استعلام توقیف خودرو + دلایل و نحوه رفع توقیف

فهرست مطالب


توقیف خودرو یکی از اتفاقاتی است که می‌تواند روز شما را به‌کلی خراب کند. مراجعه به محل پارک خودرو و دیدن جای خالی آن یکی از بدترین اتفاقاتی است که می‌تواند برای هر راننده‌ای بیفتد. در چنین حالتی معمولاً هر کسی بعد از بررسی دقیق خیابان و اطمینان از محل دقیق پارک خودروی توقیف شده، با پلیس 110 تماس می‌گیرد تا گزارش سرقت ثبت کند؛ اما معمولاً متوجه می‌شود که خودرو زیر تابلوی پارک ممنوع قرار داشته و باید به دنبال استعلام توقیف خودرو برود.

البته پارک کردن در محدوده پارک ممنوع تنها یکی از دلایل توقیف خودرو محسوب می‌شود. در این مقاله به بررسی کامل این دلایل پرداخته‌ایم تا با آگاهی از آنها ریسک توقیف خودروی خود را تا حد ممکن کاهش دهید. همچنین با خواندن این مقاله با روش‌های استعلام دلیل توقیف خودرو و نحوه رفع توقیف نیز آشنا می‌شوید.

 

 

چند نوع توقیف خودرو وجود دارد؟

شاید در نگاه اول سؤال بالا کمی عجیب به نظر برسد؛ چون ملموس‌ترین تجربه ما از توقیف خودرو انتقال آن با جرثقیل به پارکینگ است. به غیر از این روش، یک روش دیگر با نام توقیف قانونی هم برای توقیف خودرو وجود دارد که در این روش مالک می‌تواند همچنان از خودروی خود استفاده کند، اما حق فروش آن را ندارد. این روش معمولاً برای توقیف خودرو برای مهریه به کار می‌رود و به آن توقیف خودرو به‌صورت سیستمی هم می‌گویند.

رایج‌ترین روش توقیف خودرو هم همان توقیف فیزیکی است که معمولاً به دلیل ارتکاب برخی از جرایم راهنمایی‌ورانندگی و دلایلی که در بخش بعد با آن‌ها آشنا می‌شوید رخ می‌دهد.

یک روش دیگر توقیف خودرو هم وجود دارد که به آن توقیف پلاک می‌گویند. زمانی که شاکی تنها اطلاعات پلاک خودروی شخص موردنظر را داشته باشد، از پلاک شکایت می‌کند و در صورت داشتن سند محکم می‌تواند خودرو را توقیف کند. با استعلام دلیل توقیف خودرو می‌توان به دلیل شکایت از پلاک و توقیف آن پی برد.

 

دلایل توقیف خودرو کدامند؟

9 دلیل برای توقیف خودرو وجود دارد که آگاهی از آن‌ها به شما کمک می‌کند تا از این اتفاق جلوگیری کنید:

1. پارک در محل توقف مطلقاً ممنوع

رایج‌ترین دلیل انتقال خودرو به پارکینگ همین پارک در محل توقف مطلقاً ممنوع است که بسیاری از رانندگان بدشانس و بی‌توجه به علائم رانندگی، پس از استعلام توقیف خودرو تازه به حضور تابلوی مخصوص آن در محل پارک خودروی خود پی می‌برند. جریمه توقیف خودرو به این دلیل حدود 42 هزار تومان است که هزینه پارکینگ، استعلام خلافی، جرثقیل، عوارض شهرداری و … هم به آن اضافه می‌شود.

 

2. جرح و فوت بر اثر تصادف

در تصادفاتی که منجر به زخمی شدن یا فوت می‌شوند و طرف آسیب‌دیده عابر پیاده است، پلیس خودروی متخلف را تا زمان تعیین حکم قضایی توقیف و به پارکینگ منتقل می‌کند. اگر هم 2 خودرو با یکدیگر تصادف کرده باشند، هر دو توقیف می‌شوند. در چنین حالتی معمولاً توقیف خودرو توسط کلانتری صورت می‌گیرد.

