مزایا و معایب سایپا آریو

فهرست مطالب


طی دهه اخیر و با گسترش فعالیت برندهای چینی در کشور، سدان‌های اقتصادی چینی نیز به بازار آمدند و به رقابت با خودروهای داخلی پرداختند. خودروهایی هم‌چون آریو سایپا، برلیانس H330 و جک J5 در بازه زمانی کوتاهی با تکیه بر امکانات رفاهی قابل‌قبول و ظاهر زیبا، نظر مثبت مشتریان را ایرانی را جلب کردند و به فروش قابل‌قبولی دست یافتند.

پرداختن به مزایا و معایب آریو بدون ذکر تاریخچه عجیب این خودرو در ایران، خالی از لطف خواهد بود. سایپا آریو که با نام اصلی زوتی Z300 شناخته می‌شود، ابتدا به‌عنوان یک محصول وارداتی و به قصد رقابت با خودروهای ژاپنی و کره‌ای ارزان‌قیمت بازار هم‌چون میتسوبیشی لنسر و هیوندای الانترا معرفی شد. در نتیجه‌ای کاملا قابل‌پیش‌بینی، زوتی Z300 در مقابل رقبا شکست خورد و سایپا تصمیم گرفت تا این محصول را به‌صورت مونتاژی و با قیمتی بسیار ارزان‌تر روانه بازار کند؛ تصمیمی که خریداران اولیه زوتی Z300 را یک‌شبه متضرر کرد.

 سایپا آریو

تولید زوتی Z300 تحت نام سایپا آریو از سال 1394 آغاز شد و با فرازوفرودهای مختلفی تا سال 1397 ادامه یافت. در طی این سال‌ها، سایپا آریو با پیشرانه‌های 1.5 و 1.6 لیتری و جعبه‌دنده‌های پنج‌سرعته دستی و چهارسرعته اتوماتیک به بازار عرضه شد. مونتاژ آریو در سایت بن رو سایپا صورت می‌گرفت و اکثر نسخه‌های تولیدی این خودرو سفید رنگ هستند که یک عیب عمده برای آریو محسوب می‌شود.

آریو در طول حیات نه‌چندان طولانی خود، با خودروهایی هم‌چون برلیانس H330، جیلی GC6 و بسترن B30 به رقابت پرداخت و امروزه نیز یکی از گزینه‌های موجود بین خودروهای کارکرده محسوب می‌شود. در ادامه، نگاهی به مزایا و معایب آریو خواهیم داشت و ارزش خرید این خودرو را در شرایط فعلی موردبررسی قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.

مزایای سایپا آریو

بررسی را با مزایای این خودرو شروع می‌کنیم:

1. کابین بزرگ و جادار

کابین بزرگ و جادار

سدان‌های اقتصادی معمولا از سوی افراد بزرگسال و با هدف استفاده برای مصارف خانوادگی خریداری می‌شوند؛ از این رو، کابین بزرگ و جادار یکی از مهم‌ترین مولفه‌های تاثیرگذار هنگام تصمیم‌گیری برای خرید یک خودرو محسوب می‌شود. خوشبختانه کابین بزرگ و جادار، یکی از مزایای آریو است و این خودرو از آزمون قابلیت استفاده برای مصارف خانوادگی، سربلند بیرون می‌آید.

فاصله بین دو محور آریو، 2.7 متر است که رقمی قابل‌توجه در بین سدان‌های کوچک بازار است. این فاصله قابل‌قبول بین دو محور، به‌لطف کپی‌برداری شرکت سازنده این خودرو از نسل قدیمی تویوتا آلیون به دست آمده است و به این خودرو در مقابل رقبای هموطن‌، برتری می‌بخشد.

2. پیشرانه قابل‌اعتماد و کارآمد

آریو با دو پیشرانه به بازار کشورمان عرضه شد که اکثر نسخه‌های این خودرو، مجهز به موتور 1.6 لیتری هستند. این پیشرانه، ساخت میتسوبیشی است و با کد 4G63 شناخته می‌شود و آرم میتسوبیشی پس از بازکردن کاور پیشرانه یه چشم می‌خورد.

