رانا پلاس پاناروما از جدیدترین محصولات ایران خودرو است که نسبت به ویژگیهای رقابتی خود قیمت تقریباً مناسبی هم دارد و میتواند یک گزینه بسیار خوب برای خریداران واقعی باشد. به همین بهانه تصمیم گرفتیم تا در این مقاله از مجله خودرو همراه مکانیک به سراغ این محصول ملی ایران خودرو برویم و با مشخصات، مزایا و معایب آن آشنا شویم. اگر شما هم در فکر خرید یک سدان اقتصادی و در عین حال بهروز هستید؛ تا پایان بررسی رانا پلاس پاناروما با ما همراه باشید.
معرفی رانا پلاس پاناروما
رانا پلاس بهعنوان نسخه فیسلیفت رانا از سال 1399 به بازار آمد و نسبت به رانا معمولی با استقبال بهمراتب بهتری روبهرو شد. همین مسئله ایران خودرو را به فکر توسعه این محصول و معرفی نسخههای جدیدتر از آن انداخت و در نتیجه، رانا پلاس پاناروما یا همان رانا پلاس سقف شیشه ای در سال 1400 متولد و به بازار عرضه شد.
رانا پلاس پاناروما علاوه بر تجهیز به سقف شیشه ای مشابه با سقف پژو 207 پاناروما، در یکسری ویژگیهای فنی نیز نسبت به نسخه قبلی رانا پلاس بهبود پیدا کرده است که در جای خود به تمام این ویژگیها اشاره خواهیم کرد. اما این نسخه از رانا پلاس در ظاهر تفاوت خیلی فاحشی با رانا پلاس معمولی ندارد و تنها با وجود سقف شیشه ای مشکیرنگ و همچنین وجود آنتن اکتیو در قسمت انتهایی سقف، از برادر ارزانتر خود متمایز میشود.
مشخصات فنی رانا پلاس پاناروما
وجه تمایز اصلی رانا پلاس سقف شیشه ای با رانا پلاس معمولی در همین بخش مشخصات فنی است. چرا که رانا پلاس پاناروما به جای پیشرانه TU5 و گیربکس 5 سرعته دستی نسخه معمولی، از پیشرانه TU5 پلاس (مشابه پیشرانه تارا و پژو 207 MC) و گیربکس 6 سرعته دستی بهره میبرد. این پیشرانه با تولید حداکثر قدرت 113 اسب بخار و حداکثر گشتاور 144 نیوتنمتر، ضمن مصرف 6.9 لیتر سوخت در هر صد کیلومتر، شتاب صفرتاصد 11.2 ثانیه را برای رانا پلاس پاناروما به ارمغان میآورد.
در رابطه با پیشرانه TU5 پلاس هم باید بگوییم که این پیشرانه نسخه ایرانیزه پیشرانه EC5 شرکت پژو محسوب میشود و در واقع همان پیشرانه معروف TU5 است که به سیستم زمانبندی متغیر بازوبسته شدن سوپاپها (CVVT) و پمپ روغن متغیر مجهز شده است. نتیجه این تغییرات، بازدهی و مصرف سوخت بهتر و همچنین لرزش کمتر نسبت به نسخه قدیمی TU5 است.
برای مقایسه دقیقتر مشخصات فنی رانا پلاس پاناروما و رانا پلاس معمولی میتوانید به جدول زیر مراجعه کنید:
مدل خودرو |
رانا پلاس سقف شیشه ای |
رانا پلاس |
پیشرانه |
4 سیلندر تنفس طبیعی با آرایش خطی سیلندرها |
4 سیلندر تنفس طبیعی با آرایش خطی سیلندرها |
حجم موتور (cc) |
1587 |
1587 |
حداکثر قدرت |
113 اسب بخار در 5800 دور |
105 اسب بخار در 5800 دور |
حداکثر گشتاور |
144 نیوتنمتر در 4000 دور |
142 نیوتنمتر در 4000 دور |
گیربکس |
6 سرعته دستی |
5 سرعته دستی |
مصرف سوخت (ترکیبی) |
6.9 لیتر در صد کیلومتر |
7.3 لیتر در صد کیلومتر |
شتاب صفرتاصد (ثانیه) |
11.2 |
11.6 |
حداکثر سرعت (کیلومتر در ساعت) |
190 |
190 |
آپشن های رانا پلاس سقف شیشه ای
از جمله آپشن های رانا پلاس سقف شیشه ای میتوانیم به مواردی مثل شیشهها و آینههای جانبی برقی، تهویه مطبوع دستی، رادیوپخش با بلوتوث و 4 بلندگو، کروز کنترل، سقف شیشه ای ثابت با سایهبان دستی، فرمان با نیروی کمکی برقی، دکمههای کنترل سیستم صوتی روی غربیلک فرمان، مهشکن جلو و عقب، سنسور پارک عقب، چراغ بدرقه، صندلی عقب با استاندارد ایزوفیکس برای نصب صندلی کودک، ترمز ABS+EBD، 2 ایربگ و… اشاره کنیم که هرچند کاملترین لیست آپشن در این بازه قیمتی نیست اما نسبت به قیمت خودرو، قابلقبول است.