 

3. دستور مقام قضایی

زمانی که مالک با خودروی خود جرمی مرتکب شود یا به شخصی بدهکار باشد و به این دلایل برای او پرونده قضایی تشکیل شود، قاضی بر اساس شواهد حکم توقیف خودرو را صادر می‌کند و معمولاً توقیف خودرو توسط اجرای احکام صورت می‌گیرد و حتی ممکن است توقیف خودرو در پارکینگ منزل انجام شود. البته این اتفاق در صورتی می‌افتد که شاکی درخواست توقف فیزیکی خودرو را داده باشد؛ در غیر این صورت توقیف فقط قانونی خواهد بود و امکان معامله خودرو وجود ندارد.

در چنین حالتی وقتی استعلام دلیل توقیف خودرو را می‌گیرید معمولاً با دلایل زیر روبرو شوید:

  • توقیف خودرو برای مهریه
  • توقیف خودرو به علت بدهی
  • توقیف به دلیل شکایت از پلاک (با شاکی خصوصی یا دولتی)
  • توقیف به دلیل تصادف منجر به جرح و فوت و متواری شدن از صحنه تصادف
  • توقیف به دلیل عدم پرداخت مالیات خودرو

 

4. همراه نداشتن مدارک ضروری مثل بیمه شخص ثالث، کارت خودرو و گواهینامه

طبق قانون، به ‌همراه داشتن مدارک ضروری خودرو شامل بیمه‌نامه شخص ثالث، کارت خودرو و گواهینامه در حین رانندگی الزامی است. بنابراین در صورتی‌که خودرویی مرتکب تخلف شده و پلیس راهور مدارک را مطالبه کند و راننده هیچ‌یک از مدارک فوق را به همراه نداشته باشد، توقیف خودرو توسط پلیس راهور صورت می‌گیرد.

درصورتی‌که راننده اصلاً گواهینامه نداشته باشد یا خودرو فاقد بیمه شخص ثالث باشد، به غیر از توقیف خودرو جرایم دیگری هم شامل حال مالک و راننده خودرو خواهد شد که ممکن است به توقیف خودرو توسط کلانتری هم ختم شود؛ چون جرایمی مثل نداشتن گواهینامه جنبه قضایی هم دارد.

در چنین حالتی برای اطلاع از آدرس پارکینگی که خودرو به آن منتقل شده، باید نسبت به استعلام توقیف خودرو اقدام کنید.

 

5. خلافی بالای یک میلیون تومان

در حال حاضر سقف مجاز خلافی خودرو یک میلیون تومان است و در صورتی‌که مبلغ جریمه خودرو از این عدد عبور کند، پلیس راهنمایی‌ورانندگی طبق قانون وظیفه دارد تا مبلغ جریمه را به مالک خودرو یادآوری کند. در صورتی‌که از تاریخ ابلاغ یک ماه بگذرد و مالک خودرو همچنان از پرداخت مبلغ خلافی خودداری کند؛ خودرو توقیف و به پارکینگ منتقل می‌شود.

در این حالت توقیف خودرو توسط پلیس راهور و در اولین مواجهه با خودروی متخلف انجام می‌شود. البته ممکن است خودروی شما در محل توقف‌ممنوع، حریم ایستگاه اتوبوس و تاکسی و خط‌کشی عابر پیاده یا به‌صورت دوبل پارک شده باشد و پلیس هنگام قراردادن جریمه متوجه خلافی بالای آن شود. در این صورت باید با استعلام توقیف خودرو به دلیل آن پی ببرید.

 

6. ارتکاب برخی از تخلفات رانندگی به‌صورت هم‌زمان

در صورتی‌که راننده خودرو 2 مورد از جرائم زیر را به‌صورت هم‌زمان انجام دهد، خودروی وی توقیف خواهد شد:

  • انجام حرکات نمایشی و مارپیچی
  • سرعت بیشتر از حد مجاز
  • سبقت غیرمجاز خصوصاً در راه‌های دوطرفه
  • عبور از چراغ قرمز
  • تجاوز به چپ از محور راه
  • رانندگی بر خلاف جهت در خیابان یک‌طرفه
  • توقف در محل پارک ممنوع
  • توقف در پیاده‌رو

 

7. رانندگی در حالت مستی یا مصرف مواد روان‌گردان

در صورتی‌که راننده در حالت مستی یا عدم تعادل حاصل از مصرف مواد مخدر و روان‌گردان توسط پلیس متوقف و پس از انجام آزمایشات لازم جرم وی محرز شود، خودرو توقیف و به مراجع قانونی معرفی می‌شود. این جرائم هم مثل نداشتن گواهینامه جنبه قضایی دارند و ممکن است به توقیف خودرو توسط اجرای احکام ختم شوند.

 

دلایل توقیف خودرو

 

8. رانندگی با پلاک مخدوش یا نامعتبر

طبق قانون رانندگی با هر نوع وسیله نقلیه فاقد شماره پلاک یا پلاک غیرمجاز و مخدوش ممنوع است و پلیس راهنمایی رانندگی در صورت مواجهه با این خودروها موظف به توقیف و انتقال آن‌ها به پارکینگ است. ترخیص و رفع توقیف این خودروها فقط در صورت تعویض پلاک و ارائه تعهدنامه امکان‌پذیر است.

البته اگر پلاک خودروی شما در تصادف مشکل پیدا کرده باشد و پلیس راهور به شما مجوز تردد بدون پلاک موقت داده باشد، خودروی شما به این دلیل توقیف نمی‌شود و در صورت انتقال به پارکینگ در این شرایط، باید با استعلام توقیف خودرو به دلیل آن پی ببرید.

 

9. توقیف خودرو به علت کشف حجاب

در حال حاضر برای کشف حجاب در خودرو تا 3 بار پیامک ارسال می‌شود که پیامدهای هر کدام از این پیامک‌ها با یکدیگر متفاوت است:

  • در پیامک بار اول، فقط به فرد تذکر داده می‌شود و در انتهای آن لینکی قرار دارد که مالک خودرو می‌توان از طریق آن اعتراض کند.
  • در پیامک بار دوم به مالک 15 روز مهلت داده می‌شود که برای دادن تعهد به پلیس امنیت اخلاقی مراجعه کند. در این 15 روز هم خودرو توقیف خودرو به‌صورت سیستمی صورت می‌گیرد و مالک از نقل‌وانتقال آن در این مدت محروم می‌شود. در صورت عدم مراجعه برای تعهد، توقیف سیستمی به توقیف فیزیکی تبدیل می‌شود.
  • در پیامک سوم از مالک خواسته می‌شود که منتظر تماس مأموران پلیس بماند و برای توقیف خودرو به علت کشف حجاب، یکی از روش‌های انتقال به پارکینگ یا توقیف خودرو در پارکینگ منزل با قفل چرخ را انتخاب کند.

 

استعلام دلیل توقیف خودرو

 

چطور استعلام توقیف خودرو را بگیریم؟

برای استعلام توقیف خودرو چندین راه وجود دارد که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شوید:

1) استعلام توقیف خودرو با شماره پلاک

استعلام توقیف خودرو با شماره پلاک سریع‌ترین راه اطلاع از انتقال خودرو به پارکینگ است. برای این منظور کافی است شماره پلاک خود را بدون حروف به شماره 30005353 پیامک کنید. به‌عنوان مثال اگر شماره پلاک شما ایران 38/ 443 د 66 است، عدد 6644338 را به شماره 30005353 ارسال کنید تا از توقیف خودرو و انتقال آن به پارکینگ مطمئن شوید.

 

2) تماس با پلیس 110

ساده‌ترین راه استعلام توقیف خودرو، تماس با پلیس 110 است. در این روش باید اطلاعاتی مثل کد ملی مالک و پلاک خودرو را ارائه دهید. 

 

3) استعلام توقیف خودرو انلاین

برای استعلام توقیف خودرو انلاین، باید به سایت پلیس راهور به آدرس www.rahvar120.ir مراجعه کنید که با نام سامانه استعلام توقیف خودرو نیز شناخته می‌شود. در این روش باید کد ملی مالک و شماره پلاک خودرو را داشته باشید.

 

4) استعلام توقیف خودرو با کد ملی

برای استعلام توقیف خودرو با کد ملی، باید اپلیکیشن پلیس من را نصب کنید و مراحل زیر را طی کنید:

  • وارد بخش راهور و سپس ترخیص اینترنتی خودرو از پارکینگ شوید.
  • پس از آن باید کد ملی و شماره تماس مالک را وارد کنید و احراز هویت شوید.
  • در مرحله بعدی پلاک‌های فعال و توقیف شده برای شما نمایش داده می‌شود.
  • برای رفع توقیف باید خلافی خودرو و هزینه‌های توقیف مثل هزینه پارکینگ و جرثقیل را پرداخت کنید که این هزینه‌ها از همان صفحه قابل‌پرداخت هستند.
  • پس از پرداخت خلافی، درخواست ترخیص را می‌زنید.
  • در مرحله بعد باید شماره گواهینامه و شماره بیمه خودرو را وارد کنید.
  • سپس گزینه تحویل به شخص موردنظر را انتخاب کنید و اگر تحویل‌گیرنده شخصی غیر از مالک است باید اطلاعات او وارد شود.

این اپلیکیشن به سامانه استعلام توقیف خودرو متصل است و یکی از راه‌های رفع توقیف خودرو هم محسوب می‌شود. همچنین لازم به ذکر است که روش‌های بالا برای استعلام توقیف خودرو به دلیل جرایم راهنمایی‌ورانندگی کاربرد دارد و برای توقیف خودرو به علت بدهی و موارد مشابه برای شما ابلاغیه صادر می‌شود.

 

مهم‌ترین مدارک لازم جهت ترخیص خودرو از پارکینگ

پس از این که استعلام توقیف خودرو را گرفتید، باید مدارک لازم جهت ترخیص خودرو از پارکینگ را فراهم کنید که در فهرست زیر با آن‌ها آشنا می‌شوید:

  • کارت ملی و شناسنامه مالک خودرو
  • گواهینامه
  • کارت ملی ترخیص کننده (باید وکالت داشته باشد)
  • کارت خودرو
  • برگ سبز
  • بیمه شخص ثالث خودرو
  • برگه تصفیه خلافی که از پلیس 10+ گرفته شده
  • برگه تصفیه عوارض سالیانه شهرداری
  • برگه ترخیص

 

مراحل رفع توقیف خودرو

 

مراحل رفع توقیف خودرو چیست؟

اگر به هر دلیلی خودرو شما توسط پلیس راهنمایی‌ورانندگی توقیف و به پارکینگ منتقل شد، برای رفع توقیف خودرو باید فرایند زیر را طی کنید:

  1. از یکی از روش‌های استعلام توقیف خودرو استفاده کنید تا از انتقال آن به پارکینگ مطمئن شوید. اطلاعات پارکینگی که خودرو شما به آن منتقل شده است، شامل آدرس و شماره تماس را دریافت کنید.
  2. مدارک موردنیاز برای ترخیص خودرو که در بخش قبل شرح دادیم را آماده کنید. برای جلوگیری از اتلاف وقت، بهتر است فرایند ترخیص خودرو را صبح روز بعد از توقیف و اول وقت (ساعت 7) آغاز کنید.
  3. استعلام خلافی خودرو را بگیرید و با حضور در شعب بانک، خودپردازها یا به‌صورت اینترنتی (از طریق سایت راهور، اپلیکیشن پلیس من یا سایر سایت‌ها و اپلیکیشن‌های موجود) مبلغ خلافی خودرو را پرداخت کنید و حتماً رسید پرداخت خلافی خودرو را همراه داشته باشید.
  4. پرداخت عوارض سالیانه شهرداری خودرو از طریق مراجعه به دفاتر پیشخان دولت، سایت شهرداری یا اپلیکیشن‌ها از دیگر اقداماتی است که باید برای رفع توقیف خودرو انجام دهید. رسید پرداخت این عوارض را هم حتماً همراه خود داشته باشید.
  5. به پارکینگی که خودرو در آن توقیف شده است، مراجعه کرده و برگه‌های توقیف خودرو و جریمه را دریافت کنید. از متصدی پارکینگ محل ستاد ترخیصی که باید به آن مراجعه کنید را بپرسید.
  6. با مراجعه به ستاد ترخیص راهور، هزینه‌های جرثقیل و … را پرداخت کرده و مجوز ترخیص خودرو را دریافت کنید.
  7. به پارکینگ مراجعه کنید و خودرو را تحویل بگیرید.

 

چگونه ستادهای ترخیص خودرو را پیدا کنید؟

در حال حاضر 24 ستاد ترخیص خودرو در شهر تهران مشغول به فعالیت هستند که اگر با استعلام توقیف خودرو یا مراجعه به پارکینگ محل توقیف نتوانستید آدرس ستاد ترخیص مربوطه را بفهمید، می‌توانید برای پیدا کردن آن از جدول زیر کمک بگیرید:

 

منطقه شهرداری

آدرس ستاد ترخیص خودرو

1

اتوبان ارتش، نرسیده به چهارراه مینی سیتی، انتهای بلوار اوشان، مقابل بیمارستان ارتش

2

بزرگراه همت، تقاطع یادگار امام

3

بزرگراه حقانی، بعد از خروجی مدرس

4

فلکه چهار تهران‌پارس، خیابان توحید، خیابان نهم غربی، میدان قرآن

5

بزرگراه همت، جنت‌آباد شمالی، کوچه دانش

6

میدان ولیعصر، ابتدای بلوار کریم‌خان زند

7

خیابان سهروردی جنوبی، پایین‌تر از مطهری، نبش کوچه مریوان پلاک ۱۱۴

8

بزرگراه شهید باقری، تقاطع خیابان رسالت، جنب بزرگراه سردار سلیمانی

9

خیابان قزوین، نرسیده به سه‌راه بوتان، روبه‌روی خیابان جرجانی

10

نواب، نبش محبوب مجاز

11

میدان قزوین، خیابان قزوین، نرسیده به خیابان استخر، جنب شهرداری منطقه ۱۱

12

شوش، پشت بوستان بهاران، جنب کلانتری

13

اتوبان شهید دوران

14

شهید محلاتی، ابتدای خیابان قیام

15

سه‌راه افسریه، پشت شهرداری منطقه ۱۵، کنار ترمینال خاوران

16

میدان بهمن، اول تندگویان

17

بزرگراه آیت‌الله سعیدی، پل ساوه، خیابان آزادی، کنار آتش‌نشانی

18

ابتدای جاده ساوه، بین تقاطع بوتان و زرند

19

نعمت‌آباد، اتوبان کاظمی

20

شهر ری، خ شیرازی، بعد از فروشگاه شهروند

ورامین

میدان ولیعصر، بلوار بصیرت، ابتدای خیابان منتظران

شهریار

فردوسیه، کنار ساختمان شهرداری

خیابان زنجان

خیابان ستارخان، جنب کلانتری ۱۱۸

خلیج فارس

کیلومتر ۷ جاده قدیم کرج، خیابان خلیج فارس، خیابان راهنما

 

در این مقاله در مورد دلایل توقیف خودرو و تمامی روش‌های ممکن برای استعلام توقیف خودرو صحبت کردیم به مدارک و مراحل ترخیص خودرو از پارکینگ پرداختیم و در انتها هم جدول مراکز ترخیص خودروی شهر تهران را آوردیم تا با کمک آن بتوانید مراحل ترخیص خودرو از پارکینگ را زودتر طی کنید. یکی از مهم‌ترین مراحل ترخیص، استعلام و پرداخت خلافی خودرو است که می‌توانید به کمک ابزار خلافی همراه مکانیک، آن را انجام بدهید:

 

سؤالات متداول استعلام توقیف خودرو

استعلام توقیف خودرو چگونه انجام می‌شود؟

از طریق تماس با پلیس 110، ارسال پیامک شماره پلاک ماشین بدون ذکر حروف به شماره 30005353، مراجعه به سایت پلیس راهور و اپلیکیشن پلیس من

 

مدارک لازم رفع توقیف خودرو از پارکینگ چیست؟

برای رفع توقیف خودرو مدارکی مثل شناسنامه، کارت ملی، گواهینامه، کارت خودرو، بیمه‌نامه خودرو، بیمه شخص ثالث، برگ سبز خودرو، برگ پرداخت خلافی و عوارض شهرداری و برگ ترخیص خودرو لازم است.

 

چقدر طول می‌کشد تا خودرو توقیفی از پارکینگ ترخیص شود؟

این موضوع به کامل بودن مدارک شما و زمان اقدام برای رفع توقیف خودرو بستگی دارد که اگر صبح روز بعد از توقیف اقدام کنید، این زمان کوتاه‌تر می‌شود.

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
8 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
الف حسنی
1402-10-29 12:27

اینا همش فرافکنی است ماشین منو بدون هیچ هشداری در هیچ سایت و اپلیکیشنی فقط با گفتن بد پوششی توقیف کردن و خوابوندن این در حالیه که یکسال پیش خودرویی رو فروختم به جهت عدم تعوبض پلاک توسط خریدار حکم توقیف خودرو و فک پلاک رو از دادگاه گرفتم ولی بااینکه ماشین درسطح شهر تهران هستش ولی هنوز توقیف نشده

الف ی
1402-09-05 22:06

این اطلاعات غلط است. بدون ارسال پیامک در خیابان پلیس جلوی خودرو را گرفت و فرستاد پارکینگ! وقتی هم دلیل می پرسی صرفا میگوید بد پوششی بدون ذکر مکان! وقتی پیامک نفرستاده چطور باید اعتراض کرد و یا مراجعه کرد؟

حسین جودکی
1402-08-28 01:20

خودرو توقیفی پس از گذشت ۱۰ سال که دادگاه هیچ دستوری برای توقیف ندارد وراهور هم مدارکش معدوم شده را چگونه واز چه طریقی باید رفع توقیف کنیم چون نه دادگاه رفع توقیف میدهد ونه راهور بلا مانع بودنش را صادر میکند چه کنم من

احمد
1402-05-01 15:46

سلام من با ماشین چپ کردم که خانومم فوت شد الان برای ترخیص ماشینم باید چه مراحلی رو طی کنم ممنون میشم اگه توضیح بدین

لیلا
1401-05-04 01:39

سلام من میخوام ماشینی خریداری کنم چطور باید بفهمم ک این. ماشین شکایتی داره یا ن خودرو توقیفی داره یا ن؟ ممنون میشم راهنمایی کنین

یکی
1401-12-25 13:20
پاسخ به  لیلا

تعویض پلاک کن بعد تسویه کن حتما هم با مالک برید تعویض پلاک یا برید پلیس+10 خلافی بگیرید اگه مشکلی باشه اعلام میکنن

صالح
1401-04-18 18:07

بنده ماشینم ۷الی ۸ماه پارکینک است به علت شاکی پلاک الان که حکم ودستوررفع توقیف دادستانی رادارم آیاماشین رفع توقیف ازپارکینک میشه تشکر

سردبیر
1401-04-20 12:09
پاسخ به  صالح

سلام صالح جان
در صورت دارا بودن حکم معتبر بله می‌توانید. اما برای محکم‌کاری بیشتر از ناحیه قضایی صدور حکم استعلام بگیرید.