موتور EFP ایرانخودرو روی کدام ماشین‌ها نصب می‌شود؟

فهرست مطالب


پروژه پلاس‌سازی در ایران خودرو که از تغییرات ظاهری محصولات قدیمی آغاز شده بود، حالا رفته‌رفته به بخش فنی کشیده شده و طی یکی دو سال اخیر شاهد عرضه و ورود نسخه‌های به‌روز شده موتورهای قدیمی ایران خودرو با پسوند پلاس هستیم.
شرکت ایران خودرو در بهمن ۱۴۰۱ خبر از تولید موتور EFP داده است. این موتور نسخه به‌روز شده موتور ملی EF7 محسوب می‌شود و ظاهرا تغییرات گسترده‌ای نسبت به مدل اولیه داشته است. در این مقاله ضمن معرفی تفاوت موتور EFP با موتور EF7، درباره خودروهایی که با این نوع از قوای محرکه جدید وارد بازار ایران خواهند شد، صحبت می‌کنیم.

 

تغییرات موتور EFP نسبت به موتور EF7 

آن‌طور که مسئولان شرکت ایکو اعلام کرده‌اند، تفاوت موتور EFP با موتور EF7 بسیار گسترده است و علی‌رغم آنکه شاید این تغییرات از لحاظ ظاهری خیلی به چشم نیایند، اما در باطن شاهد استفاده از اجزا و قطعات جدیدی هستیم که باعث می‌شود راندمان این موتور به‌ویژه در بحث مصرف سوخت بسیار ارتقا پیدا کند.

 همچنین توان فنی این موتور نیز افزایش پیدا کرده است؛ به نحوی که حالا نسخه توربوشارژ موتور EFP می‌تواند ۱۶۰ تا ۱۷۰ اسب بخار قدرت تولید کند. بیشینه گشتاور این موتور هم نسبت به موتور EF7 توربو یا همان TC7 حدود ۲۵ نیوتن متر افزایش پیدا کرده و به ۲۴۰ واحد رسیده است.
طبق اظهارات شرکت ایران خودرو بسیاری از قطعات اصلی موتور EF پلاس تغییر کرده و با اجزای استفاده شده در موتور ای اف سون کاملا متفاوت است. این قطعات شامل میل‌سوپاپ‌ها، مجموعه میل‌لنگ و یاتاقان‌ها، شاتون و پیستون‌ها، سرسیلندر، منیفولد ورود هوا، منیفولد دود، سیستم توربوشارژ، سامانه خنک‌کننده و… می‌شود.

 

موتور EFP

 

در ادامه به صورت خلاصه مهم‌ترین تفاوت‌های موتور EFP با موتور EF7 ذکر شده است:

  • افزایش قدرت موتور EFP معادل ۱۰ تا ۲۰ اسب بخار
  • افزایش ۲۵ واحدی بیشینه گشتاور تولیدی موتور ای اف پی
  • کاهش مصرف سوخت تا یک لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
  • تغییر قطعات اصلی موتور شامل مجموعه میل‌لنگ و شاتون و پیستون‌ها، یاتاقان‌ها، سرسیلندر، منیفولدها، سامانه توربوشارژ و….
  • بهره‌گیری از سامانه هواگیری خودکار سیستم خنک‌کننده
  • بهبود گرانروی روغن و کاهش اصطکاک میان قطعات مهم نظیر رینگ و پیستون‌ها با محفظه سیلندر
  • ارتقای سامانه زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها و اضافه شدن چرخ‌دنده CVVT به میل‌سوپاپ دود
  • استفاده از منیفولد یا همان چندراه خروجی ورق‌کاری شده
  • محرک برقی دریچه هدررو توربوشارژ جهت کاهش وقفه توربو
  • منیفولد هوای پلاستیکی به جای فلزی

براساس گفته مسئولان این پروژه، عمده هدف آنها از طراحی موتور EFپلاس و به‌روزرسانی موتور قدیمی EF7، افزایش راندمان عملکرد و ارتقای وضعیت آلایندگی و کاهش مصرف سوخت آن بوده است. ضمنا گفته شده با وجود آنکه قطعات اصلی موتور EFP نسبت به موتور EF7 تفاوت دارد، اما با اعمال تغییرات جزئی می‌توان این قطعات را در خطوط تولید فعلی ساخت و به بازار عرضه کرد.

 

 

موتور EFP روی چه خودروهایی نصب می‌شود ؟

در حال حاضر موتور جدید EF مجهز به سیستم مکش توربوشارژ روی دنا پلاس توربو نصب و به بازار عرضه می‌شود. خودرو بعدی که نیروی خود را از این موتور دریافت خواهد کرد، تارا است که احتمال می‌دهیم نسخه اتوماتیک آن با موتور EFP توربو همراه شود. همچنین قرار شده کراس اوور جدید ایران خودرو یعنی ریرا هم با این موتور در اختیار مشتریان قرار گیرد.

البته باید اشاره کنیم موتور EFP به صورت تنفس طبیعی هم به بازار عرضه می‌شود. نسخه تنفس طبیعی این پیشرانه روی محصولاتی همچون سورن پلاس، دنا معمولی و دنا پلاس نصب و به مشتریان عرضه خواهد شد. در مجموع گفته شده در آینده حداقل ۳۵ درصد از کل تولیدات ایران خودرو نیروی خود را از موتور ef پلاس تنفس طبیعی یا توربوشارژ تامین خواهند کرد.