سقف شیشه ای و فرمان برقی رانا پلاس پانوراما هم تنها آپشنهای متمایزکننده این نسخه از رانا پلاس معمولی هستند.
مزایای رانا پلاس سقف شیشه ای
در این قسمت از مقاله، به بررسی مزایای این خودرو پرداخته و نقاط قوت آن را نسبت به سایر رقبا و خودروهای همرده آن بیان میکنیم.
گیربکس 6 دنده رانا پلاس پاناروما
گیربکس رانا پلاس سقف شیشه ای یکی از نقاط قوت مهم این خودرو است. چرا که وجود دنده ششم باعث میشود تا دور موتور در سرعتهای بالا تا حد قابلتوجهی پایینتر بیاید که نتیجه آن مصرف سوخت پایینتر و سروصدای کمتر نفوذی به کابین خواهد بود.
ظاهر قابلقبول
در ظاهر رانا پلاس نسبت به رانا LX تغییر بنیادینی را شاهد نیستیم اما همین تغییرات نسبتاً جزئی باعث شدهاند تا این خودرو کمی بهروزتر و جوانپسندتر شود و رانا پلاس نسبت به رده قیمتی خود، طراحی ظاهری قابلقبولی داشته باشد.
مصرف سوخت و استهلاک پایین
حتی نسخه معمولی رانا پلاس هم با وجود پیشرانه TU5 و گیربکس 5 سرعته، از نظر مصرف سوخت و استهلاک، عملکرد بهینهای دارد که این عملکرد در رانا پلاس سقف شیشه ای با وجود پیشرانه TU5 پلاس و گیربکس 6 سرعته، بهینهتر نیز شده است. با این اوصاف، رانا پلاس پاناروما خودرو کمدردسری است که میتواند تاحدود زیادی توقع مالک خود از یک سدان اقتصادی را برآورده کند.
قیمت منطقی
رانا پلاس پانوراما نسبت به مشخصات و امکانات قابلقبول خود و همچنین رقبایی که دارد، با قیمتی نسبتاً منطقی در بازار به فروش میرسد و دلالها کمتر به سراغ آن میآیند. بنابراین میتوانیم این خودرو را بهعنوان یک گزینه ارزنده برای خریداران واقعی محسوب کنیم. اختلافکم قیمت این خودرو با قیمت رانا پلاس در تیپ عادی، خرید رانا پلاس سقف شیشه ای را توجیح پذیر میکند.
معایب رانا پلاس سقف شیشه ای
فضای اندک ردیف عقب
یکی از مهمترین معایب رانا پلاس سقف شیشه ای و بهطور کلی خانواده رانا، فضای اندک ردیف عقب این خودرو است. با توجه به اینکه رانا براساس پژو 206 صندوق دار طراحی شده و پژو 206 صندوق دار هم از نظر فضای کابین کاملاً با برادر هاچبک خود یکسان است؛ در رانا پلاس هم دقیقاً فضای کابینی مشابه با پژو 206 هاچبک را داریم که برای سرنشینان جلو قابلقبول است اما فضای صندلی عقب بیشتر برای کودکان و نوجوانان مناسب خواهد بود.
عدم تجهیز به برخی آپشنهای روز
رانا پلاس پاناروما پرچمدار خانواده رانا است و یکی از محصولات نسبتاً لوکس ایران خودرو محسوب میشود اما در مقایسه با بعضی از رقبای همقیمت و حتی برخی دیگر از محصولات ایران خودرو، جای خالی یکسری آپشنها مثل سیستم مالتیمدیا، تهویه مطبوع اتوماتیک، دیلایت، تنظیم برقی پشتی صندلیهای جلو، رینگ آلومینیومی و ترمزهای عقب دیسکی در این خودرو احساس میشود.
بازار خریدوفروش نهچندان داغ
از ابتدای عرضه رانا به بازار، شاهد بودیم که این خودرو علیرغم مشخصات رقابتی خود نتوانست به اندازه برخی دیگر از محصولات ایران خودرو در بازار محبوب شود. رانا پلاس سقف شیشه ای هم از این قاعده مستثنی نیست و بازار خریدوفروش چندان داغی را تجربه نمیکند. بنابراین اگر تنوعطلب هستید و خودرو خود را در فواصل کوتاه عوض میکنید؛ بهتر است به سراغ رانا پلاس پاناروما نروید.
کلام پایانی
در پایان بررسی رانا پلاس پاناروما میتوانیم بگوییم که این خودرو در شرایط فعلی بازار میتواند برای افرادی که بهدنبال یک سدان کمدردسر نسبتاً جوان پسند و با برخی امکانات بهروز هستند؛ گزینه بسیار مناسبی باشد. اما آن دسته از خریدارانی که فضای بزرگ کابین و تبدیل سریع خودرو به پول نقد جزو اولویتهایشان است، بهتر است از رانا پلاس سقف شیشه ای صرفنظر کنند و با این مبلغ، بهسراغ رقبایی مثل پژو پارس و سورن پلاس بروند. برای خرید رانا پلاس در مدلهای مختلف میتوانید از وب سایت همراه مکانیک استفاده کنید.
مثل همیشه مطالبتون عالیه
جامع وعالی
مفیدوجامع وعالی بود
مرسی توضیح بسیار مناسب
خیلی عالیه ما خیلی ازش راضی هستیم از 207 نرم تره
واقعا چطور ماشینی هستن مصرف ینزین چطوره
من یکی دارم
بی سروصدا بی آزار
شیک و راحت و عالی
صندلی عقبهاش از ۲۰۶ جادارتره
۳۶۰۰۰ تا باهاش رفتم خدا رو شکر فقط بنزین و روغن همین
از کسی که داره بپرسید
گول دلال بازی رو نخورید
اگر خانواده پرجمعیت ندارید خودتون رو درگیر سمند و پارس و … نکنید
راسته میگن اتاقش مثل 207 کوچیکه؟
بله
مطالب خوبی در مورد این خودرو به ما دادید، ممنون
تو این قیمت بی نظیره،میاد تو چشم بازار حسابی،مصرف عااالی
سلام و عرض ادب به هموطنان عزیزم ماشین رانا پلاس سقف شیشه ای فوق العاده ماشین پرقدرت و نرمی هست قبلا ۲۰۷سقف شیشه ای داشتم خیلی سرتر از ۲۰۷و اتاق ۲۰۷مثل گاری در مقابل رانا خداییش راضی ام بدون اغراق.
فوق العاده نرم در حد 207، با این تفاوت که صندوق هم داره، عالیه
سلام به نظر شما مابین سمندسورن پلاس صفر رانا پلاس سقف شیشه ای صفر/و اچ سی کراس کم کرده سالم مدل95کدام بهتره تشکر
مصرف رانا پلاس با رانا پلاس پانوراما خیلی فرق داره؟
اینجا که گفته ۴۰۰ سی سی تو ۱۰۰ کیلومتر…اوناییکه رانا پلاس معمولی دارن تایید میکنن که خیلی کم مصرفه؟؟
من ازراناپلاس خیلی راضی هستم
بی سروصداوپرشتاب
سلام من قبلش دناپلاس داشتم برای من فقط کمی جادارتر بودش الان رانندگی با رانا پانورما واقعا راحته برام سوخت کمتر وقیمت بهتر واقعا دردسرشم کمتر از دناست ازاینکه تعویض کردم راضی راضیم
من هم رانا پلاس سقف شیشه دارم واقعان ماشین نرم وراحتی وبدون صدا وکم استهلاک
رانا پلاس سقف شیشه ای خیلی قشنگ و کم صدا و از همه نظر درجه1
سلام خدمت دوستان من دوماه که یک دستگاه پانورماشو دارم شتابش عالیه و مصرف سوختش اندازه پراید یا شایدم کمتره در کل ماشین خوبیه فقط حیف که مانیتور نذاشتن و رینگهاش معمولیه