سنسور باران خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟

فهرست مطالب


رانندگی در آب‌وهوای بارانی و برفی نیاز به احتیاط به‌مراتب بیشتری دارد. واقعیت این است که کوچک‌ترین حواس پرتی در معابر لغزنده می‌تواند مشکلات جدی را به‌وجود بیاورد. به‌همین دلیل خودروسازان همواره تلاش می‌کنند تا آپشن‌های جدید و کاربردی را برای کمک به‌راننده‌ها به‌منظور رانندگی در شرایط جوی نامساعد ابداع کنند.

سنسور باران خودرو یکی از این آپشن‌های ایمنی است. هر چند این آپشن چند سالی است که در خودروهای خارجی نصب می‌شود؛ اما اخیرا خودروسازان داخلی و مونتاژکاران نیز در حال عرضه محصولات جدید خود با این آپشن هستند. اگر کنجکاو هستید که با نحوه عملکرد سنسور باران ماشین آشنا شوید، دعوت می‌کنیم تا پایان، این مطلب را دنبال کنید.

 

سنسور باران خودرو چیست؟

آب و هوای بارانی همواره تحت عنوان ناپایداری جوی شناخته می‌شود. بارش باران در لحظه آغاز می‌شود و شدت آن تغییر می‌کند. کار کردن با برف پاک‌کن به‌صورت دستی ممکن است در این شرایط زمینه‌ساز حواس پرتی راننده شود. سنسور باران خودرو کمک می‌کند تا کار برای راننده‌ها آسان‌تر شود. در خودرویی مجهز به این آپشن دیگر نیازی به تنظیم دستی برف پاک‌کن ندارید.

به‌محض شروع بارندگی این سنسور، با صدور سیگنال الکتریکی تیغه‌های برف پاک‌کن را به‌حرکت در می‌آورد. همچنین سرعت حرکت تیغه‌های برف پاک‌کن را نیز با توجه به شدت بارندگی کم و زیاد می‌کند. در کنار آن ممکن است نقش‌های جانبی نیز برای سنسور باران ماشین در نظر گرفته شود. مثلا ممکن است این سیستم به سنسور اتولایت خودروی شما متصل باشد و همزمان روشن و خاموش شدن چراغ‌های روشنایی در روز را نیز کنترل کند. همچنین ممکن است در یک خودرو، فرآیند بستن دریچه سانروف و شیشه‌های ماشین در زمان شروع بارندگی نیز توسط سنسور باران انجام شود.

 

سنسور باران ماشین کجاست؟

سنسور باران خودرو معمولا درون یک پنل تعبیه می‌شود. این پنل باید در جایی قرار بگیرد که به‌خوبی وجود رطوبت در شیشه جلوی ماشین را تشخیص دهد. در عین حال نباید مانعی برای دید راننده در فضای مقابل خودرو ایجاد کند. به‌همین دلیل خودروسازان این سنسور را دقیقا در روی شیشه خودرو و ناحیه پشت آینه وسط تعبیه می‌کنند. تجربه نشان می‌دهد که قرارگیری سنسور در این ناحیه نسبت به داشبورد خودرو نتیجه به‌مراتب بهتری دارد.

 

موقعیت قرارگیری سنسور باران ماشین

 

سنسور باران خودرو چه کاربردی دارد؟

حتما شما هم کنجکاو هستید تا با نحوه عملکرد سنسور باران خودرو آشنا شوید. به‌طور کلی سنسور باران ماشین با یکی از دو مکانیزم زیر وقوع بارندگی و شدت آن را تشخیص می‌دهد:

  • امواج فرو سرخ یا مادون قرمز
  • امواج اولتراسونیک

نکته مهم این است که امواج مادون قرمز از محدوده دید و امواج اولتراسونیک نیز از محدوده شنوایی انسان خارج هستند. به‌همین دلیل عملکرد این سنسور هیچ‌گونه مزاحمتی برای انسان ایجاد نمی‌کند.

