید
رانندگان قدیمی با اینکه سالیان دراز تجربه رانندگیهای طولانیمدت را دارند، ولی با این حال، بهخوبی میدانند که همیشه به یک عامل تحریککننده برای هوشیاری نیاز دارند. این عامل، میتواند همصحبتی با یک یا چند سرنشین یا گوشدادن به موسیقی مناسب باشد. نکته اینجا است که موسیقی انتخابی برای رانندگی در شب، نباید آرامشبخش هم باشد. سعی کنید از موزیکهایی با ریتمهای مختلف استفاده کنید.
زمزمهکردن موسیقی نیز به افزایش تمرکز در رانندگی کمک میکند. اگر بهصورت خانوادگی سفر میروید، از یکی از اعضا بخواهید که تا رسیدن به مقصد با شما همکلام شود. در نظر داشته باشید اینها روشهایی برای جلوگیری از خوابیدن شما نیستند. رانندگی با حالت خوابآلودگی، نوعی تخلف است؛ آنچه گفته شد، تنها روشهایی ساده برای افزایش تمرکز در هنگام رانندگی است.
بیشتر بخوانید
- نکات مهم رانندگی در برف و یخ با خودروهای دنده ای و اتوماتیک
- چک لیست بررسی سلامت فنی خودرو
- نکات رانندگی در هوای بارانی
- سادهترین نکات فنی که هر رانندهای باید بداند
- خودروهای ضدگلوله چگونه ساخته می شوند؟
- دلایل رانندگی بد ایرانیها چیست؟
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0
اولین نفری باشید که به این مقاله رای میدهید.
خیلی مفید بود ممنون از زحماتتون
متشکریم
مفید بود ممنون از زحماتتون
متشکریم
سلام، یک نکته خیلی مهم را نگفتید، و آن میزان فاصله ما، با «ماشینی که از روبرو میآید» است. این بخصوص وقتی اهمیت پیدا میکند، که قصد داشته باشید در یک جاده باریک، از یک خودرو سبقت بگیرید، و در همین حین ماشینی از روبرو میآید. در چنین حالتی سوال مهم این است: قبل از رسیدن ماشین روبرویی، آیا من میتوانم با ایمنی کامل سبقت بگیرم؟ و همچنین در شرایط دیگر هم این سوال مطرح میشود: مانند وقتی که میخواهید به یک جاده فرعی، یا یک پارکینگ در سمت مخالف خود بپیچید، یا وقتی میخواهید دور بزنید. یا حتی خیلی… بیشتر »
متشکریم
باسلام اگرشب درجاده نمی توانی رانندگی کنی ومجبوربه طی کردن مسافت هستی لازمست بااحتیاط پشت یک خودرواتوبوس یاکامیونت راگرفته وبروی…
البته پشت اتوبوس یاکامیونت بآرامی واحتیاط رانندگی کنید.چراغهاروش باشدواگرراننده اتوبوس یا…متوجه شدوجائی نگه داشت موضوع رابهش بگوکه بعلت مشکلات رانندگی درشب مجبورم پشت سرت حرکت کنم.ویااصلن دربین راه غذاخوری جایی توقف کردی به یکی ازراننده های اتوبوس یاکامیونت هم مسیرومقصد موضوع مشکلت رابگوتاباخیال راحتتری رانندگی کنی تابه مقصدبرسی .آره با..من خودم میمه به اصفهون اینکارراکردم وبسلامت رسیدم .مواطب باش احتیاط کن التماس نکن.سرپیچهامواظب باش .بوق نزن حواس جلویی پرت نشه داداش .بغل به پا….