 

دنا پلاس توربو

 

جمع‌بندی

موتور EF7 به‌رغم توانایی مناسب و عملکرد بهتر به‌خصوص در مقایسه با موتور قدیمی xu7 که روی بسیاری محصولات ایران خودرو حضور دارد، یک ایراد مهم داشته که به‌ویژه در سال‌های اولیه عرضه آن به بازار ایران باعث شد تا با انتقادات زیادی مواجه شود.

 پیچیدگی نسبی طراحی و ظرافت قطعات این موتور باعث می‌شد تا عیب‌یابی و تعمیرات آن برای مکانیک‌ها کمی دشوار باشد. اما در حال حاضر این نقص تا حدودی رفع شده و تعمیرکاران به زیروبم این موتور کاملا آگاه هستند. بنابراین موتور EFP هم که از لحاظ نوع طراحی تفاوت زیادی با موتور ef7 ندارد، می‌تواند جایگزینی مناسب با مصرف کمتر و توان بهتر برای نسخه قبلی موتور ملی باشد.

با این حال نکته‌ای که باید به آن اشاره کنیم این است که قطعات اصلی موتور EFPبا موتور EF7 متفاوت هستند و دیگر نمی‌توان از قطعاتی مثل سرسیلندر، میل‌سوپاپ، میل‌لنگ شاتون، پیستون و… متعلق به موتور ef7  که در بازار بسیار فراوان هستند و با قیمت مناسب پیدا می‌شوند، در موتور EF پلاس استفاده کرد. این مورد به‌ویژه در سال‌های اول ورود موتور ef پلاس به بازار می‌تواند مشکلاتی را در امر تعمیر و نگهداری این پیشرانه برای مشتریان ایجاد کند.

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
18 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
HAFEZ
1402-11-15 14:57

موتور فقط K4M بقیه رو بریز دور

محمد
1402-07-27 00:49

موتور efp اومده به بازار ؟

ایمان
1402-03-08 15:49

سلام،این موتور ضعف راندمان دارد ،اقای طراح فکر یحال بلوک سیلندر و تعداد پیستونها بکنید برا ایجاد قدرت هرچقدرم متعلقات موتور تقویت شوند بازهم سیلندر ضیعفه این نوتو کشش این حرکتی ک زدید نمیدونم ای اف پی اسمشو گذاشتید ندارد اقا توانشو ندارد توروخدا از ما مشورت بگیرید کی تو اون مرکز تحقیقات داره بررسی و ایده نده

کوروش
1402-02-21 15:35

کی میدون روغن مصرفی این موتور efp چه مشخصاتی داره ؟

علی
1402-02-14 08:44

کی به بازار برای خرید وارد می شود؟ هیچ جا اعلام نمی کنند و زمان اعلام نمی کنن

بینام
1402-01-25 01:03

باتغیر xu7 به xu7+ گندی ب این موتور زدن ک دیگ ارزش خرید نداره پژو پارس بااین موتور،دیگ حالا ef7 رو تبدیل ب efp کردن چ شود!!!

علی
1401-12-08 21:13

این موتور همان موتور ef7 هیچ کاری نکردن ماشینی که سوار میشی انگار روی اسفالت میکشنت
باور کنید یک مشت بی سواد انسانهای که فرق اچار رینگی با اچار تخت نمیدونن

حمید
1402-01-30 13:15
پاسخ به  علی

چرت نگو. ایران خودرو عشقه

Dan
1402-02-23 14:09
پاسخ به  علی

قول میدم سوادشون از تو بیشتره

پارسا
1402-03-18 16:57
پاسخ به  علی

شما مگه تا حالا با این موتور ماشینی سوار شدی که داری الان قضاوت میکنی

محمد
1402-04-09 18:24
پاسخ به  علی

چرت نگو موتور EF7تو موتورهای موجود در بازار ایران حرف نداره
از همه لحاظ خوبه نسبت به قیمت و کاراییش
البته گفتم تو بازار ساخت موتورهای ایرانی

محمد
1402-07-21 06:58
پاسخ به  علی

وقتی سوار نشدی برای چی نظر منفی میدی. پشت دنا جوانان بشینی تفاوت رو متوجه میشی و البته پیج بیت ران تو یوتیوب تست تارا efp رو هم گذاشتن

روح‌اله
1401-12-07 18:58

چه فایده‌ای داره وقتی توان خرید خودرو وجود نداره.

علی
1401-12-07 10:46

موتور فقط TU5 بقیه رو بیخیال، لاکردار فقط عاشق گاز خوردن هست

احمد
1401-12-07 00:26

دلار چی گرون شده

وفور
1401-12-06 14:45

امیدواریم
ولی بنظر من استحلاک بالایی دارند این نوع موتورها چون قطعات مصرفی از کیفیت پایینی برخوردار هستند

قلی
1401-12-05 23:39

موتورهای فرانسوی تغییر میدن به موتورهای بی خود که هم خرابی زیادی دارند هم بدنه موتور و قطعات اشغال چینی ماشین کمتر یک سال موتورش منفجر میشه

دانشجو
1401-12-08 10:30
پاسخ به  قلی

البته ef7 طراحی المان هست نه فرانسه