بهره‌مندی از پیشرانه میتسوبیشی در بازاری که انواع خودروهای بی‌کیفیت آن را اشباع کرده‌اند، یکی دیگر از مزایای آریو محسوب می‌شود. این پیشرانه از نظر قدرت و گشتاور، متوسط ظاهر می‌شود و خروجی چندان خیره‌کننده‌ای ندارد؛ اما در زمینه دوام فنی و مصرف سوخت، عملکردی درخشان را ارائه می‌دهد. اگر سبک آرامی را در رانندگی دنبال کنید و به دنبال هیجانات کاذب نباشید، پیشرانه آریو برای مدت‌ها بدون مشکل فعالیت خواهد کرد و شاهد ثبت رکورد مصرف سوخت کمتر از هفت و نیم لیتر در صد کیلومتر خواهید بود.

3. سواری نرم و راحت

سواری نرم و راحت

تمامی افرادی که تجربه رانندگی با سدان‌های اقتصادی بازار را داشته باشند، با سیستم تعلیق نه‌چندان پیشرفته و سواری خشک این گونه خودروها آشنایی دارند. درحقیقت، اکثر سدان‌های اقتصادی و کوچک بازار از ساده‌ترین سیستم تعلیق و فنربندی بهره‌ می‌برند و درنتیجه، سرنشینان درون آن‌ها چندان راحت نخواهند بود.

در چنین شرایطی، سواری نرم و راحت به یکی از مزایای آریو تبدیل شده و از این خودرو، یک سدان کاملا خانوادگی ساخته است. سیستم تعلیق سایپا Ario در جلو، از نوع مک فرسون و در عقب، از نوع نیمه‌مستقل به‌همراه بازوهای خم‌شونده است و کمک‌فنرهای نرمی نیز برای خودرو در نظر گرفته شده است. سواری آریو به‌واسطه استفاده از این تجهیزات، بسیار نرم و راحت است و این خودرو برای مسافرت‌های خانوادگی ایده‌آل خواهد بود.

معایب سایپا آریو

در ادامه، به معایب این خودرو خواهیم پرداخت:

1. بازار خریدوفروش کم‌رونق

معایب سایپا آریو

سایپا آریو یکی از خودروهای کمترشناخته‌شده بازار است و در طول دوره حیات خود، نتوانسته است مشتریان زیادی را به سمت خود بکشاند. شاید بتوان گفت که تصمیمات غیرکارشناسی سایپا در عرضه زوتی Z300 وارداتی به بازار، سبب شد تا این خودرو از همان ابتدا به حاشیه رانده شود. این تصمیمات غیرمنطقی، بعدها با بازاریابی و تبلیغات ضعیف پیرامون نسخه مونتاژی یعنی آریو نیز ادامه یافت و موقعیت این خودرو را در بازار بیش‌ازپیش تضعیف کرد.

فروش کمتر سایپا آریو در مقابل رقیب هم‌خانواده خود یعنی برلیانس H330، سبب شده است تا امروزه کمتر مصرف‌کننده‌ای تمایل به خرید نسخه‌های کارکرده آریو نشان دهد. به همین دلیل، امروزه بازار خریدوفروش کم‌رونق یکی از مهم‌ترین معایب آریو محسوب می‌شود که ارزش خرید این خودرو را به‌شدت تحت تاثیر قرار داده است.

2. حذف امکانات رفاهی و ایمنی در نسخه‌های تولیدی

هنگامی که نسخه‌های وارداتی زوتی Z300 وارد بازار شدند، از نظر امکانات ایمنی و رفاهی به‌هیچ‌عنوان نقطه‌ضعفی نداشتند و خریدار می‌توانست هر آن‌چه را در خودروهای کره‌ای و ژاپنی‌ هم‌رده مشاهده کرده است، در زوتی Z300 نیز تجربه کند. با این حال، همانند بسیاری از محصولات مونتاژ داخل، نسخه مونتاژی این خودرو یعنی آریو با حذف شدید امکانات رفاهی و ایمنی روبه‌رو شد؛ تا حدی که این خودرو از نظر امکانات هم‌سطح سایر محصولات داخلی قرار گرفت.