سنسور باران با امواج فرو سرخ معمولا از یک فرستنده و گیرنده پرتو مادون قرمز تشکیل می‌شود. فرستنده، موج فرو سرخ را به سمت شیشه خودرو می‌فرستد. وقتی شیشه خشک باشد، موج به‌صورت کامل به سمت فرستنده بر می‌گردد؛ اما در صورت وجود قطرات باران روی شیشه، بخشی از پرتو فرو سرخ منحرف می‌شود. به این ترتیب سنسور وقوع بارندگی را تشخیص می‌دهد. بر اساس میزان انحراف پرتو نیز شدت بارندگی مشخص می‌شود. سیگنال الکتریکی توسط سنسور تولید و به سمت ماژول کنترل برف پاک‌کن ارسال می‌شود. به‌این ترتیب تیغه‌های برف پاک‌کن فعال می‌شود و با سرعت مشخص روی شیشه خودرو حرکت می‌کند.

سنسور باران با امواج اولتراسونیک نیز شرایط مشابهی دارد. این سنسور موج صوتی به سمت شیشه می‌فرستد. اگر شیشه خشک باشد، موج به‌طور کامل به‌سمت گیرنده سنسور بر می‌گردد. در غیر این صورت بخشی از آن منحرف می‌شود. به‌این ترتیب وقوع بارندگی تشخیص داده شده و دستور فعالسازی تیغه‌های برف پاک‌کن صادر می‌شود.

 

 

چگونه می‌توان سنسور باران خودرو را تنظیم کرد؟

در خودروهای مجهز به سنسور باران، باید اهرم مربوط به برف پاک‌کن در کنار فرمان را در حالت خودکار (Auto) قرار دهید. به این ترتیب سنسور باران خودرو فعال می‌شود. در بعضی از خودرو امکان تنظیم درجه حساسیت سنسور باران ماشین نیز وجود دارد. بر این اساس شما می‌توانید با توجه به میزان بارندگی، حساسیت سنسور را افزایش یا کاهش دهید.

 

فعالسازی سنسور باران ماشین

 

نکته مهم دیگر درباره این سنسورها، زمان‌بندی عملکرد آن‌هاست. معمولا دوره زمان فعالیت سنسور در بسیاری از خودروها قابل تنظیم است. به عبارت دیگر در فواصل زمانی مشخص، سنسور، امواج نوری یا صوتی را به سمت شیشه جلو می‌فرستد و وضعیت خشکی شیشه را می‌سنجد. تنظیم این بازه زمانی هم در بسیاری از خودروها در اختیار راننده گذاشته شده است.

 

مهم‌ترین ایرادات سنسور باران کدامند؟

سنسور باران خودرو در کنار تمام مزایایی که دارد، خالی از ایراد هم نیست. این سنسورها معمولا امواج خود را در زاویه 45 درجه به سمت شیشه خودرو می‌فرستند. بر این اساس ممکن است با توجه به زاویه و مکان برخورد قطرات آب به شیشه خودرو، سنسور با تاخیر متوجه بروز بارندگی شود. همچنین باید در زمان شستشوی خودرو، سنسور را غیرفعال کنید تا مزاحمت به وجود نیاورد. وقتی ماشین را خاموش می‌کنید یا در روزهای آفتابی هم ترجیحا سنسور را غیرفعال کنید تا باتری ماشین را بی‌جهت مصرف نکند.

 

خرابی سنسور باران خودرو

 

کدام خودروها در بازار ایران سنسور باران دارند؟

بسیاری از خودروهای خارجی مجهز به سنسور باران هستند. همان طور که اشاره کردیم، ایران خودرو، سایپا و سایر مونتاژکاران بعد از سال 1400 در کشور تصمیم به نصب سنسور باران خودرو روی محصولات جدید خود گرفتند. در همین راستا از جمله مهم‌ترین خودروهای بازار ایران که مجهز به سنسور باران هستند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دنا پلاس توربو شارژ دستی و اتوماتیک
  • تارا دستی و اتوماتیک
  • شاهین
  • چری تیگو 7
  • آریزو 5
  • آریزو 6
  • ام وی ام X22
  • ام وی ام X33

 

کلام پایانی

در این مطلب بررسی کردیم که سنسور باران خودرو چیست و چه کاربردی دارد. این آپشن ایمنی کار را برای رانندگان در شرایط جوی نامساعد آسان‌تر می‌کند تا با حواس جمع صرفا روی رانندگی تمرکز کنند. امکان نصب این سنسور روی خودروهای قدیمی نیز وجود دارد. اگر خودروی شما مجهز به سنسور باران ماشین است، قبل از شروع فصل بارندگی از سلامت آن اطمینان حاصل کنید. به‌این ترتیب برای استفاده از آن دچار مشکل نخواهید شد.

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها