حتی تصور رانندگی در هوای بارانی یا برفی در صورت خرابی برف پاک کن خودرو هم کار دشواری است. کار نکردن برف پاک کردن خودرو ممکن است ناشی از مشکلات برقی یا مکانیکی باشد. البته خراب شدن برف پاک کن بهدلیل مشکلات برقی معمولا رایجتر است. در این مطلب قصد داریم بهبررسی دلایل خرابی برف پاک کن خودرو و نحوه رفع این مشکل بپردازیم.
دلایل کار نکردن برف پاک کن خودرو
در صورت کار نکردن برف پاک کن پراید یا هر خودرو دیگری، پیش از هر اقدامی مطمئن شوید که چیزی از مانع از حرکت تیغههای برف پاک کن نشده باشد. گاهی اوقات ممکن است گیر کردن شاخ و برگ درختان یا چیزهای مشابه، مانع از حرکت تیغه برف پاک کن شود. اگر این مشکل وجود نداشت، علت خراب شدن برف پاک کن را باید در موارد زیر جستجو کنید:
- سوختن فیوز برف پاک کن یا دسته راهنما
- مشکل پیدا کردن موتور الکتریکی برف پاک کن
- خرابی تایمر برف پاک کن
- خرابی پیچ اتصال تیغه برف پاک کن
- خراب شدن چشمی مادون قرمز سنسور باران
در ادامه لازم است که هر یک از دلایل خراب شدن برف پاک کن ماشین را بررسی کنیم.
1. سوختن فیوز برف پاک کن یا دسته راهنما
اولین و شاید کم هزینهترین دلیل خراب شدن برف پاک کن کوییک و سایر خودروها، سوختن فیوز دسته راهنما یا برف پاک کن است. این فیوزها داخل جعبه فیوز داشبورد ماشین قرار میگیرند. سوختن آنها باعث میشود که انتقال برق به تیغههای برف پاک کن مختل شود و در نتیجه از کار بیفتند. تنها راهحل این مشکل، تعویض فیوزهای سوخته است. برای این منظور بهکمک دفترچه راهنمای ماشین، موقعیت دقیق فیوزها را پیدا و سپس نسبت به بررسی و تعویض آنها اقدام کنید.
2. مشکل پیدا کردن موتور الکتریکی برف پاک کن
برف پاک کن خودرو یک موتور الکتریکی اختصاصی دارد. این موتور الکتریکی، برق را بهانرژی جنبشی تبدیل میکند. انرژی جنبشی توسط یک چرخدنده به اهرم متصل منتقل میشود تیغه برف پاک کن به این اهرم متصل است. وقتی برف پاک کن روشن میشود، انرژی جنبشی، اهرم را به حرکت در میآورد. این حرکت به تیغههای برف پاک کن منتقل و منجر به حرکت رفت و برگشتی آن میشود.
در صورت بروز هرگونه مشکل برای موتور الکتریکی برف پاک کن، شاهد کار نکردن برف پاک کن خودرو خواهید بود. مهمترین مشکلات احتمالی موتور الکتریکی برف پاک کن عبارتاند از:
- قطعی سیمکشی برق موتور الکتریکی برف پاک کن
- قطعی سوکت اتصال موتور الکتریکی به برق ماشین
- شل شدن پایههای موتور برف پاک کن
- تمام شدن زغال موتور برف پاک کن
- سوختن موتور برف پاک کن
در صورتی که همه موارد فوق را بررسی کردید ولی مشکل همچنان پابرجا بود، باید یک مورد دیگر را هم چک کنید. موتور برف پاک کن، زیر کاپوت در نزدیک تیغهها قرار دارد. آن را پیدا کنید و ابتدا سوکت برق متصل به آن را جدا کنید. محفظه موتور معمولا با تعدادی پیچ بسته میشود. پیچها را باز کنید. داخل محفظه موتور برف پاک کن خودروهایی مانند تیبا، کوییک، ساینا و پراید، سه تیغه پلاتینی وجود دارد که با چرخدنده داخل موتور درگیر میشوند.
این احتمال وجود دارد که دلیل کار نکردن برف پاک کن ساینا، کثیف شدن یا خم شدن تیغههای پلاتینی باشد. در این حالت باید تیغههای پلاتینی را کمی سنباده بکشید. این کار مشکل قطعی برف پاک کن را برطرف میکند.
3. خرابی تایمر برف پاک کن
همانطور که میدانید، بعد از روشن کردن برف پاک کن، تیغهها برای مدت زمان مشخصی کار میکنند و سپس از حرکت باز میایستند. یک تایمر در مدار برقی برف پاک کن وظیفه کنترل مدت زمان کار کردن تیغهها را بر عهده دارد. این احتمال وجود دارد که تایمر برف پاک کن بهعنوان یک قطعه برقی خراب شود. در نتیجه این اتفاق، احتمال کار نکردن برف پاک کن 206 و سایر خودروها وجود دارد. در زمستان 1403، تایمر برف پاک کن خودروهای مختلف بین 200 تا 300 هزار تومان قیمت دارد.
4. خرابی پیچ اتصال تیغه برف پاک کن
در کنار مشکلات برقی کار نکردن برف پاک کن خودرو، ممکن است خراب شدن تیغه برف پاک کن دلیل مکانیکی داشته باشد. تیغه برف پاک کن با استفاده از پیچ و مهره به اهرم دیگری متصل میشود. اهرم نیز به موتور برف پاک کن متصل است که انرژی مکانیکی تولید شده را به تیغه برف پاک کن منتقل میکند. این احتمال وجود دارد که بهمرور زمان، پیچ و مهره تیغه برف پاک کن هرز شود و از کار بیفتد. در این حالت باید پیچ و مهره تعویض گردد. البته در مواردی نیز لازم است که تیغه برف پاک کن را جایگزین کنید.
5. خراب شدن چشمی مادون قرمز سنسور باران
در برخی از خودروها، آپشن سنسور باران وجود دارد. این سنسور کمک میکند تا برف پاک کن در روزهای بارانی و برفی بهصورت خودکار عمل کند. معمولا سنسور باران از یک چشمی مادون قرمز برخوردار است که با استفاده از امواج الکترومغناطیسی کار میکند. اگر خودروی شما مجهز به سنسور باران است ولی در روزهای بارانی و برفی بهصورت خودکار عمل نمیکند، احتمالا چشمی مادون قرمز آن با مشکل روبهرو شده و نیاز به تمیز کردن یا تعویض دارد.
چرا آب پاش برف پاک کن کار نمیکند؟
در کنار کار نکردن برف پاک کن سمند و سایر خودروها، یکی دیگر از مشکلات رایج قطع شدن آبپاش برف پاک کن است. سادهترین دلیل این مشکل، گرفتگی چشمی آب پاش برف پاک کن است. با استفاده از یک سیم مفتول میتوان بهراحتی گرفتگی را برطرف کرد. البته این مشکل بهدلیل سوختن فیوز برف پاک کن، خرابی پمپ انتقال آب از مخزن و همچنین پارگی شیلنگ آب نیز رخ میدهد.
کلام پایانی
دلایل کار نکردن برف پاک کن خودرو را در این مطلب بررسی کردیم. قبل از پایان لازم است به این نکته اشاره کنیم که حتما قبل از خاموش کردن ماشین، برف پاک کن را قطع کنید. در صورتی که مشکل ناشی از سوختن فیوز یا خرابی پیچ و مهره برف پاک کن باشد، شخصا هم میتوانید برای برطرف کردن آن ها دست بهکار شوید؛ اما در سایر موارد، بهتر است که کار را بهتعمیرکاران آشنا به مشکلات برق خودرو بسپارید.