شاید هیچ موردی به اندازه حذف نمایش‌گر از آریو برای مخاطبان ایرانی غیرقابل‌قبول نباشد. در شرایطی که حتی محصولات وطنی نیز به این آپشن مجهز هستند، عرضه آریو با سیستم صوتی ساده و بدون نمایش‌گر، ضربه شدیدی به جایگاه این خودرو در بازار وارد کرده است. به همین دلیل، کاهش امکانات رفاهی و ایمنی در بازاری که مشتریان به خرید خودروهای چینی مجهز عادت کرده‌اند، یکی دیگر از معایب آریو سایپا است.

3. دسترسی دشوار به قطعات یدکی و خدمات فنی

سایپا آریو یا زوتی Z300، یک خودروی چینی است که بر اساس اتومبیل‌های قدیمی ژاپنی توسعه یافته است و از این رو، برای انجام امور مربوط به تعمیر و نگه‌داری آن، باید به اندازه یک خودروی کره‌ای یا ژاپنی کارکرده هزینه کنید. این مساله در حالی است که سایپا خدمات پس از فروش ضعیفی را برای آریو ارائه داده است و مالکان این خودرو با مشکل دسترسی دشوار به قطعات مواجه‌اند.

یکی از بزرگترین نقاط ضعف سایپا آریو، کمک فنرهای این خودرو هستند که در کوتاه‌مدت نیاز به تعویض پیدا می‌کنند. هم‌چنین این خودرو مانند بسیاری دیگر از اتومبیل‌های چینی، مشکل ضعف دسته موتور دارد و این قطعه در فواصل زمانی کوتاهی باید تعویض شود. با این حال، دسترسی به قطعات یدکی آریو به‌راحتی امکان‌پذیر نیست و مالکان این خودرو با صرف هزینه‌های گزاف و جستجوی فراوان اقدام به انجام تعمیرات اتومبیل خود می‌کنند.

جمع‌بندی: سرباز چینی بازنشسته!

زوتی Z300

بازار خودروی ایران طی دهه گذشته، با انبوهی از خودروهای چینی شکست‌خورده روبه‌رو بوده است که آریو سایپا نیز یکی از همین خودروها محسوب می‌شود. عوامل مختلفی در شکست آریو نقش دارند؛ اما شاید بتوان گفت که اقدام سایپا در ساده‌سازی بیش از حد زوتی Z300 و تبدیل آن به آریو، بزرگ‌ترین ضربه را به این خودرو وارد کرده است.

از سوی دیگر، تولید و عرضه آریو به بازار تنها در رنگ سفید صورت گرفت و نمونه‌های معدودی نیز با رنگ مشکی به دست مشتریان رسیدند. در همین حال، مشتریان می‌توانستند خودروهایی نظیر برلیانس H330‌ و جک J5 را در انواع رنگ‌ها و با امکانات بیشتری خریداری کنند؛ پس چرا مشتری باید آریو را برای خرید انتخاب کند؛ درحالی‌که از نظر منطقی این خودرو ارزشی برای خرید ندارد؟

پاسخ این سوال، به‌راحتی مشخص می‌کند که آریو یک خودروی شکست‌خورده در بازار کشور است. با توجه به قطع تولید این خودرو در سایپا، به نظر می‌رسد در کوتاه‌مدت آریو از یادها و خاطره‌ها پاک شود و کمتر کسی به خاطر داشته باشد که چنین خودرویی، زمانی توسط سایپا به بازار عرضه شده بود.

بیشتر بخوانید

 

 

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
3 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
احمد
1401-12-10 08:24

سلام
الان حس میکنم ماشینم یکم صدای موتور رو میاره توی کابین البته وقتی نیم ساعت بیشتر کار میکنه و گرم میشه صداش کمتر میشه و اینکه توی سربالایی به تازگی توک‌ میزنه دلیلش چی هست لطفا راهنمایی کنیدتشکر

اسماعیل
1400-11-18 19:28

به نظر شما آریو اتومات۹۷ خوبه یا جیلی اتومات ۲۰۱۴؟

سردبیر
1400-11-25 18:11
پاسخ به  اسماعیل

سلام اسماعیل جان
هر دو خودروهای خوبی هستند که بازار دست دوم ضعیف و لوازم یدکی کمیاب و گرانی دارند.
اما آریو با توجه به حضور در ناوگان تاکسیرانی و تکیه بر خدمات و پشتیبانی سایپا در قیاس با جیلی‌های وارداتی اوضاع و احوال مناسب‌تری دارد.